31 януари – 11 февруари 2023 г.

Ще има и двуседмични обзори, когато не сколасаме в приличен срок, както стана сега, или пък просто музата не ще да ни посети.

Да си започнем с добрата новина – колкото и да не ви се вярва – очертава се повече светлина в Разград, пък ние не щем да е светло, защото така.

Ами ще е светло по „Търговищко шосе” към базата на „Лудогорец”, защото табелката за края на Разград е след базата и оттам в града влиза голяма част от пътникопотока, 75% от който вероятно идва в Разград конкретно или опосредствано заради „Лудогорец”.

И така през седмицата започна поставянето на 75 осветителни тела в този участък от 1200 метра.

В същото време в подготовката за сесията стана ясно, че в Общината е изработен проект за подмяна на цялото осветление в града – 3000 лампи, остава европейците да отпуснат пари.

На сесията следващия петък ще се гласува и бюджетът, в който за пръв път има повече пари за асфалт по селата, а също и промени в структурата на общинската администрация.

В нея промените са малко, но все пак разбуниха духовете.

Общо служителите остават, колкото са си, зам.-кметовете също отново са 4, но ресорите им стават по-различни, увеличават се обаче директорите от 2 на 7.

Не е нещо драматично, ама като отпадна темата за пенсионерите в общината с факта, че средната възраст на кмета и досега назначените му заместнички е 43 години, нека пък да има какво да се коментира.

И данъците не вдигат, и безплатни карти за градските автобуси на учениците раздават, докато в други градове като Пловдив, не са ги още отпечатали, взе да става скучновата за коментиране тази община.

Като стана дума за кадри, в някои други държавни структури рязко се преобразува популярната филмова фраза: роднина – милиционер – роднина – милиционер.

Как ли, ето така: заместник областна – сестра-директор – съпруг – зам.-директор.

Вероятно това е най-бързото фамилно кариерно развитие в световната история, само за около половин година се случи.

Хаирлия да е.

Сред коментираните теми бе искането на ДПС джамията „Ибрахим паша” да стане действаща.

Коментарите обаче така и си останаха в социалната мрежа, само две политически сили излязоха със становища и то не под формата на политическа декларация, а като постове във Фейсбук, останалите – тишина.

Шумни бяха земеделците, но всъщност протестът им в нашия край не се отрази особено на движението, полицията беше осигурила обходни маршрути.

Полицията не е да нямаше работа през тези две седмици.

Заедно с прокуратурата разкриха новия подход на алоджиите: откривали банкови сметки в Турция на финансови мулета, та измамените женихи не знаели, че превеждат пари, които ще се инвестират в лъскави имоти в Ясеновец.

Схемата разкрили заедно български и турски криминалисти, на място в Ясеновец дойде и началничката на отдел „Измами” в националната полиция.

И още разкрити кримки.

Няколко менте пенсионерки от Цар Калоян хванаха тия дни.

Менте бомбаджия пък засякоха в Исперих, плашил София с взривно устройство.

Цели 600 литра ракия без бандерол конфискуваха от къща в Беловец.

Засякоха и „Голф” да се движи по пътищата на Лудогорието 9 години след като му е прекратена регистрацията.

И една сериозна катастрофа –млад водач събори стена на къщата на възрастна жена в Исперих.

А накрая две рутинни спортни новини.

Лъчезар Йовчев отново е балкански шампион по троен скок на първенството до 20 години.

„Лудогорец” пък сложи още една купа във витрината – Суперкупа, като победи с дузпи след равенство в редовното време ЦСКА 1948.

През следващата седмица ги изпращаме в Швейцария с пожелания за успех и в Лигата на конференциите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *