3 февруари – 9 февруари 2020 г.

Дойде снегът, толкова чакан, обаче бързо ни омръзна.

Българи сме все пак, а още повече и разградчани – все трябва да сме недоволни, няма оправия.

Истинската радост беше за децата, по-големите напълниха заведенията, като се удължи ваканцията от грипна в снежна, а за по-малките снежните човеци и пързалки бяха чудо на чудесата, че то като се замислиш последните години тъй не е натрупвало, та първолаците както не са виждали друг шампион освен „Лудогорец”, тъй и не са виждали шейна в движение.

Добре че са децата де, че да видим и хубавата страна на зимата, през уикенда добрите родители силно редуцираха негативните постове в социалните мрежи и бяха по пързалките с децата си или заедно правеха снежни човеци.

Ама толкова снежни човеци не са живели в този град никога, нали?

Да ръсят мъдрости останаха политиканите, и то тези, дето са в опозиция.

То не бе постване на затрупани автобусни спирки, на които рейсове не спират от десетилетия, на тротоари, които никога не са почиствани, но от другата страна на улицата си има нормален подход за пешеходци, или пък затрупани поляни, в които затъват снегорините.

А, закълнете се, че не сте видели снегорин тази седмица, ако се налага даваме гледка назаем, че няколко срещнахме, доста по няколко дори.

Разбира се, че останаха малки непочистени улици и тротоари, но Разград си беше напълно проходим още в първия снежен ден, ако не си сложил черните очила.

Живеем във време, в което обществото е чувствително към всяка несправедливост и немарливост, и още по-важното е, че бързо научава за тях, та трябва да си страшно безочлив, за да си позволиш да не се съобразиш с хорското мнение и да не реагираш.

А реакции на всички реални сигнали за снежни проблеми от местната управа имаше, и то бързи.

Като казахме по-горе, че опозиционерите са останали край клавиатурите, не беше съвсем така.

Намериха се и такива, които още не са разбрали, че са управляващи, та продължават да дуднат в нета, мога и поименно, ама няма, да се сетят, и още да се сетят, че заради дудненето избирателят не им гласува доверие сами да управляват, та са колеленца от управляващо мнозинство.

Следващата седмица ще има работа за всички брънки от управляващото Разград мнозинство, че иде важна сесия на местния парламент, на която ще се гласуват бюджета за 2020 г. и новата структура на Общинската администрация.

Уж нямаше да има пари за община, която не е управлявана от управляващите държавата, пък бюджетът – с 11 милиона по-голям от миналата година, интересничко, щото нали повечето пари са от държавата за държавни дейности.

В бюджета е предвидена една заплата повече за заместник-кмет, обаче пък за директори на дирекции са с 4 по-малко.

И макар за наличието на четвърти заместник-кмет да се чуха несъгласия, за конкретното име, обявено от кмета Денчо Бояджиев – Полина Иванова – само позитиви прозвучаха.

Ще видим във вторник дали ще минат на сесия и бюджетът, и структурата, засега на комисии ДПС и ГЕРБ се редуват с „въздържал се” и „против”, но само техните гласове не стигат, та да видим дали ще придумат някого до 11 февруари.

Май само за местната власт ще е тоя обзор, ама така се случи, поводи да има, а има – двама от общинските кметове в Лудогорието получиха признание тази седмица от колегите си – Белгин Шукри от Исперих бе номиниран за член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините, а Денчо Бояджиев от Разград – на Контролния съвет.

По същото време други двама техни колеги обявиха бедствено положение в общините си, за Самуил – ясно, там вее и фучи, колкото за половината държава, ама Алкин Неби от Кубрат сигурно вече е подобрил рекорда за най-много обявени бедствени положения – то за боклука, то за водата, то за снега, та вероятно друга номинация, особено свързана с добро управление, надали скоро ще получи.

Като казахме боклука, емен-емен сме близо до момент, в който цялата област може да обяви бедствено положение, като се напълни втората клетка на Регионалното депо за отпадъци.

Процедурите за изграждане на трета клетка са закъснели и сега ще се наваксва, докато през август догодина се запълни втората клетка, та бъдете пестеливи с боклука де или го изхвърляйте в съседни  области, дано не ни четат в Шумен, Русе, Силистра и Търговище.

Ако прочетат – да знаят, че нашите ловци пак си отвориха сърцата да извършат добри дела.

На традиционната си годишна вечеринка събраха 3800 лева, за да помогнат на двама тийнейджъри без родители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *