21 декември – 27 декември 2020 г.

Разград

Бог се роди през тази седмица, Коледо!

Това ако не е добра новина, кое ще е – не знаем.

И затова започваме седмичния обзор с нея.

Осезателно по-кротко от честването на Рождество Христово тази година, и всички знаем защо.

Даже 3600-те именици в община Разград по-тихичко си отбелязаха личните празници.

Шумни са само хлапетата, които още от началото на месеца замятаха фойерверки по площадите.

Цяло чудо е, че още няма пострадали, освен кучета и котки, и дано да няма, ама може би за тая цел е нужен и малко родителски контрол, полицейски – също.

Исперих чака чудо за своя Доктор.

Директорът на общинската болница д-р Абдуллах Заргар, който е временно на този пост от 2013 г., ще трябва да го освободи и да се проведе конкурс, тъй като няма българско гражданство.

А няма, защото не се са му дали.

А не са му дали, защото вероятно молбата му е потънала в някое чекмедже, което не се пази от премиерски пищов, а е хванало паяжина.

Казусът с иранеца се прочу по националните медии, а коментарите гонят по оригиналност тези за буса, с който закараха ваксините срещу COVID-19 в Пловдив.

Читателите сравняват  гражданството на Заргар с това на западномакедонските граждани, които безметежно станаха българи, за да станат и европейци.

Та хората припомнят, че Александър Македонски е пошетал из бивша Персия, днешен Иран, демек Заргар може да е достоен македонски наследник.

Майтапът настрана, ама д-р Заргар е повече от достоен да получи български паспорт, почти колкото мнозина са заслужили да им бъде отнет силом заради разни геройства.

Местните хора започнаха петиция с искане за даване на българско гражданство на д-р Заргар, тя вече има над 1000 подписа от Подайва до Лондон и още стотици населени места.

За последните 24 часа петицията е втората по популярност в сайта с петициите след тази за отмяна на матурите през тази учебна година.

Исперих е Меката на Лудогорието, който знае Адил Решидов, го е чувал този лаф, а кой не го знае?

Та по тази причина, за Меката, днес  ще обърнем внимание на Исперих, че доста новини има още.

Коледен подарък получи наскоро арестуваният 46-годишен лихвар от Исперих – съдът във Варна замени задържането под стража с парична гаранция от 40 000 лв.

Добри хора са морските магистрати, през лятото пуснаха и един колега и набор на сегашния лихвар, обаче от Китанчево обаче срещу скромните 5000 лева гаранция.

А настоящият лихвар е именик на Коледа все пак, а с тия 40 000 лв. бълха го ухапала, нали няма да връща и 50% лихва все пак, нали няма?

Още сме в Меката, където общинската управа поиска да вдигне такса смет.

То също като в Разград, ще речете.

Обаче в Разград обясниха причините – че налогът не е променян от 7 години, а разходите стават все повече и повече и държавата иска все по-висок и по-висок размер на отчисленията.

А в Исперих, не стига, че доста по-скоро е повишавана таксата, че имат и в момента и за вбъдеще евентуално по-висока такса смет от областния град, ами само преди месец създадоха общинско предприятие за сметосъбиране, именно уж за намаляване на финансовата тежест и за общината, и за гражданите.

Берекет версин – дето викат в Меката.

Сега обаче, както в Исперих има бар „Интрига”, така продължава и интригата с местната такса смет.

Сесията мина, но още не е ясно дали предложението е прието, тъй като гласуването е било неприсъствено и още не е излязъл протоколът от заседанието.

Залозите обаче накланят натам, че такса смет в Исперих остава 4 промила.

Тази седмица ще следим интригата в Разград по същата тема.

Засега има една обявена политическа позиция в една медия, другите явно не заслужаваме да знаем какво мислят по темата бившите управляващи.

Няма как да подминем темата с COVID-19.

Може би вече има светлина в тунела, колкото и той да е тесен като кренвирш.

Светлина за някои де, за антиваксърите и антивсичкомислещите всичко е пълен мрак и хейт.

Та дойдоха малко ваксини в разградското РЗИ – 130 от записани 520 медицински лица.

Ваксинацията започва от докторите в разградската болница, макар че то дали останаха там неболедували лекари, не знаем.

Интересното е, че явно разградският хладилник за ваксини е по-държелив от ЗИЛ, понеже за разлика от София, Бургас и Пловдив, а сигурно и всички останали областни градове, нашата ваксина ще се поставя само в работно време, ще си помръзне и утре.

Една тема да си продължим от миналоседмичния обзор.

Ами коледната украса на Разград продължава да е най-хубавата при средните общини, но още имате време до 30 декември, ако ви харесва Часовниковата кула, и моста и всичко останало или не ви харесва обаче сте си местен патриот и ви пука какво мислят хората от другите краища на страната и света за Разград, можете да гласувате за разградската Коледа на сайта КМЕТА.БГ.

А през тази седмица Дядо Коледа вече намина, първо в Просторно, после и на други места, сега ще чакаме Дядо Мраз, които го помним де.

Къде Дяко Коледа, къде други хора и институции осигуриха подаръци, на всички които ги чакаха и не ги очакваха.

„Биовет” и „Лудогорец” раздадоха 4000 хранителни пакета, „Бъди човек” – други 110, учениците от „къщичките” вече имат по общински проект лаптопи за дистанционното обучение, подаръци от Германия през сдружение „Одисея” получиха и малчуганите на докторите от разградската болница, за които бе отворена детска градина „Приказка”.

През тази седмица продължи и сериалът „Лудогорец” търси треньор”.

Ами Нова година – нов спортен късмет да си пожелаем.

И съвсем накрая да ви призовем за малко помощ с предложенията за „Събитие на 2020 г.”.

То пак вие ще го избирате, ама първо трябва да ви предложим номинациите, а засега имаме само 3.

Очакваме идеите ви на Фейсбук страницата на Разград24/7 или на мейл: radaminch277@gmail.com.

 1,636 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *