22 февруари – 28 февруари 2021 г.

Разград

Може би най-добрата за разградчани новина за последните 5 години дойде през тази седмица – намериха се пари за ремонт на „Априлско въстание” и за частта от „Странджа”, която не бе предвидена за ремонт с общински пари.

И невероятно, но факт – отпусна ги правителството на премиера Бойко Борисов.

4 години неговата партия управлява на местно ниво и за този немалък период дойдоха само едни пари, с които ул. „Дунав” достигна нивото на тротоарите край нея.

Чудна работа как неговите хора не сколасаха да обяснят за 4 години, че Разград има нужда от подкрепа за подобряване на пътната инфраструктура, а червеният кмет, който управлява и заедно с други нещастливи от герберското управление партии, успя за едно кафе време да убеди премиера да отвори по-широко кесията и да отпусне двойно повече пари.

Май не става само с политически метани и теманета, трябва и акъл, а и навреме да ти дойде.

Сега остава да се надяваме да се проведат по-скоро и да не се обжалват обществените поръчки за двата участъка и ремонтът да се случи това лято или есен, защото държавните пари може да се вадят от кесията след прясно възникнала хрумка, ама при харченето им си има закони, иначе има да плащаме санкции, както сега от предишния мандат.

Друга добра новина – ваксинациите аха тръгнаха, де оповестени, де – не, де – по потници, де – както дойде, и ваксините взеха, че свършиха, ама това не само при нас, а на цялата ни територия.

Остана ни само да се дърлим по фейсбук групите, че сме връзкари, понеже сме се ваксинирали с конкретна ваксина, обаче всъщност зелника друг го дава.

Всячески се опитваме да оставим за финал на последния преди изборите седмичен обзор политическите теми, затова рязко ще скочим на едно много зарадвало ни събитие.

„Лудогорец” би ЦСКА с пешката, както каза помощник-треньорът ни.

Макар че Текпетей поне топ може да се нарече, едричък е за пешка.

Но не беше само той, играхме си като стой, та гледай, само треньорът на червените друг мач е гледал.

Мислим, че трябва да са доволни и всички, които имаха съмнения при привличането на Десподов в „Лудогорец”, признаваме си – сред тях бяхме.

Сърцето си оставя на терена това момче и точно тук му е мястото.

Две новини, свързани с кадруване на обществени позиции.

В началото на учебната година една училищна директорка бе уволнена дисциплинарно – на училището в Езерче, усети се тогава политически натиск.

Е, съдът я възстанови тия дни, поне на първа инстанция, да видим следващите.

В болницата в Исперих приключи конкурсът за директор и ха – изненада – д-р Заргар дори не е подал документи.

Е, тогава оти ги ручахме жабетата и вицепрезидентът докато беше с COVID-19 спешно подписа указа?

За да имат после някои дъвка за предизборната кампания ли, поне за двама се сещаме?

Иранецът остава в болницата, пак си е същият обичан от хората лекар и човек, както и когато нямаше български паспорт, единствената разлика е, че усети концентрирано любовта на хората, която, разбира се, напълно заслужава.

През тази седмица общинските управи, поне тези в Разград, Исперих и Кубрат, положиха усилия да ни създадат празнично и пролетно настроение, утре е Баба Марта.

Всички са хубаво, но според нас сред най-добрите попадения е рамката, която в Исперих поставят близо да паметника на хана и актуализират съобразно празника, чудесна идея.

Исперих – Меката на Лудогорието, както казваше бившия кмет Адил Решидов – бая кандидат-депутати на сравнително избираеми места излъчва.

Със сигурност повече от Разград.

Останаха 2 дни до крайния срок за регистрация на листите за вота на 4 април, а предимно неизвестните партии са си регистрирали листите в РИК-Разград.

Повечето от тези, които се очаква да имат присъствие в Народното събрание, вече поне водачите си обявиха.

В новините тази седмица бяха: Ахмед Ахмедов – водач на листата на ДПС, бившият кадър на ГЕРБ Димитър Стефанов – водач на листата на „Републиканци за България”, заместник областния управител Евгени Драганов – ВМРО, Десислава Атанасова – водач на листата на ГЕРБ, сценаристът на Слави Драгомир Петров от „Има такъв народ”.

Току преди да започнем да творим обзора и областният управител Гюнай Хюсмен направи заявка във Фейсбук за участие в изборите и тъй като първото място в ГЕРБ вече е заето, сигурно ще стартира от втора позиция, пък знае ли човек – той има успешен опит в една друга партия и от осмото място.

През седмицата още преди да бъде обявена за водач Десислава Атанасова за пръв път в историята на разградското депутатство направи отчет в снимки и текст в социалната мрежа Фейсбук.

И нашите активни в мрежата съграждани бликнаха коментари, предимно в тъмни краски.

Ама така е в Лудогорието – като в приказката за златното момиче, първо ще мине черната вода, а после може да потече и златната.

Нали обещахме в последния обзор преди предизборната кампания, по време на която няма да обобщаваме случващото се през седмицата, да направим прогноза от къде ще са депутатите от Разградски регион.

Ето ни я прогнозата: Цар Калоян, Исперих, Дулово, София.

Имаме леки съмнения за още две исперихски опции, но са твърде малко вероятни и ще се въздържим от резервен вариант, ама все пак да си кажем.

Очаквайте следващия седмичен обзор на 5 април.

Преди това – ГЛАСУВАЙТЕ УМНО!

 2,959 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *