28 декември 2020 г. – 3 януари 2021 г.

И пак с календара ни идва добрата новина – Новата година дойде.

Дойде с много надежди да е по-добра от предшественичката си, което само по себе си няма да е толкова трудно, понеже толкова напрегната година светът отдавна не е преживявал.

За Лудогорието, колкото и да не очаквахме, годината бе и пъстра откъм събития, установихме го, когато започнахме да подготвяме анкетата за „Събитие на 2020 г. за Разградска област”.

Ако още не сте гласували, ето сега е моментът, какъв е изборът можете да видите ето ТУК.

Последното важно гласуване за отминалата година бе в местните парламенти в Разград и в Исперих.

За Исперих нещата сякаш бяха предначертани с оглед мнозинството в тамошния местен парламент.

Та там новото общинско предприятие за сметосъбиране ще стартира със старата такса смет.

В Разград обаче се развихри интересна дискусия, ама не точно по темата, а предимно по по-генералния въпрос кой управлява по-добре – настоящата опозиция или бившата.

И докато се боричкаха башовете, малките камъчета обърнаха колата – политическите сили, които досега подкрепяха управляващите, не посмяха да подкрепят непопулярното решение, все пак парламентарни избори наближават.

Вероятно оказа влияние и сутрешният телевизионен протест срещу такса смет.

В него участваха четирима кметове, избрани от листата на ГЕРБ, и десетина техни гласоподаватели от Ясеновец и Топчии – типична представителна извадка за Разградския край.

Техните жалби и аргументите на Кмета Денчо Бояджиев прозвучаха по три национални телевизии, по частните се разбра и че протестът е с политически привкус.

Чудно защо на следващия ден, в който КЕВР взе решение за увеличаване на цената на водата, която се плаща всеки месец, а не веднъж годишно, нямаше никакви протестиращи пред институцията, и в Разград нямаше.

Може би защото решението бе на същата политическа сила, която ден по-рано организира протеста за боклука.

В последните дни на 2020 г. в Разград пристигна и материалната надежда за по-добра нова година – ваксините срещу COVID-19.

Ваксинациите започнаха от медицинските лица, което е закономерно, лош знак е обаче, че започнаха малко на тъмно – нещо като сикрет концерт, който се организира за избрани.

В случая избрани бяха медиите, пред които да се извършат първите ваксинации и Разград24/7 не бе сред богоизбраните, обаче в същия ден получихме покана за участие в онлайн среща с министъра на здравеопазването на тема информационна кампания за ваксинацията.

Оказа се класика в жанра – царят дава, пъдарите  – не дават.

За сведение на пъдарите от началото на април до края на 2020 г. Разград24/7 има 325 181 потребители от 117 държави, май не е за пренебрегване, а?

И още малко за COVID-19 – уж проверки, проверки, като се огледаш по улиците – тук-там хората са с маски, а пък само един акт издали служителите на реда.

Не е сякаш време за компромиси, верно, че болните намаляха, обаче това не е много достоверно, с тия почивни дни и лабораториите почиват, пък нашенските здравни власти и при работна обстановка объркват сметките, пък какво останало, като се натрупат повечко дни.

Показателно е дори това, че майката на последното бебе за 2020 г., родено в разградската болница, е била с положителна проба за COVID-19.

И към финала нещо оптимистично – докато отразявахме едно изпълнено обещание на местната управа – нова площадка за разходка на кучетата – забеляхме из парка оригинални хранилки от портокалови кори.

Какво по-хубаво от това да срещаш по улиците на Разград хора, загрижени дори за пернатите.

Защото както е казал индийският политик и борец за човешки права Махатма Ганди „За величието на една нация и моралния й прогрес може да се съди по отношението й към животните”.

А дали за величието на футболните отбори може да се съди по това, че оценяват добрия съперник и го привличат да работи за тях, предстои да разберем от това, което ще постигне с „Лудогорец” литовецът Валдас Дамбраускас, който през 2017 г. ни победи в един от двата квалификационни мача, които играхме.

От сърце му желаем много победи с „Лудогорец”!

Loading

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *