27 ноември – 3 декември 2023 г.

То ясно, че много важни и интересни неща се случиха през тази седмица, обаче не ни се почва от тежките теми, затова ще обърнем първо внимание на човека с оранжевата шапка.

Ами мнозина съграждани са ни прославяли, но 22-годишният разградчанин, дето, облечен в женски дрехи и с оранжева шапка, опитал да открадне мъжки обувки от магазин в Русе, просто счупи тъпомера на милиони парченца.

То звучи като сюжет на абсурдистки филм и в никакъв случай като част от полицейска хроника, обаче се оказа епизод от живия живот.

Още го осмисляме.

Пък то тая седмица много главоболие от мислене се получи май.

Първо зимата така ни зарина в клони, кабели и мокър сняг, че още не можем да се опомним.

Институциите се задействаха и определено безпристрастният наблюдател не може да отрече, че се работеше, а условията бяха много трудни, но колко са те тези, безпристрастните, всеки търси внимание, като се изкаже по снежната тема.

Най ни е трудно да разберем тези, които смятат, че понеже още има клони по улиците, предимно нарязани и прибрани на една страна, та няма нужда в Разград да има Коледа.

Децата на Разград не харесват това и някои от тях с любопитство наблюдаваха как градската коледна елха пристига на ново място – зад паметника на Майстор Манол.

Тази година там ще е епицентърът на Коледните и Новогодишни празници.

Там ще дойде Дядо Коледа, там ще пием греяно вино и ракия.

През седмицата много ни зарадва „Лудогорец“ – с вълнуващата победа над „Спартак“-Търнава, с която се запазва възможността да има евромачове в Разград и напролет.

Радващо е и, че въпреки политиканстването на първото работно заседание на Общинския съвет в четвъртък, съветниците успяха да вземат едно много важно решение – приеха Мерките за подпомагане на даровитите деца на Разград, за да стигне времето те да си получат финансовите стимули до края на календарната година.

То ако за децата не се бяха обединили, за какво изобщо им плащаме.

Явно поне в първите сесии ще се чете повечко и ще се говори повечко.

Ами може би защото доста сериозна част от съветниците в графа „месторабота“ място е празно.

Много безработни в тоз местен парламент – цели 9 и много свободно време.

Прочие Общинският съвет вече има комисии и избрани техни ръководства, което е далеч по-добре от столичните им колеги, дето не могат да си изберат председател.

Докато в Разград председателят въдворява ред в дискусиите, може би защото е жена, а жените са по-конструктивни в действията си, когато те са свързани с важни решения.

Изобщо много жени в местната власт в този мандат.

Даже не много, а само.

През тази седмица бе назначен вторият заместник-кмет и, о, изненада, той е тя – жена е.

По-голямата изненада бе, че Хабибе Расим е с нов ресор – устройство на територията.

Малко да се върнем назад в обзора, за да обърнем внимание на невиждано в историята чудо – разградски кмет да санкционира сметопочистващате фирма.

И ако санкцията ви се вижда малко, да я съпоставим с тази за София – тук 10080 лв., а таз 120 000 лв.

Ама мащабите са доста различни, а и санкционираните фирми в столицата са повече от една.

А нашите разградчани са пак недоволни.

Изглежда, че има хора, пред чиито непочистени пред личния им имот тротоари, което е техен ангажимент, да дойде лично кметът или областният управител с МТЛБ ще заявят, че се вдига шум във време, в което  имат нужда от следобеден сън.

Регионални особености, делиормански по-точно.

И към финала две кримки, които ни впечатлиха, освен оранжевата шапка, естествено.

Едната – мъж от Райнино катастрофира, събра сили и извика линейка, но на път за лечебното заведение почина.

Другият случай – 31-годишен разградчанин преби майка си, задържаха го, а възрастната му родителка отказала да се образува досъдебно производство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *