Музеят показва миналото на Разград в изложба на открито

Регионалният исторически музей предлага на разградчани и гостите на града пътешествие в миналото на Разград – съобщават от пресцентъра на културната институция.

Едноименната изложба на открито ще може да бъде разгледана от вторник, 12 октомври – Ден на българската община и местното самоуправление. Идеята е документалните и фоторазказите да събудят приятни спомени и емоции у по-възрастните и да покажат на децата и младежите какво са сторили и преживели техните родители, баби, прабаби и прадядовци.

В 24 табла, подредени на шест двустранни пана в пространството до Панчоолу моста /моста с орлите/, ще бъдат представени 10 различни теми от живота и бита на разградчани, както и значими обществено-икономически и любопитни събития в столицата на Лудогорието. Общото е, че през 2021-ва се навършват кръгли годишнини от тях.

Първото регистрирано наводнение в Разград е преди 200 години и сведения за него дава Анание Явашов. Ще научим подробности и факти и  за друго наводнение – от 1897 г., когато са пострадали мостове, сгради, пътища. Със снимки е документирано и най-голямото наводнение тук – от 1947 г. Жертвите тогава са 17, още толкова са безследно изчезналите, срутени са 300 къщи и съсипани 100 магазина, а разградчани губят покъщнина, стоки, добитък, поминък.

На 01.09.2021 г. се навършиха 160 години от султанския ферман за строителството на жп линията Русе-Варна. Стартът е даден три години по-късно, а стореното под ръководството на Мидхат паша съживява Североизточна България и осигурява бърза и сигурна връзка с Черно море в едната посока и Европа в другата. Железниците пренасят товари, зърно, поща и… пътници. Мидхат паша поръчва 500 товарни вагона, 300 от тях за зърно  /заради района, през който върви железницата у нас/. В пътническите вагони в началото – заради страха на местното население от влака, хората са качвани в трена безплатно. Има и специален вагон за султана.

Място на паната е отделено и на 140-годишнината от откриването на първата в Княжество България лаборатория, в която е разработена и ваксината срещу вариола. Лабораторията е била в Разградската окръжна болница и е ръководена от д-р Борис ОКС.

Разградското дружество „Лес“ е основано точно преди 120 години. Негово дело е Градският парк, благодарение усилията на Иван Свирачев и съмишлениците му.

Чаршията на Разград за пръв път озвучил с клаксона си автомобил в далечната 1906 г. Бил е собственост на румънския консул, който дошъл до тук на четири колела, задвижвани с двигател с вътрешно горене. 14 години по-късно Стоян Бъчваров разнася стоки и хора из Лудогорието.

Преди 100 години в Разград светва първата електрическа крушка. Уличната лампа е запалена на 15 декември 1921 г. Това е началото на електрификацията в града…

По-възрастните разградчани помнят, но младите едва ли знаят, че сградата, където от 2003 г. са Окръжната и Районната прокуратура, Окръжната следствена служба и Административният съд, преди 60 години е открита като хотел „Абритус“ с ресторант и дискотека на партера. Събитието е на 16.06.1961 г.

Преди 60 години е открит заводът за плоско стъкло „Дянко Стефанов“. Първата пещ е запалена през декември 1961 година, а в изложбата ще видим снимки от производствените халета, домакински порцелан и съдове с рисувана керамика, от които и днес има в не един разградски дом.

Пътешествието из миналото на Разград на кръгли на 2021-ва годишнини завършва с откриването на модерното тогава предприятие „Търговия на едро“ за доставяне на промишлени и стоки за бита и предоставянето им на търговските организации на дребно. Ще си припомним къде беше и как изглеждаше магазинът за електроуреди и магазините за сувенири и платове, както и сградите и складовете на предприятието, съществувало до 1999 година.

Материалите и фотосите за изложбата са от фондовете на музея и Държавния архив, има и фотографии на съвременни автори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *