22-28 юли 2019 г.

Чумата ни натисна от всички страни.

И от някакво неясно, далечно и почти имагинерно заболяване изведнъж се превърна в реална опасност с  последствия от разпространението на Африканската чума по свинете.

Първи усетиха това собствениците на прасета от т.нар. „заден двора”, по чиито имоти тръгнаха ветеринарите с цел унищожаване на прасетата.

Съвсем друг е въпросът защо след като отглеждането им е нерегламентирано, сиреч незаконно, прасетата си се гледат от години и ветеринарите дремят.

Че то все едно да ти откраднат колата, спряна пред РПУ-то примерно, всички да са видели кой е крадецът и той да си я кара 5 години без някой да го запре нещо.

Лошо стана и за още една общност, съвсем законна и набираща сили – бегаческата.

Базирайки се на заповедта за обявеното в сряда от областния управител Гюнай Хюсмен бедствено положение, кметът д-р Валентин Василев изпрати на клуб „Зелена стъпка” уведомление, че трябва да се отложи петото издание на „Лудогорски маратон”, който се провежда в местността „Пчелина”.

Зеленостъпковците опитаха да преговарят, Областният управител организира среща, на която бяха обсъдени възможности за провеждането на маратона с 375 участници, но колективното решение на нея се оказа в полза на отлагането.

Преговорите повлякоха крак сагата да продължи.

Кметът не за сефте се обиди на Фейсбук публикация, този път на „Зелена стъпка”, за това, че не е отстъпил от позицията си, оправда се, позовавайки се на колективното решение на три институции.

На спешна пресконференция стана ясно, че има и сериозна доза ревност, че зеленостъпковците благодарят на областния управител, а пък са имали неблагоразумието да критикуват кмета.

На пресконференцията лидерът на „Зелена стъпка” Цоньо Пенев се появи с каска, не я постави на главата си, но я държеше пред себе си, малко като щит, все пак беше сам сред …чиновници.

Маратонът не се проведе, но вместо него се случи протестно бягане по улиците на Разград под надслов „В свински тръс срещу свинщината”.

В  тичащата група от около 50 човека  имаше двама политици от „Да, България”, обаче присъствието им не беше нетипично, тъй като изначално си участват в събитията на „Зелена стъпка”, яви се и общински съветник, който наряза дините за почерпка на финиширащите, но си тръгна преди да се завърнат.

Сега ни остава да почакаме още една седмица, за да видим дали чумата ще се справи така набързо и с братята на вятъра, както с бегачите, мотосъборът на „Лудогорски братя” е насрочен за 1 август на същото място.

Както е тръгнало, ще ни оредеят съвсем масовите обществени събития, сакън само изборите да не отменят, че останахме с този Общински съвет, в който Маньо Манев може да се изявява само като гост, а както знаем, той обещава много благини за разградчани.

В тази чума позабравихме, че имаше Панаир на киселото мляко, бързо мина, ама хубав беше, поне от нашата си камбанария.

Избрахме чилийци да са ни Крал и Кралица на панаира, а по повод тяхна снимка на римска колесница с фон на гайдар във фейсбук ни направиха събитието на нищо, наричайки го потресаващ кич и творческо извращение, препоръчаха ни да избираме Мис Крава, ама то крави останаха ли?

Едновременно с Панаира стартира и нашият сайт Разград24/7.

Надяваме се да не го смятате за кич и по интереса ви съдим, че ви е симпатичен.

За 7 дни можем да се похвалим с първата дописка, достигнала 1000 четения.

Убедени сме, че няма да е последната и разчитаме на вас, любопитните ни читатели.

Очакваме и вашите новини в специалната рубрика „Твоята новина”.

Прочие рекордьорката ни е точно с източник наш читател, за което от сърце благодарим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *