25 ноември – 1 декември 2019 г.

Разград

Като няма политика, да си поговорим първо за футбол.

За седмица „Лудогорец” взе по 1 точка от гостувания на общо три броя ЦеСеКА-та.

Само головете намаляваха.

Първо дубълът миналата неделя завърши 2:2 с ЦСКА 1948, в четвъртък в Москва резултатът на мъжете бе 1:1, а днес без голове приключи мачът с ЦСКА-София.

Важни бяха тия точки, защото оставаме в играта в Лига Европа, а в Ефбет Лига убедително си водим, ама все пак Мечо Пух е прав: Колкото повече, толкова повече.

Освен Мечо Пух и кметът на Кубрат Алкин Неби смята така.

На сесията в родния град на Лили Иванова той си предложи основна заплата от 3000 лв. и съветниците му я гласуваха.

За сравнение според национални медии колежката му Йорданка Фандъкова се разписва срещу 2900 лв.

Още не знаем каква ще е заплатата на разградския кмет, понеже първата работна сесия на местния парламент ще е утре.

Ама и утре няма да научим, защото сесията май ще е кратичка, ни правилник има в нея, ни някакви кардинално важни за обществото решения.

Двама нови съветници ще се закълнат.

Ще се гласуват и две докладни – за членството на Председателя на Общинския съвет в Националната асоциация на Председателите на Общински съвети и за провеждането на извънредно Общо събрание на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване-Дунав”.

Та ако съдим по дневния ред на тая сесия и следващата неделя май-май няма да си говорим за политика, освен  ако нещо не се раздвижи някъде.

Няма видимо раздвижване от страна на българското правителство и по обявения още в началото на годината за стартиращ ремонт на джамията „Макбул Ибрахим паша”, което пък доведе до нови напъни от турска страна оттам да финансират ремонта, с който българското правителство се ангажира, но освен подписан договор след обществена поръчка през януари друго налице още няма.

През седмицата турска делегация предложи на Областния управител Гюнай Хюсмен инвестиции в региона, а и помощ за ремонта на джамията.

Това няма да е първата реална подкрепа от Турската Държавна агенция за координация и сътрудничество.

Оттам веднъж изпратиха цял тир с ученически и спортни пособия, финансираха подмяната на дограмата в читалище „Развитие”, както и довършването на църквата „Свети цар Борис-Михаил Покръстител”, колко му е и за джамията да намерят пари.

Вече ще е въпрос на чест или на друго дали да ги приемем, като ни е оглозган явно бюджетът от нови магистрали и ремонти на по-малко новите магистрали.

Обаче в много други случаи не става само с пари, трябва и много труд.

За труда си треньорите от спортния клуб „Вълци-Разград” получиха (да си останем в Ориента) едно голямо „Евалла” от президента на баскетболната федерация и единствен българин, играл в НБА Георги Глушков.

250 деца участваха във вътрешен турнир на клуба и впечатлиха Глушков.

Рисунката на третокласника Едиз Османов от Кубрат на мечтата му да стане космонавт пък е впечатлила жури в художнически конкурс, което я класира на трето място и решава творбата му да се превърне в коледна картичка, която ще получат стотици хора по света и у нас.

През седмицата изгубихме още един Почетен гражданин на Разград.

Поклон пред паметта на Аврам Аврамов – ръководителя на българската експедиция „Еверест-84”, по време на която за пръв път българи стъпиха на най-високия връх на планетата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *