26 април – 2 май 2021 г.

Намират се добри новини тази седмица, но колкото и да сме регионална медия, редно е да започнем от новината с обхват – целия православен свят.

Та Христос воскресе днес, посрещнахме го с вяра и надежда за повече светлина по пътя ни.

В навечерието на празника разградчани отвориха сърцата си и предоставиха хранителни продукти за кампанията „Бъди човек”.

Тя е насочена предимно към възрастни и самотни хора с ниски доходи, за Великден и Коледа им се дарява пакет с по над 15 продукта от първа необходимост.

Тази година подпомогнатите бяха 115 човека.

Доброволци ги разнесоха за няколко часа на Велика събота, събрат се след призив във Фейсбук.

Докато има такива доброволци и дарители, които отделят от своя залък по колкото могат, и Разград ще го има, колкото и разочароващо понякога да е разпространението на грозни слухове или пък отношението на разградчани към някои ситуации.

Слуховете ще спестим, ще дадем пример с втората ситуация: още не започнал ремонтът на „Априлско въстание” и вече се появиха коментари от типа – и ако някой обжалва обществената поръчка, ще чакаме до догодина ли?

Ами ще чакаме, доколкото законът го изисква.

В относително демократична държава живеем и е редно да спазваме законите.

Чуждите грехове са си чужди грехове, Господ ги вижда, макар често да забавя.

Та вече има обявена обществена поръчка за цялото „Априлско” – от Автогарата до „Перистър”, както и за част от „Странджа”, а междувременно вече започна ремонтът на друга част от „Странджа”.

Общинарите, освен че обявяват обществени поръчки, и лично се заеха с обновяване на града и общината – на Велики четвъртък засадиха 120 тополи в Разград и Дряновец.

Не точно там, където предишната управа отсече едни други тополи и диря не остана, ама наблизичко.

И други добри дела се случиха преди Великден.

Хранителни пакети – по-малки, но за повече хора – 150 човека – раздадоха и от БСП, също с доброволни средства от активисти на партията.

Футболните съпруги от „Лудогорец” пък правиха добро в Исперих, занесоха великденски яйца и лакомства на децата от дом „Лудогорие”, а на един от потребителите, който е навършил пълнолетие и трябва да напусне комплекса – дариха бяла техника за новото му жилище, предоставено от местната управа.

От „Биовет” също направиха жест към социални институции, но в Разград – дариха 300 великденски яйца на двата старчески дома и на къщичките.

Доброволчески елемент има и в едно от вече традиционните масови събития, които събират в Разград любители на бягането от цялата страна и от други държави също.

Тази година Великденският крос в неговото осмо издание бе интересен в раздел „щафети”.

За пръв път имаше политическа щафета – от общински съветници от „Демократична България”, както и участник в инвалидна количка, а „Лудогорец” спретнаха отбор, че даже два – на треньорския щаб на мъжете и на детско-юношеската школа.

Лично треньорът Валдас Дамбраускас бе на първи пост на едната щафета, оказа се обаче, че лекоатлетите, между 12 и 16-годишни, чийто отбор също носи името „Лудогорец”, са по-бързи от треньорския щаб, че и още един сборен отбор тича по-бързо, та Дамбраускас вдигна купичката за трето място.

Време не остава обаче до момента, в който ще вдигне истинската купа, която за него ще е първа, но за клуба десета и ще донесе първата звездичка в емблемата.

На 3 точки сме от шампионската титла и една победа във вторник ще насрочи тържествата за събота.

По-назад в тази великденска седмица остана политиката.

Тя в момента е в парламента основно и притичва и до Президентството чат-пат, ама и нашенските местни парламентаристи имат проблясъци.

Прочие не знам дали забелязвате каква симпатична прилика има между нашенския и националния парламент.

Там 6 партии, и тук 6 партии, там – ГЕРБ с най-голяма група, ама не може да взема решения, и тук ГЕРБ с най-голямата група, ама най-много като се разболее някой от мнозинството успява да бламира някое предложение на кметската управа.

В колебание сме дали да споменем, че и на национално ниво мандатът е вече в БСП, пък да видим докъде ще са приликите.

Та и нашите се посдърпват като башовете и често става забавно.

Като на последната сесия, когато областният лидер на ГЕРБ гордо сподели, че в неговата група няма хора, които са сменяли политическите си убеждения, за разлика според него от Иво Димитров.

То верно, че десните доста имена смениха през годините, ама и Димитров, както си знаем, не е от мълчаливите, та бързо намери отговора – само в осемчленната листа на ГЕРБ от последните избори имаше трима през различни периоди видни представители на други политически сили – ДПС, НДСВ и Български демократичен център-БДЦ(партията на д-р Мичев).

Верно, че човек си променя мнението и позициите, ама като ги знаеш тия ноторно известни неща, не е особено политически прозорливо да си вкарваш автогол или автокош.

Още само едно пререкание имаше в сесийната зала, то бе свързано с продължителността на предоставянето на общински имоти за ползване от читалище и политическа партия, иначе сесията бе кратка и за пръв път всичките докладни на кметския екип бяха приети.

Постоянната тема от последната година – COVID-19 – вече я приемаме като ежедневния полицейски бюлетин с промилите на пиян шофьор или открадната пачка изпод дюшека, обаче нещата си вървят – всеки ден по десетина болни, по един починал, няма осезаем спад за региона поне.

А само тази седмица три паралелки, както и социална институция, са под карантина заради контакт със заразени, тоест при по-масови събития или близки общности рискът все още си съществува и не трябва да се успокояваме.

Щото здравните власти наши явно са спокойни, в цялата страна през почивните дни има зелени коридори – в Разград ще са на 5 май и това е публикувано на така популярния сайт на РЗИ.

И кримките към края.

Глобиха петима абитуриенти за висене от прозорци на автомобили, а полицията излезе с прочувствен апел към младежите да спазват законите, които са за тяхно добро.

Дано чуят.

И дано пораснат добри и отговорни родители, та да не падат децата им в съд с разтвор на сода каустик, както през тази седмица се случи в Дянково.

Дали тези родители ще се срещнат с прокуратурата, не знаем, но в четвъртък и който не беше видял прокурор наживо видя всички накуп – в червените тоги в градинката пред Прокуратурата – на мълчалив протест срещу намесата на политиците в прокурорските работи..

Снимката силно напомня подобна от предизборната кампания.

Тогава насред пандемия и необявено официално там се проведе митинг на една политически сила, която наблизо имаше предизборен щаб, събитието завърши много симпатично с обща снимка пред прокуратурата.

И да завършим ние с така актуалния през последните седмици спорт шах.

Разградските шахматисти ни представиха достойно като се класираха в призовата тройка на онлайн турнир на побратимените градове.

Участвали са девет отбора от цяла Европа и по точките личи, че е било оспорвано състезание.

Та добри сме и на шах, почти колкото на футбол.

 2,030 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *