22 юни – 28 юни 2020 г.

Разград

Да започнем с матурите обзора на тази седмица.

Приятна изненада се оказаха резултатите на тазгодишния випуск.

22-ро място след поредица от предпоследни позиции по български език и литература никак не е зле.

Дали това е резултат от добрата работа на учителите или просто випускът е по-добър ще проличи догодина.

Със сигурност е випускът с най-запомнящ се финал на средното образование.

Даже и за абитуриентските си балове се пребориха насред световната пандемия.

Уж беше забранено, уж беше прощална вечер, ама пак си се случиха баловете.

Сега се замислихме дали имаха балове 14-те абитуриенти от Ясеновец, ама може и да са имали, тя заразата оттам се премести в община Исперих.

Мина и през Разград, посещавайки аптека и частно лечебно заведение, а в Исперих пламна и първа държавна институция – пожарната.

Това само идва да ни покаже, че трябва да внимаваме в общуването с непознати и на местата, където има струпване на хора.

А струпвания вече има, не се живее в изолация, времето на Робинзон отмина и на хората им се ходи я на мач, я на културно събитие.

Това пролича най-вече на отбелязването на 90-годишнината на Панчоолу моста в Разград.

Събитието бе семпло – кратко и с немного участници, и публиката не създаде опасност да падне мостът, обаче в интернет видеото от рождения ден на моста достигна до над 60 000 човека само през официалния лайф на Община Разград и негативните коментари бяха единствено свързани с маските, ама те са задължителни само на закрито, а на открито всеки си преценява дали е страхлив, загрижен за себе си или нещо друго.

Преди моста се случи друго до преди няколко години любимо събитие на разградчани – Белите нощи.

Оказа се, че още е любимо, понеже на първата вечер такъв дъжд се изля в Етнографския музей пък почти никой не си тръгна, само извадиха чадъри и дъждобрани.

Общинските инициативи не се изчерпват само с празници – тази седмица местната управа започна диалог със собствениците на кучета, разбраха се да има още 3 площадки за кучета в три различни краища на града.

Въвежда се и по-строг ред с паркирането в синя зона.

По-строг, по-строг, ама какъвто трябва да бъде, а пък последните близо 3 години при предишното управление е имало амнистия за неправилно паркиралите и скобите са ръждясвали нейде.

Пак при предишното управление започна уж започна почистване на коритото на река Бели Лом, а се стигна до изсичането на няколко тополи и унищожаването на люляците в централната част на града.

А как хубаво миришеха.

Сега през август започва по-организирано почистване на коритото – обеща кметът Денчо Бояджиев във видеообръщение към жителите на общината във Фейсбук.

Да похвалим и още една община, да не си заподозрат в пристрастие, макар че ние и в община Исперих се чувстваме като у дома си.

Кметът на Исперих Белгин Шукри бързо реагира като тръгна към неговата община Коронавирусът.

Той бе сред първите, които дезинфекцираха селски улици – в Бърдоква, още при най-първите в областта случаи, а сега когато селата станаха 5 – забрани организираните събития в тях, разрешено е да се срещат само по двама човека, затворени със заповед са и детските градини.

Да не пропуснем и активната работа на Областния управител, за него вече и приказки пишат.

Ама буквално – едно първолаче от Разград спечели конкурс за приказки, в творбата му герой е областният управител.

Е, не се казва Гюнай Хюсмен, даже име няма, ама то кой друг да е.

Та извън приказната реалност, детето се срещна с настоящия Областен управител и получи подарък – лаптоп.

Да видим с какъв подарък ще изпратим една от легендите на „Лудогорец”.

Марселиньо не е подписал нов договор, а слухове го пращат в отбор, където ако отиде, няма да заслужава подарък, ама хич.

Въпреки това обаче той направи много за развитието на „Лудогорец” и заслужено феновете на тима по време на мача с „Локо”-Пловдив скандираха името му в минутата на неговия номер – 84.

Смърфовете започнаха мача с шпалир за шампионите, но това не умилостиви орлите в събота и те писаха шестица на Илко Пиргов.

Всички на Арената обаче изпратиха „Локо” с пожелание да спечелят финала за Купата на България срещу ЦСКА и възгласи „Купата е в Пловдив”.

А, и тази седмица пуснаха фонтаните.

Лятото е тук.

 4,057 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *