23 март – 29 март 2020 г.

Разград

Две типа герои в новините от Лудогорието се срещаха тази седмица, доста противоположни – добрите хора, които даряват от имането и нямането си, за да преборим настъплението на Коронавируса и безсмъртните тарикати, за които няма забрани.

Да започнем с първите.

Видя се, че виреят добри хора по нашия край.

Само за 5 дни десетки разградчани събраха 10 000 лева за още един дихателен апарат в разградската болница.

Агробизнесменът от Исперих Ангел Василев дари други два апарата.

Масоните и Лайънс клубът се отчетоха с дарение от предпазни средства за докторите.

Братя Домусчиеви преведоха четвърт милион лева и отделно предпазни средства за болницата.

Сега ни остават притесненията – дали тези апарати не трябваше да дойдат барабар с лекарите?

Остава ни и да се молим да останем оазис на некоронясването, което обаче е твърде съмнително с 8-те проби, които за 3 седмици са взети от жители на региона.

Съмнително е и поради това, че никой не обявява колко са пристигналите от чужбина, можем само да предположим с голяма доза достоверност, че отдавна са поне трицифрено число, което значи, че за контролиране на карантините всеки полицай трябва да проверява по няколко човека, това, докато събира по няколкостотин декларации на КПП-то трябва да се случва някъде, иначе казано: „Шива, от половин час си миеш ръцете” става работата на полицаите.

Да не оспорваме мъдростта на държавните мъже, ама така като гледаме, в Делиормана на първа линия в борбата с COVID-19 са не лекарите, а полицаите.

И така и така вече позлатихме болницата, време е да насочим към полицаите даренията.

Това вече частично стана – от Община Разград им носят по термос кафе и чай на смяна, трима бизнесмени им дариха витамини за 2 месеца, включително най-ценния – витамин D, както и дезинфектанти, скоро ще имат и шлемове, както и храна.

На служителите на реда им се налага да се срещат с втория тип герои от нашите новини – избягали от карантина или вътрешно дезинфекцирани с повечко промили.

Безотговорни, какво друго да кажем за нарушителите, и „не правете като тях”.

Пропуснали сме някои дарители ли – хич не е случайно.

Защото да даряваш заплатата си, като в същото време, за да са по-достоверни и лайквани снимките, не се съобразяваш с препоръките на здравните власти като посещаваш социална институция и контактуваш с най-рисковата група – възрастни хора – не е за пример.

Не е похвално и да даряваш неизработени от теб пари.

Това за една група общински съветници, които смятат, че Общината трябва да спре да работи.

А, че то така беше 4 години всъщност, що да се променя нещо, тъкмо свикнахме да си заравяме главите като щрауси в пясъка, по-скоро в тинята?

Даже най-добре държавата да затворим, какво са се разработили разните му там полицаи, социални работници, продавачи в магазините, чиновници на гишета, работници в сметосъбирането, електроразпределителните и водоснабдителните дружества, производители на тоалетна хартия и още много други, които правят така, че животът да не спира, че даже и министър-председателят работи, всеки ден по  час и половина монолози, да не му е леко.

Само на 8 наши съветници не им се работи и на час по лъжичка пращат и декларацията си – един ден на една медия, на следващия – на другите, да не се претоварят мейлите, само за сведение – Разград24/7 не публикува стари новини, само ги коментира.

Важно е да се пазим, важно е да пазим и другите, още по-важно е да си помагаме и да вярваме, че от нас зависи как ще изглеждат страната и градът ни след кризата.

Затова бъдете здрави и добри, не забравяйте, че Господ и Аллах виждат всичко и ще ни помогнат, ако покажем Човешкото в себе си!

 4,127 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *