24 август – 30 август 2020 г.

Тази седмица най-много бяха новините за „Лудогорец” и затова започваме с нашите шампиони.

Е, не стана работата да играят в групите на Шампионската лига.

Едни датчани и един къдрокос бивш левскар ни навряха в доста тъмно място в сряда вечерта.

През второто полувреме се посъбудихме, ама вече беше късно.

Всъщност няма трагедия, имаме и втори шанс при това за нашия си турнир – Лига Европа.

Някак дискретно точно тази седмица от УЕФА ни подсказаха, че там ни е мястото, като избраха гол на Кешеру за най-красив в Лига Европа сезон 2019/2020.

След него са Лукаку, Обамеянг и Рашфорд, това ако не е признание за класата на „Лудогорец”, здраве му кажи.

Още повече, че видеото с третия гол срещу ЦСКА-Москва включва цялата атака, не само попадението на Кешеру.

Само 2 дни след батковците момчетата от „Б”-отбора направиха показно как се обръща мач – падаха с 0:2 от „Пирин”, но не се стреснаха от претендентите за „А”-група – Бодуров, Манолев и сие – и вкараха 3 гола.

Жалко, че мъжете в този ден вече бяха в Търново, ама няма да е лошо да изгледат записа от този мач, че и в събота ни изпилиха нервите с ялово поведение пред вратата на болярите.

„Лудогорец” пак влезе и в темата COVID-19, още един футболист – Доминик Янков – както и човек от екипа на отбора бяха включени в статистиката с положителни проби.

През тази седмица вирусът взе 13-та жертва в Разградско – собственикът на хотела, в който са настанени 17-те украинци, заразени в началото на месеца – и показа, че не  подбира бедни или богати, но засяга най-тежко хора с други заболявания.

Първа крачка към разрешаване на друг проблем, заплашващ здравето на разградчани, бе направена в понеделник на извънредната сесия на Общински съвет-Разград.

Местните парламентаристи взеха решение до края на годината да бъде внедрена система за мониторинг на качеството на въздуха.

Е, пропуснаха да определят откъде да се вземат парите, общинската администрация ще му мисли.

Това хич не е маловажно, но още по-важният въпрос е: защо това решение бе взето сега, а не преди 3 години, когато бе предложено и заметено под чергата от същата политическа сила, която сега свика извънредна сесия, а тогава наричаше предложението „популистко”.

Така и доверието на хората към която и да е власт падна до дъното и макар миризмите осезателно да намаляха, съвсем друга щеше да е ситуацията.

Все да речем за една година щеше да се установи откъде точно идват, за още една РИОСВ-Русе щеше да успее да санкционира веднъж-дваж причинителя, пък можеше и резултатите от изборите да са по-други някакси.

Но, млъкни, сърце, и се наслаждавай на дискусиите в местния парламент.

Хич може и да не се възобновява културният календар на Община Разград, достатъчно е сесиите да се организират по-начесто.

Като казахме избори, те пак идват, за съжаление на мнозина не са предсрочни парламентарни, но интрига има.

В Киченица и Къпиновци ще си избират кметове.

В исперихското село борбата ще е между двама, регистрирали са се само ДПС и ГЕРБ, в разградското ще играе и БСП, но тук интригата тръгна още от консултациите за състава на единствената секционна комисия – и ДПС, и ГЕРБ, които са иначе съюзници в Общинския съвет, поискаха председателското място, сега чакаме ОИК да го назначи, макар с оглед мнозинството в него, картинката да е ясна.

Интересна съпоставка може да се направи между двете изборни процедури – и в двете села ще се гласува в 1 секция, в Къпиновци обаче с броенето ще се справят петима членове на СИК, а в Киченица трябват деветима.

Явно в Исперихско по ги бива в сметките или просто имат по-малко хора за уреждане с хонорар.

Да прескочим и до Кубратско.

Там през ден взеха да откриват детски площадки по селата – една люлка за две деца, пързалка, плочник и половин ограда, обаче накрая и ученически раници се раздават, които в едно съобщение са от ДПС, а в друго – лично от кмета.

Верно, че вече има нови варианти на Конституция, ама все още не е върнат Член Първи от преди 1989 г., където партията и държавата бяха едно.

Междувременно в Разград започнаха ремонти на 15 улици, започнаха и забележките, но кметската управа показа бърза реакция и още след като жители на ул. „Плиска” се жалваха в социалната мрежа, че улицата им е асфалтирана даже не наполовина, а на една трета, на следващия ден зам.-кметът Добрин Добрев бе на място, а в края на деня цялата улица бе асфалтирана.

Честито на живеещите на тези улици, а всички останали чакаме ремонта на „Странджа”, обществената поръчка тече, оферти се приемат до 4 септември.

 3,137 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *