Депесари пред прокуратурата да дават кураж на зам.-председателя Ахмед Ахмедов

Необичайно стълпотворение пред Прокуратурата озадачи разградчани около обяд. Оказа се, че събирането не е нито срещу ваксините, нито срещу подпалвача от Цар Калоян, каквито бяха предположенията, а има силно политически привкус.

Областният лидер на ДПС Мехмед Салим обясни, че заместник-председателят на партията Ахмед Ахмедов е получил призовка да се яви да даде обяснения по дело в Окръжен съд. В сградата на държавното обвинение той влезе с адвокат Марин Кинов. Нито Ахмедов, нито съпартийците му знаеха по какво дело е повикан, но предполагаха, че е във връзка с подадена от него жалба за „полицейски тормоз над избиратели, гласували през юли с подвижни секции“.

Това не е протест – категоричен бе Мехмед Салим. „Дошли сме да подкрепим заместник-председателя, да му дадем кураж“ – обясни областният лидер.

Градинката пред прокуратурата бе почти цялата изпълнена с подкрепящи председателя депесари, Салим твърдеше че има и от други региони, не само от Лудогорието. Със сигурност бяха петима от кметовете на общини в региона – Исперих, Кубрат, Цар Калоян, Лозница и Завет, както и доста общински служители в тези администрации, селски кметове, както и много младежи.

Събирането бе мирно и сравнително тихо. Имаше ръкопляскания и възгласи „ДПС“, когато Ахмедов излезе от прокуратурата.

Той потвърди предположенията, че е давал показания по подадената от самия него жалба. Тя бе свързана с извършени от полицията проверки по повод рязкото увеличаване на броя на подвижните избирателни секции и избирателите в тях в шестте общини на Лудогорието без Разград. Съмненията бяха, че голяма част от тези хора не са с увреждания, полицията твърдеше, че някои дори не са подписвали заявления, че искат да гласуват в подвижна секция. Имаше и съмнения, че са издавани фалшиви медицински документи, по-късно бе образувано досъдебно производство срещу лекарка от Исперих, извършила над 190 фиктивни прегледа.

Проверките по населени места бяха приети от ДПС като тормоз над техните избиратели. „От всички населени места имаше пострадали хора. В рамките на 31 години в нашите къщи не бяха влизали служители на МВР, всички станахме свидетели по време на тази кампания че МВР се превърна в един предизборен щаб с цел захранване на лично его, но държавата и държавността не търпи личното его и ние единствено като ДПС сме се опълчили срещу и ще продължаваме да го правим. Надявам се както ние, така и нашите деца и внуци.“ – каза Ахмедов. Предварително той поднесе извинения на тези служители на МВР, които не действат с прийомите на народната милиция, а са съвестни и отговорни служители.

„Днес направихме уточняващи показания, тоест стигаме до конкретика: вече посочваме лица, които са тормозени пряко, с имена и с факти. Тези лица са локализирани са на базата на нашите партийни структури – зам.-председатели, общински, областен председатели, които са сигнализирали областното ръководство, и ЦОБ ДПС. Искам да кажа на всички наши съмишленици, пострадали хора, че нито един от тях няма да бъде изоставен в тези времена, нито на един честта и достойнството няма да бъдат накърнени. Ние вярваме в българското правосъдие, вярваме в съдебната система и призоваваме прокуратурата съвестно и отговорно да извърши това разследване, за да могат служителите на реда, накърнили честта и достойнството на нашите жители на Разградска област и на цяла България да бъдат наказани. За нас в основата на демокрацията са правата и свободите, а правата и свободите в нашата мила Родина са гарантирани на база на нормативни актове, Конституция и закони.“ – заяви още Ахмедов.

По сигнала на ДПС са давали показания и общинските председатели на партията, както и селски кметове. Сигналът е подаден и в Хелзинкския комитет за правата на човека.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *