Д-р Заргар получи удостоверението си за българско гражданство

Министърът на правосъдието Десислава Ахладова връчи днес удостоверение за българско гражданство на д-р Абдуллах Заргар – съобщава сайтът на министерството.

На церемонията в Министерство на правосъдието присъстваха още министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, по чиято инициатива бе задвижена процедурата за получаване на българско гражданство на иранския лекар, както и Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен.

„За мен е голяма чест и отговорност да връча удостоверението за българско гражданство на г-н Заргар, и то по един много важен повод – за заслуги към здравеопазването на България. Нека винаги да имате признанието на българските граждани“, каза министър Ахладова.

От своя страна министърът на здравеопазването проф. Ангелов заяви, че от днес редиците на българските лекари се увеличават с още един достоен български лекар. „Продължавайте на помагате на българите“, пожела проф. Ангелов.

Д-р Заргар благодари за голямата чест и коментира, че от тук нататък като гражданин на България ще се стреми да отговори на високата оценка, която е получил от обществото.

Припомняме, че указът за българско гражданство на д-р Заргар бе издаден миналата седмица от вицепрезидента Илияна Йотова. Преди това двете министерства одобриха иниицативата лекарят, който доскоро бе управител на исперихската болница, да получи гражданство. Това стана след сериозен обществен натиск – над 5000 жители на община Исперих и други региони се включиха в подписка в подкрепа на д-р Заргар. Той бе управител на общинската болница в Исперих в продължение на 8 години, но бе освободен в кря на миналия месец, тъй като от 1 февруари влезе в сила законово изменение, според което гражданин на страна извън ЕС не може да заема подобна публична длъжност. В момента тече конкурс за ръководния пост, в който д-р Заргар ще може да се включи. През 2015 г. той е правил опит да получи гражданство, но му е отказало от правосъдното министерство с мотив, че има условна присъда, макар по нея вече да е била изтекла давност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *