25 май – 31 май 2020 г.

Световната конспирация се завихри около Ясеновец.

Според местните Коронавирус не съществува, техните болни са набедени за болни, даже това е по политически причини, цитираме коментар във Фейсбук: „Все пак сме от ГЕРБ. Те  (бел.ред. „Разградската управа”) силно желаят Ясеновец да хване бяс или да завъдим нещо и да приключи. А ние сме здрави като Чинари.”

Според по-масовата конспиративна теория, че Коронавирус принципно не съществува, на болните от Ясеновец се плаща, за да се обявят за болни.

За здравните власти в Разград пък даже е ясен нулевият пациент в Ясеновец – мъж, донесъл заразата от Германия.

Така след консумиращия прилепи в китайския град Ухан вероятно това е вторият случай в световната история на установен за определен регион нулев пациент.

Стигаме и до Областния кризисен щаб, който при всяко свое заседание е в различен състав, та според последното заседание всичко в Ясеновец е ток и жица и за да не се нарушават свободите на живеещите там, карантината трябва да падне, колкото и халтава да беше по принцип.

Да отказват да дават проби за тестове и да псуват здравните инспектори се оказват много важни свободи за жителите на Ясеновец и въпреки трите гласа „въздържал се” в гласуването на Областния щаб, карантината в култовото разградско село падна 3 дни преди регламентирания по закон 14-дневен срок.

Така политиката победи заразата, а само 2 дни по-късно съдбата се подигра с това решение – за около 24 часа се появиха 4 нови случая на COVID-19, всичките в Ясеновец, а двата – болнични, като за пръв път в разградската болница бе поставен на кислороден апарат пациент с тази диагноза.

Господ и Аллах да пазят тази жена, както и всички, които са болни и контактни, защото каква стана тя – почнахме да се давим накрая на Дунава – болестта отшумява навсякъде, само в Лудогорието процъфтява.

Дано да има кой да си вземе поуки от тази история, и ние можем да ги напишем, ама засега ще останем само с по-горните разсъждения.

Седмицата иначе се въртеше около т.нар. от нашия премиер разхлабване на мерките – кипи подготовка за отваряне на детските градини, отвориха детските площадки и пенсионерските клубове.

В същото време продължават и проверките на карантинираните наши съграждани, които са се завърнали скоро от странство.

Те понамаляха като отпаднаха тираджиите, ама пак са по около 800 и явно полицията не сколасва да ги обходи всичките.

Стигна се дотам, че майка и син от Кубрат, уж под карантина, напуснали не само домовете си, не само града си, ами и държавата – вдигнали се наште към Белгия.

Нищо, че там болните с Коронавирус са 58 186 срещу 2513 в България, а смъртните случаи 9 453 срещу 140 у нас.

Макар все пак в световен мащаб болестта да отшумява не спират дарителските акции – през тази седмица братя Домусчиеви направиха поредно дарение за трите болници в областта – общо 10 апарата – спринцовкови инфузионни помпи – и 165 защитни облекла от най-висок клас за медиците.

Една от най-сериозните инвестиции на Домусчиеви в региона – „Лудогорец” – отново се подготвя да ни радва.

Шампионите изиграха две контролни срещи, от „Черно море” паднаха с 0:1, но „Дунав” го отнесоха с 4:0.

През следващата седмица е първата официална среща на „Лудогорец” след тримесечна пауза, от сърце пожелаваме успех срещу „Левски” и вярваме, че ще се случи.

През тази седмица продължи раздаването на награди, свързани с големия празник на българщината 24 май.

7 учителки от цялата област получиха наградата на Министерството на образованието „Неофит Рилски”, а един училищен директор – грамота.

Името на читалищния деец и хореограф от Завет Росен Богданов пък застана до това на поп звездата Васил Найденов, и двамата са сред новите носители на наградата „Златен век” на Министерството на културата, само че различни степени.

Свързаният по бащина линия със село Гороцвет Христо Димитров – основателят на ансамбъл „Българе” – пък е новият носител на орден „Св.св. Кирил и Методий”.

Сега ще стискаме палци на тазгодишните зрелостници, защото матурите ще покажат доколко са заслужени наградите в образованието.

 3,683 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *