29 юни – 5 юли 2020 г.

Завърши седмицата, в която започнаха пожарите.

В началото й се случи първият пожар по жътва – в Лознишко изгоря 12 дка нива с пшеница, а в края пламна боклукът на Разград.

Димът откъм Регионалното депо за отпадъци изглеждаше страховито в петък вечер, но пожарът бе овладян след доста часове работа на огнеборците и служителите на „Еф Си Си”.

Пожарникарите и повече полицаите празнуваха през тази седмица.

Ознаменуваха професионалния си празник и с акция в две населени места – в Прелез разкриха, че майка и син варят ракия без бандерол, а в Завет находката бе семейство, извършващо измами.

Официалното събитие за 5 юли бе откриването на изложба от плакати от конкурса „Живот без дрога”, тя имаше и благотворителен елемент – средствата от откупките бяха за три момичета, чиито бащи – полицаи са загинали.

Жест към полицаите, а повече към гражданите, които ползват услугите на звено „Български документи за самоличност”, пък бе появилата се дни преди празника шатра пред Паспортна, предостави я Община Разград.

Общината показа и друго, по-строго, лице към гражданите като върна забравените през последните близо 3 години скоби.

Само за един предиобед бяха поставени две скоби на неправилно паркирани автомобили и приходите от синя зона скочиха с 50% – така и законът спазен, и хазната понапълнена.

В хазната останаха и едни към 7000 лева, опрощаването на които бе жест от местната управа към дребния бизнес от пазара.

Докладната за освобождаване на 50% от наема на пазара на 36 търговци бе вероятно първото или сред малкото в историята на местните парламенти, предложения на представители на почти всички групи съветници – 5 от 6.

ДПС въпреки декларираната си на няколко поредни сесии ангажираност към проблемите на местния бизнес предварително се бяха дистанцирали от тази докладна.

От ГЕРБ пък извадиха острието си Надежда Радославова, която обяви, че това всъщност е нейно предложение от преди 2 месеца и извади протокола от тогавашната сесия, не толкова за да потвърди това, а за да обяви как са гласували вносителите на новата докладна.

Те гласуваха различно от преди 2 месеца, макар че е твърде спорно доколко предложенията са едни и същи, но също така различна бе и позицията на ГЕРБ.

Така се оказа, че единственият с непроменено мнение за 2 месеца е Наско Анастасов от ГЕРБ – той бе вносител на докладната във вторник и съвсем естествено я подкрепи.

Тя обаче не стана решение заради един глас.

ДПС, ГЕРБ и Гюлчин Ахмедова от ЗНС изразиха отношението си към дребния бизнес, включително към брата на бившия зам.-кмет, като не участваха в гласуването.

Останалите 16 присъстващи съветника бяха „за”, но тръгналите си по-рано изиграха също важна роля 36 дребни предприемачи да трябва да внесат към 7000 лева в общинската хазна.

Сесията ще се запомни освен с това провалено предложение и с темата за спасяването на котета, лястовички и друга фауна и с активността в изказванията на Надежда Радославова, която този път дори Иво Димитров не успя да спре въпреки многобройните си опити.

Завъртя се и темата за ремонта на ул. „Странджа”.

Бившият кмет Валентин Василев се възмути, че улицата няма да бъде ремонтирана изцяло, както той имал намерение, а само 200 метра от нея, каквото бе предложението за изменение на бюджета, но барабар с две кръгови кръстовища.

Не че нещо, ама математически погледнато 200 е повече от 0, учи се във втори клас.

И най-светлата новина от Община Разград тази седмица – декоративното корабче светна.

Над 100-те метра кабели и лампички са дарение от фенове на „Лудогорец” от други градове.

Благодарим за милия жест, остава ни да опазим този подарък, както и другите красоти, които една по една се появяват в града.

Дарение, но от свои бивши съселяни, получиха и хората в кубратското село Бисерци.

Гурбетчии от Западна Европа изпратили пари за беседка и лаптоп за детската градина.

Зарадваха ни тази седмица и седмокласниците като  показаха добри резултати на външното оценяване – по математика са на 16-то място сред всичките 28 области, а по български език и литература – на 21-во.

Другите 2 добри за Лудогорието  новини дойдоха от АПИ – ремонтът на Околовръстното шосе на Исперих започва след месец, а на пътя Кубрат – Русе – през септември.

Особено вторият ремонт веднага пак си намери няколко бащи, както беше и за шосето Разград – Кубрат.

Кметът на Кубрат отново изрази благодарност за ремонта към ДПС.

Ама разберете се накрая – ДПС управляваща партия ли е, че да решава кой път да се ремонтира, да знаем все пак кой е Шефът.

Обаче явно Кубрат на сълзи и прессъобщения от АПИ и Алкин Неби не вярва, та в събота се посъбра на изхода на Русе да създава допълнителен освен дупките дискомфорт на пътуващите към Кубрат.

Ще чакаме първи копки, то и парламентарните избори, редовните де, се задават зад баира, разбирай зимата, та ще има да се мятат кирки и прави лопати.

Пак надскочихме 24-те изречения, ама не може да пропуснем нашия спътник от март насам COVID-19.

В Разградско завзема упорито нови територии – тази седмица се появи в Балкански, Гецово, Йонково, а починалите в Разградско станаха общо 7.

На въпросите в социалната мрежа Фейсбук дали познаваме болен от COVID-19 вече не само се появяват положителни отговори, ами и самите болни се включват.

Щем не щем, заразата вече е част от живота ни.

А той продължава в някои отношения като нивото на река Дунав – без изменения.

Напълно в реда на нещата в сряда „Лудогорец” ще си получи деветата шампионска купа.

Тази седмица научихме, че на „Хювефарма Арена” освен разградските таланти от Центъра за работа с деца и новата школа „Надежда 4019” ще ни пеят Фики Стораро и Нели Петкова.

Купонът е при шампионите!

 3,424 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *