27 януари – 2 февруари 2020 г.

Разград

Хубав празник на Разград стана, нали?

Отдавна на общоградско събитие площадът не е бил така пълен, въпреки грипа не липсваше публика и участие и на другите събития в Програмата за отбелязване на 28 януари.

То и отдавна държавен глава, и то харесван от народа като Президента Румен Радев, не бе идвал в Разград и не бе спирал край всеки, който поиска да се снима с него.

Единствените критики, които се появиха в социалната мрежа, бяха от опозиционни активисти за някои лапсуси, които се чуха на площада.

И пет пъти повече да бяха обаче, нямаше да достигнат срама от онзи лапсус от 2018-та година при посещението на председателката на парламента Цвета Караянчева, който започваше с „на…..” и който всички тактично премълчахме, та нека сега по-добре да не отваряме темата за лапсусите.

А, имаше и още една критика – за присъствието на БСП-лидера Корнелия Нинова, ама тука сме съгласни, но я разбираме и Нинова – иска да прихване от харизмата на президента, ама най-много обратното да стане – неговият рейтинг да поспихне, макар че Гешев със СРС-тата, които не са СРС-та, добре да се погрижи за повишаване на президентските имиджови показатели.

Проблеми може да се появят с водата в четири села в област Разград, ако се включат в Система Дунав обаче,  водният режим ще стане мираж, затова Областният управител Гюнай Хюсмен настоява тази система, макар в момента да работи с 5% от капацитета си, да се поддържа и реконструира.

Каквото и да си говорим обаче, водещата тема тази седмица бе очакването за грипна ваканция.

Дочакаха учениците от 5 от общините, само в Исперих и Цар Калоян ще учат, а за останалите с междусрочната ваканция, почивните дни стават почти една седмица.

Странното е, че от Регионалната здравна инспекция всеки ден обявяваха по 6, 9 или 17 болни, макар всички да твърдяха, че пред джипитата има опашки, а класните стаи в  училищата са празни.

Болен все още се оказа разградският лъв Любо.

Голямата котка куца от есента, стъпва от време на време на предната си дясна лапа, но и често демонстрира, че го боли, което може и да е котешки каприз, всички, които имаме котки, знаем, че малко повече обичат вниманието.

Понеже все пак лъвът по-трудно от домашна котка може да обясни какво му е, от община Разград смятат да търсят второ лекарско мнение и кракът на лъва да бъде сниман с рентген и ако се наложи – опериран.

Още не е ясно какво направи прокуратурата по проверката от миналата година по повод нараняването на лъва, обаче държавното обвинение тази седмица имаше доста работа, та не го притеснихме с въпрос за лъва.

Прокуратурата заедно с полицията имаше ангажимент към спецоперация срещу телефонните измамници, които са ощетили гръцки граждани.

Арестуваха шестима след проверки в Стражец и Дряновец, всички очакваха качулки да се струпат и в Ясеновец, но не би.

В началото на седмицата прокуратурата сключи споразумение с беглеца от полицията, за бягството си той ще лежи година и 5 месеца.

Ще очакваме протест от прокуратурата по едно от блудствата, разкрити през последните седмици в Разградско.

Малко изненадващо за такова престъпление Районният съд разпореди обвиняемият за блудството край супермаркет да е с мярка „домашен арест”, понеже не бил добре със здравето, моля ви се.

И още една прокурорска новина: след като преди време бившият окръжен прокурор Огнян Дамянов стана член на Висшия съдебен съвет, сега се сдобихме с още един представител на региона по високите етажи на държавното обвинение.

Главният прокурор Иван Гешев си избра за заместник исперихчанка, Пламена Цветанова е сестра на общинската съветничка от ГЕРБ Росица Митева, макар самата тя преди няколко години да е била номинация на ДПС.

Като казахме Исперих – там стана интересно в местната власт, на последната сесия съветниците от ГЕРБ и БСП напуснали залата и провалили кворума, та вече 3 месеца след изборите Общинският съвет работи без Правилник.

В Разград Правилник си има и вече се върви към гласуване на бюджета за 2020 г.

В петък бе първото заседание на комисия, на което обаче не се явиха двамата съветници от ГЕРБ, а пък двамината от ДПС гласуваха „въздържал се”, та отсега можем да се обзаложим какво ще е гласуването на сесията на 11 февруари, ама първо предложете залог :).

 6,157 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *