27 юли – 2 август 2020 г.

Разград

Протестите, COVID-ът и местната политика ще доминират в тазседмичния ни обзор, но имаме и хубава новина за накрая.

Протестите за оставка на правителството и на главния прокурор в Разград си останаха камерни, но тази седмица имаха две сцени.

В Общинския съвет десните съветници спретнаха пърформанс – докато председателят на групата четеше декларация на тази тема, останалите издигнаха плакати пак по темата и скандираха „Оставка”.

Пак те почти всяка вечер продължават да се събират, малко тип седянка, на площад „Възраждане”, да коментират политическата обстановка.

С лека ревност, че им присвоиха мястото на протест, от партия „Възраждане” също опитаха друг вид пърформанс, ама също не особено успешен.

До паметника на Майстор Манол опитаха да съберат послания до премиера, чийто глас с част от основните му гафове звучеше от тон колона.

Посланията се брояха на пръсти, обаче едно впечатли – разградският трубадур Чарли по изключително любезен в негов стил начин призова Бойко Борисов да освободи поста си.

Не че нещо, ама ако половината от нас си говорехме така любезно, както Чарли с премиера, тази държава щеше да изглежда по друг начин и за нейните лидери нямаше да има СРС-та с преобладаващо трибуквени думи.

Нямаше и сесиите на местния ни парламент да завършват с такова КПД(коефициент за полезна дейност) – съветниците приеха само 2/3 от предварително внесените докладни.

Местната опозиция от ГЕРБ и ДПС, като усети, че има отсъстващи от мнозинството, организира яка мобилизация и в канала изтекоха докладни, които на никого не пречеха, а само щяха да са от полза за общинския бюджет и общественото благо.

То, обществото разградско, не е лесно да бъде удовлетворено и все има нещо напреки да каже, ама пък грехота е да не се отчетат усилията на местната власт.

Само тази седмица започна строителството на 48 социални жилища, на „Пчелина” поставиха нови беседки и барбекюта, а започна и обсъждане на разширението на бизнес зона „Перистър”, освен това и няколко шахти бяха укрепени експедитивно след Фейсбук сигнали.

Кусури на тези дейности бързо бяха намерени, но в друг случай обществото разградско показа, че може да каже и „благодаря”.

Възрастна жена оцени по достойнство отзивчивостта на шефа на обществения ред в общинската администрация Йордан Маринов при инцидент във фонтана и му благодари от страниците на вестник „Екип 7”.

Няколко дни по-късно около фонтана Капанският ансамбъл представи едночасова програма пред застаналите на социална дистанция разградчани.

Музикалната проява бе малка компенсация за отменения Панаир на киселото мляко, който трябваше да бъде открит в същия 29 юли, но заради COVID-19 това не стана.

Фонтанът не участва в програмата, а коритото му бе само удобна платформа за фотографите, тъй като водата щеше да пречи и на звука и на гледката и бе спряна за тази вечер, но не и за следващия ден, в които любител на хигиената влезе в него да се изкъпе.

А междувременно COVID-ът превзе и последната, седма община в Лудогорието.

Регистриран бе първи случай в Кубрат.

През цялата седмица са общо 7 в Разградско, а за пръв път от РЗИ обявиха и броя на активните случаи в региона, бяха 20 към определен момент.

Тревожното от тази седмица е и, че потвърдените случаи са на млади и хора на средна възраст, а в национален мащаб бе обявена и най-младата засега жертва на заразата – 19-годишен младеж без придружаващи заболявания.

Млада жертва даде и лъвската фамилия от Разград.

Двегодишното лъвче Масуд бе евтаназирано в Нидерландия, след като здравословното му състояние се е влошило, а според тамошните закони за хуманно отношение към животните, те не ги оставят да се мъчат.

Влошеното здравословно състояние не бе неочаквано събитие, тъй като традиционно разградските лъвове се раждат след близкородствени връзки, но това не прави събитието по-малко тъжно.

Замисля ни обаче колко дълъг и какъв щеше да е животът на Масуд в България, а можем да си зададем и още един въпрос – защо е допуснато, при това не за пръв път, да се получава поколение между брат и сестра.

Към края на обзора да обърнем внимание и на образованието.

Тази седмица станаха ясни резултатите от конкурсите за училищни директори – и о, изненада –  драматична ситуация в ОУ”Никола Икономов”.

Както беше отпаднал единият кандидат, така от образователното министерство го върнаха в играта, и той взе че спечели, въпреки обществените очаквания, ама не съвсем позитивни, победител да е временният директор.

Резултатите са обжалвани вече и нищо чудно отново да попаднем в драматичен обрат, но поне е интересно в образователната сфера.

И след драмата – малко романтика.

Бившият общински съветник от Кубрат Красимир Христов предложи брак на любимата си на автобусна спирка – там, където са се срещнали за пръв път.

Тя каза „да” – какъв по-хубав финал за един седмичен обзор и какво по-хубаво начало за един щастлив семеен живот.

 

 3,245 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *