30 март – 5 април 2020 г.

Да започнем с добрите новини, има ги, да, очи да имаш за тях трябва, но не големи, като на паниката и страха.

През тази седмицата децата ни показаха, че дори и да живееш в социална изолация, можеш да си добър с хората и да им покажеш своята благодарност.

Първолаци от ОУ“Ив.С.Тургенев“-Разград с помощта на родителите си организираха онлайн тържество на буквите за своята класна, така мишката и книжката се помириха, а децата просто ни дадоха урок по благодарност.

А какво им дадохме ние – паникьорство в интернет, обиди и непотвърдени слухове, разпространявани в геометрична прогресия.

За авторите и тези, които мултиплицират – прегърнете си децата, дишайте дълбоко, колкото и да е трудно сега това, а и вече има 3 телефона за безплатна психологическа помощ, ако ви се говори, говорете на тях, не плашете хората.

Коронавирусът ще дойде в Разград, неизбежно е, но ако сме подготвени и предпазливи, последствията ще са по-леки.

Ако карантинираните си спазват карантината, ако медиците вземат регулярно проби, ако спазваме санитарните мерки, дори и да не са задължителни, както пак рисуват и пишат децата на своите творби с пъстроцветни дъги – ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ НАРЕД.

Не, няма да сме безкритични – нещо не е наред в болницата и това се вижда от самолет – бусове с дарения пристигнаха, а не се забелязва да се използват по предназначение, пък и паникьорските слухове оттам тръгват, а тръгват едно заради недобра трудова дисциплина и второ заради щраусовото поведение на здравните власти в Разградско.

В почти всички останали региони тече регулярна информация, а в региона с най-силната ракия – тишина, която както знаем, ражда безумия не само в спалнята.

Всъщност колкото и да се хвалим с ракията, вирусът си е бил тук – вълна от съпричастност и позитивна енергия с пожелания за бързо възстановяване се появи, когато бе обявена положителната проба на депутата д-р Хасан Адемов, а по-късно и на съпругата му, искрено се присъединяваме към пожеланията.

Макар вече да е депутат от друга област, Доктора е бил винаги до своите хора от Исперих и Лудогорието и пак ще бъде, убедени сме.

До хората се опитват да са и общините от Разградска област, активни не само в социалните мрежи са всички общински кметове, а докато предприемат превантивни мерки срещу Коронавируса, намериха и време да се съберат, за да решат заедно бъдещето на Регионалното депо за отпадъци, защото пандемията рано или късно ще свърши и животът ще продължи, а забавянето на строежа на третата клетка е наследено и сега трябва да се наваксва.

В Община Разград обявиха и първите икономически мерки в подкрепа на местния дребен и среден бизнес – освобождаване от такса тротоарно право и от наеми на наемателите на общински имоти, които заради извънредното положение не работят или търпят ограничения.

Не знам дали забелязвате, ама тези мерки са доста по-реални от имагинерните държавни 60/40 и всъщност кметовете, тъй като тази мярка се прилага и в други региони, отново показват, че са много по-близо и по-загрижени за хората от държавата, не е лошо да започнем да правим разлика между държавата и общината прочие, голяма е.

През тази седмица за пръв път в Разград се проведе сесия с маски и един дъждобран.

Тя също бе едно от доказателствата, че животът продължава и въпреки вируса, защото и социалните институции трябва да получат дърва, и право на строеж трябва да се даде на инвеститорите, и бюджетните отчети трябва да се приемат, и изпълнението на Програмата за опазване на околната среда да се утвърди и т.н.

Макар от ГЕРБ да бяха декларирали, че няма да участват в сесията, все пак техен представител на заседанието на Общинския съвет имаше.

Чест прави на съпредседателя на групата Надежда Радославова, че участва в сесията, тоест направи това, за което хората са я избрали и макар на моменти да изглеждаха малко дребнави забележките и коментарите й, това е работата на опозицията – да намира кусури, така че – респект за най-смелата и отговорна съветничка от ГЕРБ Надежда Радославова.

Изключително отговорно поведение и от „Лудогорец“, не че сме очаквали нещо друго.

За да се запази структурата на клуба и перспективите пред него, играчи и ръководство се съгласиха да намалят заплатите си с 30%, няма да има и чужбински лагери, когато все пак първенството завърши.

От „Лудогорец“ ни зарадваха и с брандирани маски, също добра реакция, както и на местните фирми от шивашката промишленост – как бързо реорганизираха производството си към шиене на маски.

И как бързо маската се превърна освен в превантивен и в моден аксесоар, да му мислят абитуриентите, горките.

През тази седмица още хора отвориха сърцата си за дарения, но и още останаха без хляб.

Така че който може, да помогне, който види нуждаещ се, а не може сам да му помогне, да сигнализира, където трябва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *