24 май – 30 май 2021 г.

Първото по-масово събитие от началото на пандемията от COVID-19 преди повече от година се случи в Разград през тази седмица – отбелязването на 24 май.

Заради противоепидемичните мерки, не в мащабите, в които се провеждаше до преди две години, но достатъчно, за да е зареждащо и да поддържа националното ни самочувствие и местен патриотизъм.

Общо 52-ма заслужили в сферата на образованието и културата разградчани получиха различни общински награди – от 18-годишните абитуриенти с шестици в бележниците през цялото си гимназиално обучение до 90-годишната пенсионирана учителка Тинка Маркова.

На някои от нашите хора, вечно недоволните разградчани, неразбрали, че Разград има най-малко два площада със сцени, бихме препоръчали да следят културния календар на общината или публикациите в медиите и социалните мрежи, понеже пък на 1 юни събитията ще са на трети площад, да не вземат да се объркат.

Имаше и още по-объркани, на шествието между двата площада, им се счуло, че децата викат „Де-пе-се”, а не името на училището си „Ге-пе-че”, та веднага почнали да подготвят освободителни въстания.

Явно освен на всякакви други доктори, имаме недостиг и на ушни, и на психиатри.

Като казахме доктори, през тази седмица се проведе общо събрание на МБАЛ-Разград без на него да са поканени малките акционери – общините.

Всъщност най-голямата сред малките – община Разград с цели 5,01% акционерен дял – малко се самопокани на това събрание.

То бе свикано от държавата, която е с 86,83% дял, за да бъде сменен един от тримата членове на директорския борд – местен лекар – със администратор от здравното министерство, спечелил конкурс за това в началото на годината.

Тоест държавата кани себе си, за да назначи някой, който е спечелил някъде конкурс за този пост, за да се бетонира предишното управление, иначе казано.

То пък взе, че не стана, държавата в новата си премяна не промени борда и той остана в същия си състав.

Прочие, докато търсехме колко точно са процентните дялове на акционерите в болницата, попаднахме на наша дописка, ама в друг сайт, от 2009 г., когато държавата е имала 51% дял в разградската болница, а Община Разград – 18%.

Лека-полека все през годините на едно длъжко управление възможността на общините да влияят по някакъв начин върху развитието на МБАЛ-Разград се минимизира до сегашните 5,01% и болницата, вече тотално държавна, е на хала, за който всички знаем.

То и цялото ни лудогорско здравеопазване не цъфти, както по-горе споменахме липсват доста видове специалисти.

Вероятно затова сред първите официални срещи на новия областен управител Иван Борисов бе с ръководството на Регионалната здравна инспекция.

Темата бе ваксинацията, в която също както в почти всичко, изоставаме с 15% ваксинирани, а според здравните власти – сега му е времето на ваксинирането, не наесен, когато заразата може пак да се развихри.

Оказа се и този областен управител е доста активен, дали наследство от предходния, дали правителствено нареждане, ама на ден по 4 прессъобщения идват от администрацията му.

„За честни избори” е лайтмотивът на повечето му срещи, вече минаха с повечето общински кметове.

Честни, честни, пък още не знаем кандидатите.

Само БСП засега обявиха своите водачи на листи, за Разград ще е местен човек, познат и уважаван в средите, в които развива кариерата си – директорът на училището в Раковски Елка Неделчева, иначе в местния парламент – острието на БСП в последните два мандата.

Освен, че ако Неделчева стане депутат, ще има промяна в групата съветници от БСП, ще има и още една, ама не тъй приятна за социалистите.

Любопитното е, че сигналът за натрупаните отсъствия от Надежда Атанасова, което е причина за прекратяване на пълномощия, е подаден от съпартиец, ама в качеството му на председател на Общинския съвет.

Няма и как да очакваме юрист с авторитета на Стоян Ненчев да спести информация и направи компромис със закона, пък било то и срещу свой човек, при това родственик на ръководен кадър в БСП.

Сега текат процедурите и вероятно, ако не се стигне до намеса на съда, още на следващата сесия ще се закълне нов общински съветник.

За да изчерпим политическата тема, да споменем и още две политически сили.

От ДПС новината тази седмица е дарение за гробището на село Благоево – контейнер за санитарен възел.

От ГЕРБ даже и официално няма новини, само един пост в социалните мрежи с елемент на прощаване, което може само да ни замисли дали пък няма да е нов водачът на листата на тази политическа сила.

Обаче ще намерят ли кой да е, след като дори на 24 май нямаше достатъчно представители на политическата сила за поднасяне на венец, та областният лидер сам го понесе.

Като цяло е тъжно и самотно да си в опозиция.

Следват два броя кримки.

Арестуваха шуменец, мастурбирал край недостроената сграда на полицията в Разград при това по сигнал от граждани, което рядко се случва, освен под формата на мрънкане в социалните мрежи.

А в лозята разкриха модерна оранжерия за отглеждане на марихуана в мазе.

Интересно е, че към изобретателните земеделци полицията се насочила по информация, че през лятото семейството плаща повечко ток – над 300 лева.

От здравеопазването ни остана една добра новина – расте млада и перспективна смяна в медицината и ни представя добре – единственият студент-доброволец в разградското COVID-отделение Цветомир Русев получи престижна награда от университета си.

На финала – новинки от „Лудогорец”.

След като две години подред очевАдно пристрастните български спортни журналисти не признават, че най-добрият български футболист в момента е Антон Недялков от „Лудогорец”, то неговите колеги от всички отбори в Ефбет-лигата го оцениха по достойнство.

Наградата на Асоциацията на българските футболисти се казва „Футболист на футболистите” и за нашия Тони е повече от заслужена, а приз от тази анкета има и още един лудогорски футболист – Доминик Янков е определен за най-добър млад футболист.

Други двама още доста млади, но фамилиите им са с тежест, поискаха през тази седмица да се обучават в школата на „Лудогорец” – синът на боксьора Тервел Пулев и синът на първия футболист от български отбор, вкарал гол в групите на Шампионска лига Мариян Огнянов.

Правилно се ориентират татковците, най-добре за развитието на децата им да растат до шампиони.

И на финала на обзора нещо забавно, а, дай, Боже, да е и пророческо – бившият български национален бранител Иван Иванов прати „Лудогорец” на финала на Шампионска лига.

Той направи лапсус в телевизионното студио след финала между „Челси” и „Манчестър Юнайтед”, като каза: “Тухел е разучил добре Лудогорец преди финала”.

Предлагаме, даже и на полуфинал да се сбъдне прогнозата му, ако Иван Иванов има син, да го приемат без кастинг в „Лудогорец”, а ако е дъщеря – крайно време е дамски отбор да направим.

Абе и на четвъртфинал сме съгласни.

 2,534 total views,  4 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *