27 април – 3 май 2020 г.

Години наред, особено последните 4, бъдещето на Община Разград се решаваше от Ясеновец.

Е, къде е тука изненадата, че Короната се настани първо там.

Дано си и остане само там, ама с оглед инициативността и мобилността на тамошните жители, доста се съмняваме.

Странни са ни обаче съмненията на мнозина коментиращи в социалните мрежи, че на пациент №1 в Лудогорието са му платили, за да бъде обявен за болен.

Ало-ало, ами то ако беше така, нямаше да е от Ясеновец, там парите се изкарват по по-съвременни начини.

Нашият пациент №1 обаче показа за пореден път нефелността на българската здравна система.

Първа проба – отрицателна, отказал да остане в разградската болница и макар тя по думите на ръководство й да е готова да приема болни с такива симптоми, ей тъй го пуснали да си пътува към Русе, по КПП-та да минава, зараза да разнася.

А пък как после не може да се разбере русенски пациент ли е или разградски, та първият безгенерален брифинг да стресне разградчани, тъкмо свикнали с мисълта, че вече има един болен, да си мислят, че има и втори.

Иначе лабораторията на братя Домусчиеви заработи, на официалното й откриване бяха показани първите резултати от работата й – срещу десетина проби пишеше – „негатив”.

Дано все така пише, макар лабораторията ще се счита за сертифицирана, когато установи 5 положителни проби и те бъдат потвърдени и от Националната референтна лаборатория.

Съвсем близо до лабораторията тази седмица се случи нещо уникално, което впечатли мало и голямо.

Първо отвориха парка за посещение, ама това е уникално само за последните 2 месеца, а важното е, че парка го изкъпаха.

Измиването на алеите бе дарение от местна фирма, която после пак без пари измете и велоалеята към „Пчелина”.

През седмицата друга фирма пак по същия безвъзмезден начин напръска с облаци дезинфектант центъра и „Орел”.

Това всъщност се нарича социален ангажимент на бизнеса и ако продължи и от други икономически субекти, ще е прекрасно за всички нас.

Друго уникално, ама в регионалната политика – общински съветници бламираха областния си лидер.

В Лозница кметът предложи да бъдат закрити две селски училища и слети двете градски.

Неговите хора от ДПС  обаче гласуваха „въздържал се”, а тъжният, но съвсем реалистичен, коментар на кмета-областен лидер бе: „Обществото не е готово”.

Неготово се оказа и част от обществото в община Разград, където местната управа опита да закрие училището в Киченица и да преобразува училището в Стражец.

Общественото недоволство дойде от отстоящото според сайта bg.guide-bulgaria.com на 2,099 км. от Разград населено място, където дори детето на кмета е записано в училище в града, обаче школо с външна тоалетна без врати е важно да има и то да е до 7 клас.

Докладната бе оттеглена до следващата или по-следващата учебна година, когато децата от 1 до 7 клас там сигурно ще се събират в една класна стая по едно на чин, че и ще има празни чинове, а съществуването на училището дотогава ще се дофинансира от общинския бюджет – същия, с който се ремонтират и улиците, когато останат пари.

Макар и оттеглена тази докладна стана повод за над половинчасово дърлене на първата в почти пълен състав сесия на Общински съвет-Разград по време на извънредното положение.

Борбата за свобода на словото бе поведена от опозицията в местния парламент и тя много държеше в момент, в който бяха паднали само забраните за парковете, на сесията да бъдат допуснати граждани за изказване най-вероятно по оттеглената докладна, при това без да е спазен Правилника на Общинския съвет – иначе често цитиран от съветниците документ.

Без да ни споменават изрично, и ние от Разград24/7 се оказахме замесени в дискусията.

Вероятно защото наистина сме независими, а това е дразнител, когато са ти по-симпатични зависимостите.

На сесията от ДПС пък, също не особено съобразено с Правилника, държаха да бъдат приети техните, а не на кмета мерки в подкрепа на местния бизнес.

Тази докладна остана за следващо заседание, когато вече ще са реализирани част от предложенията в нея, тъй като реално се съдържат във вече приетите, но в по-общ вид.

И да се върнем на още няколко уникални неща от тази седмица.

За пръв път ще видим ремонт на ремонта – кметът привика изпълнителите на проекта за ремонт на центъра и те се съгласиха да отстранят нередностите по изпълнените от тях дейности.

Те са местни, ще дойдат, къде ще идат, обаче като се наложи, а то ще се наложи, да се издирват по всички краища на Родината изпълнителите на ремонтите на детските градини, какво ще се прави – не знаем, може би жокер – помощ от предшественик.

И да завършим с позитивната новина за седмицата и с голямо БРАВО – нашето момиче и наша гордост Ива Белчева заедно със свои колеги от Софийския университет стана световен шампион по международно право.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *