Искат месинг от военното министерство за мемориала, който ще се изгражда в Разград

Вдъхновителите  и поддръжниците на инициативата за изграждане на Военен мемориал на гарнизон Разград ще искат от Министерството на отбраната да осигури месинга за отливане на скулптурната група – съобщават от пресцентъра на Областна администрация.

Това е станало ясно на онлайн заседание на Областния съвет за военните паметници, което е водено от областния управител Гюнай Хюсмен и неговия заместник Евгени Драганов. На заседанието присъствали членове на Инициативния комитет за изграждане на Военен мемориал на гарнизон Разград.

Министерството вече е подкрепяло по този начин подобни кампании в страната. Според първоначалните изчисления един такъв жест ще намали сериозно разходите по изграждане на монумента. Разчетите сочат за целта са необходими над 100 000 лв., а само изработването на склуптурната група ще струва около 50 000 лв., уточнил заместник областният управител Евгени Драганов. Досега Министерството на отбраната е отпуснало 11 000 лв., а Община Разград – 15 000 лв., добави той.

На заседанието са отчетени средствата, отпуснати и изразходвани за ремонт и поддръжка на военните паметници в областта. Според заместник областния управител Драганов през последните 4 години Министерството на отбраната е осигурило достатъчно пари за това, а общините са отчели стриктно как са били използвани. На заседанието са приети предварителните заявки на общините за ремонт и поддръжка на военните паметници за 2021 г. Кои от тях ще бъдат одобрени ще се реши, след като бъдат изготвени и представени всички необходими документи.

 1,997 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *