3 май – 9 май 2021 г.

Да дойде Горан Брегович да ти пее, а ти да намериш кусур в зарята след това.

Може би трябваше като гатанка да я оформим тази констатация и да питаме от кой град е родом недоволният гражданин.

То добре, че когато преди години идва Саманта Фокс, която досега бе най-голямата музикална звезда, посещавала Разград, нямаше Фейсбук, че сигурно и на нея някой щеше да открие недостатък при всичката й шармантност.

Обаче хубав купон стана на „Хювефарма Арена” за тези, които могат да оценят подобно събитие.

Сватбата и смърфовете не можаха да ни развалят кефа, колкото и да бяха старателни в това.

Тържеството за Десетата шампионска титла на „Лудогорец” и Първата звезда на емблемата бе стилно и помпозно, но не прекалено.

Внимание бе отделено на всички.

Местни таланти изпълниха „We are the champions” при вдигането на купата, имаше награди за десетимата най-атрактивни фенове през десетте години, както и за най-талантливите момчета от школата.

Поканени бяха бившите треньори, вдигали купата с „Лудогорец”, и тримата, които дойдоха, се радваха на много мило и приятелско отношение от страна на публиката.

Минавайки под шпалир от малки футболисти със зелени балони, всеки от футболистите и хората от щаба и администрацията на отбора, включително готвача, получиха заслужените аплодисменти от феновете.

Отново видяхме и голямото семейство на „Лудогорец” – всеки от футболистите имаше възможност да се снима с купата заедно с децата, съпругите, приятелките, родителите и най-близките си хора.

За концерта на Галена не се чувстваме достатъчно компетентни, обаче важното е, че облече зелена фланелка.

Но Горан Брегович и неговият Оркестър за сватби и погребения бяха уникални и даже ги върнахме малко на бис.

Брегович не пропусна да посочи, че певиците му са българки и включи и публиката в „Калашников”, то тя си се беше включила в танците и пеенето на световните хитове с балканско етно звучене.

Като казахме балканско, та се сетихме за друго.

Имаше и леко тъжен момент в това тържество: то явно е последно като играч за живата легенда на „Лудогорец” Козмин Моци, който каза почти в прав текст, че бил взел решение, когато сложи звездата, да се оттегли от футбола.

Едва ли има привърженик на „Лудогорец”, който да не се надява Моци да остане в клуба като част от администрацията, щаба или школата, неговият борбен дух ще е винаги нужен на отбора.

Пък и може да стане скаут за Румъния и другите балкански държави, да се навърта наоколо.

На първо време обаче ще е добре да се организира бенефис на Моци, на който да му се отдаде заслуженото признание.

Може на незаинтересованите от футбола да им беше скучен обзорът досега, ама „Лудогорец” и Брегович бяха добрата новина на седмицата, затова им отделихме толкова място.

Абе каква седмица, концертът на Брегович е културното събитие на годината, а десетата титла на „Лудогорец” е с още по-широк географски обхват – тръгна по световните медии, понеже няма друг отбор на планетата с толкова много поредни титли, даже „Байерн”-Мюнхен ни диша прахта с 9.

И все пак имаше и други събития през тази седмица, в която се работеше през ден-два.

Например на Гергьовден бе направена първата копка на военен мемориал на поделенията, които са функционирали в Разград през последните 3 века.

То вече военни няма, но една голяма арка на входа на града откъм Попово ще ни напомня, че е имало.

Важното в това събитие бе, че инициативата за изграждането на мемориала срещна подкрепа от всички институции, дори събитието бе организирано съвместно от Общинската и Областната администрация, които както е известно, са от доста различни политически сили.

Сред положителните събития през тази седмица бе избирането на Станимир Бояджиев за част от ръководството на Европейския Студентски съюз.

Изобщо разпъваме пипала ние, разградчаните, навсякъде.

След като оглавихме парламента, макар и за кратко, вече сме на международното поприще.

Това да се чува: успяващи хора от Разград да получават признание в сферите, в които се развиват.

Сред лошите новини от седмицата са жертвите на COVID-19, само по почивните Великденски дни са починали 9 човека.

Иначе хубаво, че обявяват здравните власти, че пандемията отминава, ама нали знаете в Лудогорието и добрите, и лошите неща, обикновено идват последно, и си отиват пак по-късно от навсякъде.

Така че, пазете се и се ваксинирайте.

Внимавайте и когато сте под карантина, че полицията е започнала вечерни проверки, само тази седмица са засекли двама тийнейджъри, които не са си били в домовете вечер, а е трябвало да са под карантина.

Внимавайте и по пътя за Шумен.

Тази седмица там стана сериозна катастрофа, оказа се, за щастие, че участниците не са пострадали тежко, но в социалните мрежи се появи версия, че причината за инцидента са дупките по това шосе.

Хич не е лошо да се споделят проблеми в социалните мрежи, даже си е важно, обаче е добре някакси да се научим, че когато имаме проблем, трябва да знаем къде и при кого да търсим решението, като тук нямаме предвид връзки, разбира се, а отговорните институции.

Понеже по тази тема с дупките на пътя в района на разклона за Веселина, се появи и вечният коментар „общината е виновна”.

Ами не е, Веселина даже е в съвсем друга община и съответно и землището наоколо, а пък всъщност пътят е държавен и се поддържа от Държавната Агенция „Пътна инфраструктура”.

В съдилищата в цялата страна вече има доста спечелени от граждани дела за щети, нанесени от лоши пътища.

Даже едно от първите подобни дела бе заведено от разградачанин през далечната 2010 г.

Тогава Пътното плати на човека ремонта на спуканите гуми и изкривени джанти.

Сега, като са виновни, ще плащат и за лечение на фрактури.

Така че, дерзайте, ама си насочвайте основателните претенции в правилната посока.

И мислете на изборите, които явно ще са през юли, а пък за жителите на Райнино, Драгомъж, Тодорово и Йонково може да са и 2 в 1, тъй като ще трябва да си избират и кметове след решението на Административния съд за отстраняването от постовете на досегашните селски първенци, които не са прекратили в срок участието си във фирми.

 2,162 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *