20 декември – 26 декември 2021 г.

Бог се роди през тази седмица и това е най-добрата новина за последните седем дни, макар всъщност да е с давност от 2054 години.

Важното е, че около този рожден ден ставаме по-добри и си помагаме.

И тази година предколедните акции не бяха малко и всяка заслужава да се повтори и потрети информацията за нея, защото е добър пример.

„Биовет” осигури 1200 хранителни пакета за хората, които получават социални помощи, а със съдействието на Община Разград пакетите от по 9 продукта включително кори за баница стигнаха до получателите.

Дарения от частни лица и по-малки фирми пък събра за трета поредна година кампанията „Бъди човек”.

Там пакетите не са съвсем еднакви, защото даренията са предимно от продукти и всеки дарява различни неща, но чантите доста натежават и в повечето случаи възрастните хора, които ги получават, не могат да ги пренесат от прага на домовете си.

Светът е шарен, потвърдихме си го от личен опит от тази кампания.

Има хора, за които закуската е малко хляб с малко захар, но не настояват някой да им носи нещо, а има и домове с джип и прътове суджуци, където държат да се възползват от дарение, каквото и да е то.

Но мъката определено е повече.

И защото мъката е повече, не е добре да се смесва с политика.

Неуместно е мека дума, но ще спестим по-тежка, та неуместно е дарения за децата на убитата Силвия да се събират в политически щаб.

А много-много повече от неуместно е да се публикуват снимки на тези деца, още неокопитили се от жестокия удар на съдбата към тях.

Прочие кутия за дарения за трите деца има в църквата, там милосърдието си е на място.

Има и втора кутия – за болно дете.

Вероятно вече описаната кампания е грешка на партийния растеж, защото старите партии, дори и създадените преди 12 години, може и да са заченати в грях, но по-често плащат данък обществено мнение, съобразяват се и не използват трагедии за политически цели.

От типа грешки на растежа при младите партии е и събирането на шефове на държавни служби на среща с депутат от управляващата партия.

Това са различни власти – законодателна и изпълнителна, че и местната беше поканена и трябва да се признае, че бойкотът на кметовете от ДПС не беше неоснователен.

А че професионалистите ще останат на работа, този филм сме го гледали и знаем, че по тази лайсна партиите бързо научават правилата – началник се сменя, ако имаш човек за поста, ако нямаш – може да се позадържи.

Че то иначе за 12 години наистина ли смятате, че има началници от повече от 1 партия, а в нашия случай и чат-пат от ДПС.

И за две служебни правителства се смени 1 (словом – един) началник, с някои леки забележки от нашата медийна камбанария признаваме, че твърде добра се оказа тази смяна.

Та сега чакаме дали Промяната ще продължи или Окопаването е дълбоко.

Понеже се отдалечихме от темата за благотворителността, да се върнем с още две инициативи.

Младежкият червен кръст също раздаде хранителни пакети – на 120 деца в областта.

Тук пак са публикувани снимки на децата с доста семпло закрити лица, което не намираме за редно.

Без снимки, само с предварително обявяване, мина акцията на кмета на Разград и екипа му.

За три деца – пълни сираци – кметът и заместниците му отделиха лични средства и заедно с лакомства им предоставиха по 300 лв. на всяко да преценят сами какви подаръци да си купят.

Това е втора подобна акция на кметския екип, за миналата Коледа с лични средства бяха купени таблети за децата от къщичките.

Силно ни впечатли и друг личен дарителски акт от Фейсбук – жена с пет деца в семейството – отдели от трапезата си храна за една коледна вечеря за конкретен човек в нужда, също без снимки и показност.

Респект за такива Човеци!

Добра новина е и, че в навечерието на Коледа 59 деца получиха еднократен финансов стимул от общината за това, че с талантите си през годината са прославили Разград на конкурси и фестивали.

А добра, към забавна, новина е, че до дни в Разград ще има безплатна ледена пързалка.

Зимното занимание за малки и големи ще продължи 2 месеца, финансира го Община Разград.

Както подобава, местната управа се отчете в края на годината – този път с 9-минутен видеоклип предимно от дрон.

Ами отвисоко е доста хубав градът ни, пък и добре се вижда как са инвестирани 5 милиона лева за година предимно в пътна инфраструктура, но не само.

Общо взето това, което не се случи за един четиригодишен мандат, сега се случи за една година, е, и с подготовка от предходната.

Чухме и новите задачи за следващата, след които е довършване на зала „Абритус” и втори „Лидл” на мястото на недовършената сграда на МВР.

Черната точка от тази седмица за общината дойде от сесията, на която бе приета новата такса смет.

Е, по-висока е, няма как, като не е променяна от 7 години.

В този период разходите за тази услуга многократно се увеличиха, а таксата за нея – не.

Затова точно колкото трябваше – 18 – съветника взеха отговорното, но и рисково за техния авторитет решение таксата да се увеличи.

Останалите го удариха на див популизъм, ама див.

Че моментът не е добър, не е, но хич не се вижда по-добър, че да се отлага това отдавна наложително решение, което ще ощети семейният ни годишен бюджет с между 20 и 50 лв.

Ковидът още се вихри, а това се отразява на всички сфери на обществения живот и мерките скоро няма да паднат, ама то и сами трябва да се пазим, че през тази седмица се разболяха три аптекарки например.

Даже Дядо Владика, като дойде ред да раздава нафора, и сложи маска, а в прочетеното преди това негово Рождественско послание молитвите бяха за докторите.

Сякаш започва да става адекватна на времето българската църква.

Като стана дума, вече започна и подготовката за атрактивния ритуал по хвърляне на кръста на Йордановден, в който важна роля има свещеникът.

За трети път смели лудогорски мъже ще скачат в язовир „Пчелина”, записванията започнаха.

И култура към края – прекрасен концерт на Васил Петров през тази седмица.

Два пъти излезе на бис, а с това разградската публика доказа за пореден път добрия си музикален вкус.

И най-накрая – спортът

Награди имаше и за спортистите – най-добрите в областта.

Интересно как в десетката на областта нещата се обърнаха и борческото лоби победи – петата в общинската класация излезе на върха.

Ох, налага се и за „Лудогорец” да говорим.

Вече и не ни се говори, от мързел ли, от тото ли, от некадърност ли, пропиляхме такава комфортна преднина, а за капак тази седмица паднахме и от ЦСКА.

Да видим какво ще се случи в зимния трансферен прозорец, вече имаме двама нови играчи, а новият треньор летял за България.

Ще го видим и него.

Съвсем на финала да си пожелаем Весело посрещане на Новата 2022 г.

Тържество на площада и тази година заради Ковида няма да има, както и заря, но вие ако си правите своя лична – купувайте фойерверките само от лицензираните 12 обекта в областта, че да не летят пръсти.

 7,137 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *