2760 нови книги в библиотеката

В рамките на 6 месеца, благодарение на професионалната дейност на  специалисти в културната институция Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев” кандидатства по две конкурсни сесии на Програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”, обявени от Министерството на културата. Това съобщават от пресслужбата на културната институция.

По Първата конкурсна сесия на Програмата стойността на спечеления проект, след прецизно експертно министерско оценяване, възлиза на 20 335 лева. Допустимата максимална финансова подкрепа е 22 000  лева, като Регионалната ни библиотека дофинансира 10%.

Със спечелените средства ръководството на библиотеката   закупи  1900 тома книги и нетрадиционни  носители на информация от 130 издателства. При направената професионална селекция новите книги са 40% от български автори и 60% от чужди.

Главният библиотекар Петя Аврамова коментира в детайли, че избраните нови заглавия са в областите: литература за деца – художествена, научно-популярна, с образователен характер, справочна, книги-игри, нови  и най-нови търсени заглавия и издания и докомплектуване с литература, която се изучава в началния и в средния курс на образованието, най-нови и най-търсени заглавия; художествена литература от български и чужди автори; Специализирана – общи енциклопедии, специализирани справочници, издания с краеведски характер; Научно-популярна, популярна литература, в областта на изкуството. Благодарение на спечеления проект в ход е докомплектуване с най-търсени и най-популярни заглавия сред читателите; музика /CD/, филми /DVD/.

Приоритет на Програмата е обновяване на библиотечните колекции за насърчаване на интереса към книгата и четенето и съдействие за развитие на библиотеките като основни центрове за духовност, придобиване на знания и информация, коментира Женета Александрова, директор на културната институция, която тази година ще отбележи 150 години от библиотечното дело в Разград.

Регионалната ни библиотека спечели проект и по Втората конкурсна сесия по същата програма на стойност 10 087 лв., с 10% съфинансиране. По този проект са закупени 860 тома книги и нетрадиционни носители на информация от 71 издателства.  34%  от новите книги са от български автори и 66% от чужди.

„Обогатяването на библиотечните колекции за деца и възрастни с новите заглавия са съобразени с нуждите на образователните и културните потребности на читателите ни и съдейства в реализирането на приоритетната цел – насърчаването на четенето и утвърждаване на библиотеката като духовен център за общността. Надяваме се да удовлетворим и тази година търсенията на нашите читатели и ги очакваме да се възползват от библиотечно – информационните ни услуги” – добави Александрова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *