Варненското златно съкровище, кукери и ансамбъл „Чинари“ на Белите нощи на Разград следващата седмица

Традиционният фестивал на материалното и нематериалното културно наследство „Белите нощи на Разград“ ще се проведе следващата седмица – на 23 и 24 юни.Това съобщават от пресслужбата на Община Разград.

По време на това събитие, организирано от Община Разград и Регионален исторически музей, всеки от музеите в града оживява и се одухотворява с присъствието на различни видове изкуства. Фестивалът е част от инициативата на Община Разград да възстанови културния си календар, провеждането на „Белите нощи на Разград“ бе възобновено миналата година след няколкогодишно прекъсване.

В нощта срещу Еньовден – 23 юни – първата среща между изкуствата е в Художествата галерия „Проф. Илия Петров“. Там от 19,00 до 19,30 ч. ще бъде представена Националната изложба „Лудогорие 2021“, а своите хип-хоп танци ще представят момичетата и момчетата от Танцова формация „Феникс“ при ЦПЛР Център за работа с деца.

В 19,30 ч. в къща музей „Станка и Никола Икономови“ символични домакини ще са от Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“. Там ще бъде представена книгата „Дневникът на сърцето“, за която поетесата Павлина Стаменова бе удостоена с наградата „Златен Пегас“.

В 20,30 ч. културният празник се пренася в къща музей „Анание Явашов“, там символичен домакин е НЧ“Развитие 1869“. Събитието ще е под надслов „Явашов и славянския свят“, ще включва рецитал по чешки автори, балетни етюди и изпълнение на произведения на чешки композитори от музикалното дуо Мила и Красен Иванови.  Зрителите ще имат възможност да разгледат експозицията от съвременни детски илюстрации „11 свята“, предоставена от Чешкия културен институт.

От 21,30 ч. Капанският ансамбъл ще е символичен домакин в Етнографския комплекс, където ще представи концерт под надслов „По Еньовден – гадаене за любов и наричане за женитба“.

В 22,30 ч. събитията се преместват на най-стария площад в Разград – „Възраждане“. Надсловът на спектакъла там е „Наследството“ и включва традиционни български танци, обреди и ритуали – кукери, джамал, нестинарски игри, както и танци с огън. В спектакъла участват: Детска танцова формация „Хорце“, танцов ансамбъл „Булгарика“ и Градски мажоретен състав, и трите към ЦПЛР Център за работа с деца.

Втората от „Белите нощи на Разград“ ще се случи на Археологически резерват „Абритус“. Между 19,30 и 21,00 в Интерактивния музей „Абритус“ ще бъде представено Варненското златно съкровище – най-старото обработено злато в света. То е предоставено от Регионален исторически музей-Варна, за пръв път се експонира в Разградска област.

По същото време до Северната порта на Абритус жителите и гостите на Разград ще могат да се посетят и Готски и Римски военни лагери, където ще бъде представен преглед на военен строй, ще бъдат показани римски и варварски костюми от III в. ще участват клубовете за исторически възстановки „Скития Минор“-Добрич и „Абритус“-Разград. С това събитие ще се отбележат 1770 г. от смъртта на Деций Траян – първият римски император, загинал в битка.

Фестивалът ще завърши със спектакъла „Легенда за Траките“, който Ансамбъл „Чинари“ ще изнесе на Вила „Урбана“, а при лошо време – в залата на Общинския културен център.

 

 

Loading

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *