Две събития в почит за Апостола на Свободата: в ДГ”Васил Левски” и в ОУ”Васил Левски”-Разград

Ръководството на Община Разград почете паметта на Апостола на Свободата на две тържествени събития – в ДГ“Васил Левски“ и ОУ“Васил Левски“-Разград – събощават от пресцентъра на местната управа.

Кметът Денчо Бояджиев и заместник-кметът Руска Вътева бяха сред зрителите на музикално-поетичната програма, посветена на 148 години от гибелта на Дякона в детската градина, носеща това име, а заместник-кметовете Добрин Добрев и Мирослав Грънчаров поднесоха венци и цветя пред паметника на Васил Левски в двора на едноименното училище в областния град.

И двете събития се проведоха при спазване на противоепидемичните изисквания, броят на присъстващите бе по-малък от обичайното за такива прояви, хората бяха с маски и спазваха дистанция.

Официалните лица в ДГ“Васил Левски“ бяха посрещани с подарък, изработен от малчуганите и посветен на патрона на градината – лапбук – наподобяваща нетбук информационна папка от хартия с различни раздели, оформени и сгънати по различен начин. В лапбука има снимки, биография, родословие на Васил Левски, негови мисли и посветени на него стихове. В тържеството участваха само децата от четвърта група, облечени в четнически униформи и носии те представиха стихове и песни за Васил Левски, част от тях написани от техни учителки.  В публиката бяха: Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев, заместник-кметът Руска Вътева, заместник областният управител Евгени Драганов и началникът на Регионалното управление на образованието Ангел Петков. В края на програмата участниците в нея поднесоха цветя пред портрета на Левски във фоайето на детската градина, след което бяха поздравени за патронния празник и за чудесното си представяне от директора на ДГ“Васил Левски“ Елена Трифонова, а след това и от Кмета Денчо Бояджиев. Г-н Бояджиев коментира, че всичко, свързано с българщината, което децата учат в градината, е един постоянен урок по родолюбие, който малките възпитаници трябва да помнят. Кметът им пожела да надграждат през годините любовта към Родината и нейните велики синове, както и чувствата към патрона на детската градина.

Ученици от ОУ“Васил Левски“-Разград представиха поетично-музикална композиция за Апостола на събитието в двора на училището, на което по традиция се събират представители на институции, организации, политически сили, множество граждани, за да почетат годишнината от гибелта на Левски. Преди изпълненията на младите таланти тържествено слово произнесе директорът на ОУ“Васил Левски“ Диана Първанова. След това думи на признателност към Апостола към присъстващите отправи заместник-кметът Добрин Добрев. „Тържествеността на събития като днешното не е помпозна, не е формалност, тя е важна, за да ни обединява без разлика от етнос, религия, политически пристрастия и дребни разпри, да ни обединява в чиста и свята Република пред величието на най-светлия ни национален герой, който пророчески ни поставил цел: „Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи.“ . Нека се постараем да бъдем ние тези достойни хора! Поклон и вечна слава на българския Апостол на Свободата!“ – завърши словото си заместник-кметът Добрин Добрев. Той връчи на училищния директор Диана Първанова поздравителен адрес за патронния празник от Кмета Денчо Бояджиев.

Венец от името на Община Разград и Общински съвет-Разград поднесоха заместник-кметът Добрин Добрев и заместник-председателят на местния парламент Калоян Монев. Венци и цветя бяха поднесени и от името на ОУ“Васил Левски“-Разград, от името на народния представител Десислава Атанасова, от името на Областния управител Гюнай Хюсмен венец поднесоха заместник областният управител Евгени Драганов и главният секретар Михаил Тодоров, както и от държавни институции, политически сили, граждански организации, културни институции, граждани.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *