20 доктори напускат кубратската болница с назначаването на нов управител, не ги чуха и в местния парламент

Сериозна криза в здравеопазването в Кубрат предстои, а на сесия на Общинския съвет не се видя никаква светлина в тунела, дори напротив.

Казусът започва с проект за докладна записка на  председателя на Общинския съвет Хюсеин Юмеров за освобождаване от длъжност и оттегляне овластяването като управител на МБАЛ-Кубрат ЕООД на д-р Павлина Мичева и избор на д-р Леман Балканджиева за временно изпълняващ длъжността управител на МБАЛ-Кубрат. 11 от докторите подават заявления за прекратяване на трудовите им правоотношения. По-късно заявления подадоха още няколко колеги и вече напускащите сме 20 – съобщи днес за Разград24/7 един от медиците – анестезиологът д-р Дечев. По думите му по същия начин ще постъпят и част от сестрите, а в болницата, в която през последните години е закупена съвременна апаратура, няма да има кой да работи. Ръководства на болници от съседни региони бързо се ориентират и кубратските доктори вече имат оферти къде да продължат кариерното си развитие.

След оповестяването на оставките им те са поканени на среща от председателя на местния парламент в залата, в която се провеждат заседанията на Общинския съвет – Ритуалната зала на местното читалище. Според медиците обаче това е „нескопосана и унизителна покана-призовка, която е отправена с високомерие и с предпоставени унизителни условия”.

В тази зала те все пак дойдоха, но не вчера, а днес, на официалното заседание на Общинския съвет. Оказа се, че залата побира доста хора, защото сред наблюдателите освен лекарите бяха и повечето кметове на населени места, агитка на предложението д-р Балканджиева да е новият шеф на общинската болница, която аплодираше част от изказванията. Оказа се, че и самите сесии са доста емоционални, редът е либерален, всеки може да вземе думата и може да се чуят различни неща, но накрая компромиси няма и мнозинството решава.

Заради засиления обществени интерес точката в дневния ред, свързана със съдбата на кубратската болница, бе изместена от седма на първа позиция и заседанието започна с нея.

Пръв позицията си представи вносителят на докладната Хюсеин Юмеров. Той обясни, че изтича срокът на договора на настоящия управител и е необходимо да бъде избран временен ръководител на болничното заведение до провеждането на конкурс, като постави и срок от 6 месеца за провеждането му.

В отговор на въпрос на д-р Денислав Белинов от ЗНС Юмеров каза, че не управлява еднолично и предложението постът да се заеме от д-р  Балканджиева е направено от ръководството на Община Кубрат.
Д-р Белинов прогнозира, че по този начин болницата се води към фалит и като лекар с опит в по-голяма болница във Варна обясни, че дори и отсъствието на една сестра се отразява на медицинските дейности в едно лечебно заведение, а какво остава за напускане на толкова лекари. Д-р Белинов попита и защо кандидатите не са няколко, а „сам кон на първа гара”. Юмеров защити единственото си предложение с позиция на Българския лекарски съюз, откъдето не изразили категорична позиция.

На практика той сам отстояваше позицията на общинското ръководство, кметът Алкин Неби само веднъж взе думата и то след настояване от съветници. Подкрепа обаче Юмеров получи и от случайно преминаващ гражданин, който внезапно се появи в заседателната зала с обвинения към качеството на медицинската дейност в болницата. Включи се и учителката в ОУ”Христо Смирненски” в града Татяна Пенчева, но акцентът в нейното изказване бяха лекарските качества на д-р Балканджиева, като тя също постави под съмнение професионализма на работещите в кубратската болница, а разказа как Балканджиева й звъняла от Англия със съвети за заболяването на неин близък. Подобни бяха и квалификациите на единствения съветник от ГЕРБ – Цветомир Цонев, който бе категоричен, че в кубратската болница има фалшиви пътеки и се лекува само по документи.

Обидите към медиците от Кубрат станаха толкова фрапиращи, че се наложи независимият общински съветник Мариета Борисова да се обърне към тях и да се извини за хвърлените камъни от колегите й.

Нина Цонева от ЗНС пък призова председателя на Общинския съвет Хюсеин Юмеров към смирение и прекратяване на арогантността в отношението включително към отсъстващи от залата хора.

Изслушана бе и д-р Балканджиева. Тя обясни, че наскоро се е завърнала в родния град, след като през последните 6 години е живеела в Англия. Част от аргументите за неприемането й от медиците в МБАЛ Кубрат бяха, че там тя не е практикувала професията си – Балканджиева обаче увери, че е член на английския Лекарски съюз. Малко неясен бе отговорът й по другата щекотлива тема, че по време на нейното управление е фалирал Медицинският център в Кубрат. Тя е била негов шеф в периода 2000-2012 г. и по нейни думи той не бил фалирал, а бил закрит, понеже тя подала оставка.

Трима от медиците от кубратската болница също взеха думата, за да споделят разочарованието си от това, че се съсипват резултатите от десетилетния им труд.

Борисова и Белинов направиха идентично предложение – договорът на д-р Мичева да бъде продължен до провеждане на конкурса за нов управител. От залата ги подкрепи с изказване и един от предишните кметове на Кубрат Бюрхан Исмаилов, който припомни, че според Закона за публичните предприятия конкурсът е трябвало да се проведе до 12 февруари 2021 г. Предложението на Борисова и Белинов очаквано не срещна подкрепата на съветниците. „За” гласуваха 7, а „против” бяха 12 съветници – всички от ДПС и единственият съветник от ГЕРБ.

Оказа се, че не само не се приема никакъв компромис по тази тема, а дори решението стана по-твърдо. Според първоначалното предложение договорът на д-р Мичева трябваше да се прекрати от 15 декември, а с коригираното датата се оказа 1 декември, тоест от утре кубратската болница е с нов директор. Предложението бе подкрепено от 12 съветници от ДПС и ГЕРБ, а „против” гласуваха местните парламентаристи от ЗНС и независимата Мариета Борисова, не участва в гласуването съветничката от БСП, тъй като работи в болницата и е в конфликт на интереси.

На практика това не промени решението на медиците от кубратската болница. Д-р Дечев обясни за Разград24/7, че заявленията им за напускане остават в сила, но ще държат това да стане още от следващата седмица, а не от 15-ти. Той допълни, че през последните години болницата е достигнала второ ниво по одобрени клинични пътеки от НЗОК, има модерна апаратура, каквато и доста големи болници нямат, обстановката също отговаря на европейските изисквания.

На сесията на няколко пъти се подхвърли и основната версия в обществото за това защо точно сега ръководството на Община Кубрат проявява интерес към кадруването в общинската болница, като се има предвид, че инвестиции от общинския бюджет там не са правени, а новостите са закупени от печалбите на болницата през годините. Под ръководството на д-р Мичева в края на миналата година МБАЛ-Кубрат печели няколко дела срещу НЗОК на обща стойност над 300 000 лева. Смята се, че общината ще вземе решение какво да се прави с дивидентите от общинското дружество, като според писмото на лекарите до съветниците парите ще се използват за „съмнителна” поръчка по саниране на болничната сграда.

Дали това ще се случи и дали наистина лекарите ще напуснат и болницата в Тутракан рязко ще увеличи екипа си, предстои да разберем.

 3,214 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *