Денят на Разград завърши със заря и над 50 венци пред Мавзолея-костница и Паметника на Свети Георги

Празничният за Разград 28 януари завърши с пищна заря над града и над 50 венци пред Мавзолея-костница и Паметника на Свети Георги – съобщават от пресцентъра на Община Разград.

Тържественият ритуал на площад „Възраждане“ започна с внасяне в Мавзолея-костница на иконите на Св. Димитър, Св. Георги и Св. Александър Невски, които са дарени на Разград от освободителите преди 143 години. Внесоха ги наследниците на опълченци наши съграждани Живко Жечев и Милен Бенков, който бе заедно с децата си Даяна и Виктор. Прозвуча и стих на поета и Почетен гражданин на Разград Дулинко Дулев, посветен на Разград.

Присъстващите на площада, които съобразно противоепидемичните мерки спазваха дистанция и бяха с маски, чуха и словата на Президента на Република България Румен Радев, който преди година бе гост на Разград за празника. В неговия поздравителен адрес се казва: „Вярвам, че всички Вие – жители и гости на Разград, които днес свеждате глава пред подвига на героите, донесли свободата преди 143 години, ще продължите да съхранявате уроците по достойнство и родолюбие и да ги предавате на поколенията. Нека силата на съзиданието и непоколебимостта на волята, завещани от майстор Манол, Ви окрилят за справяне с предизвикателствата на днешния ден, дават импулс и енергия заедно да съграждаме по-достойна и по-справедлива България.“.

Тържествено слово пред разградчани, които имаха възможност да гледат пряко по телевизия Кис 13 и в социалните мрежи ритуала на площада, произнесе Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев. Той се обърна със специални думи към различните поколения жителите на града, които допринасят за развитието на нашия край – към младите, хората от средното поколение и възрастните. Припомни и подвига на освободителите от 1878 г.: „На днешния ден, преди 143 години руските войни донесоха Свободата в нашия град. Благодарната памет на разградчани винаги ще почита този ден и подвига на нашите освободители. Ще пази спомена за българските опълченци и техния чутовен героизъм в боевете за Шипка, Шейново и Стара Загора. За това в този ден Разград винаги ще свежда глава пред Русия и нейните синове. Зная, че днес е модерно да се припомнят руските имперски интереси и стремежът за излаз към топлите морски проливи, като мотив за тази война. Безспорно тези интереси са също исторически факт. Но едва ли този мотив е бил водещ за хилядите обикновени руски мъже от градове, села и паланки. Скътали под шинелите си библии, те са тръгнали с ясното съзнание, че ще проливат кръвта си за освобождението на братския православен народ. В народната памет Русия е тази, която обявява и води войната за Освобождението на България и след цели 5 века възстановява българската държавност. Нейните синове проливаха кръвта си по бойните полета и техните кости останаха завинаги в нашата многострадална земя. Затова в този ден Разград винаги ще салютира своите Освободители и подвига на своите опълченци. Дълбок поклон пред подвига на руските войни и  българските опълченци!“.

След словото на Кмета Денчо Бояджиев бяха поднесени над 50 венци пред Мавзолея-костница и Паметника на Свети Георги. Сред тях от: политически сили, държавни институции, културни и образователни институции, обществени организации, най-новите почетни граждани д-р Ангелина Миткова, Ангел Павлов и Кънчо Върбанов, цветя поднесоха и много граждани.

Освен от държавния глава през деня Кметът на Община Разград получи поздравителни адреси и от: Генералния консул на Русия в Русе Андрей Громов, Почетния гражданин на Разград Александър Александров, Председателя на БСП Корнелия Нинова, Кмета на Русе Пенчо Милков, Кмета на Стара Загора Живко Тодоров, Кмета на Повликени инж. Емануил Манолов, Председателя на УС на Земляческо дружество „Лудогорие“ в София, Ректора на Русенския университет чл.-кор.проф.д.т.н.Христо Белоев, от Асоциацията на българските градове и региони, Управителя на Института за управление на програми и проекти Петя Донова, Началника на Военно окръжие-Разград подполк. Диян Желев, ПФК“Лудогорец 1945“, „Топлофикация-Разград“АД, Федерацията на жените-Разград.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *