31 съдебни заседатели положиха клетва в Районен съд – Разград

Новите съдебни заседатели с мандат 2024-2027 г. положиха клетва и встъпиха в длъжност пред Общото събрание на съдиите в Районен съд – Разград на тържествена церемония днес. Това съобщават от пресслужбата на съда.

В зала №1 на правораздавателната институция те бяха приветствани от административния ръководител – председател Нели Генчева. Съдия Генчева им благодари за проявеното желание да участват в наказателните състави на Районен съд – Разград като им пожела да бъдат здрави, успешни, да идват с желание всеки път, когато от съда ги канят за участие в наказателно съдопроизводство и да се чувстват удовлетворени от работата си.

Като ръководител на институцията тя представи поименно и своите колеги съдии, след което съдебните заседатели се заклеха да прилагат точно Конституцията и законите на Република България, да изпълняват задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъдат безпристрастни, справедливи,да допринасят за издигане престижа на съдебната власт ида пазят тайната на съвещанието.

След ритуала за полагане на клетва, заседателите подписаха клетвени листове и преминаха начално обучение водено от Доротея Иванова – дългогодишен наказателен съдия.Магистратът ги запозна със структурата на съдебната власт, спецификите на наказателното право и процес, статута, правата и задълженията на съдебните заседатели.

Съдебните заседатели, на които им предстои четиригодишен мандат, са 31. Те са избрани от Общинските съвети в Разград и Лозница. От тях 26 са на тази длъжност за първи път, а петима продължават да участват като заседатели в работата на съда за втори мандат. Най-възрастните заседатели са двама мъже на по 67 години, а най-младите – отново мъже на по 22 години.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *