20 април – 26 април 2020 г.

Разград

Извънредното положение първо отключи добротата у българина – на докторите пляскахме, храна на възрастните носихме, генералите към генералисимуси въздигнахме.

Обаче като минава времето, а то взе да се натрупва, взе да ни избива лошотията.

В полицейските бюлетини, които бяха станали кратички за известно време, започнаха да се появяват гнусни случки.

Като тази в Бисерци – син вързал баща си с тел, за да го ограби.

И взел какво – 10 лева.

В края на седмицата пък пострада горски стражар в района на Телевизионната кула в Разград, нападнат от вероятни бракониери, които заедно с колегата му дори не успели да проверят.

Това, че бракониерите стават по-смели, хич не е добре, особено ако са действително гладни и на студено, може да доведе или до анархия или до затягане на режима към диктатура, което вече се провижда на мнозина и то май не съвсем неоснователно.

С крими хрониката да продължим – варненски тарикати използваха плодородната почва край тракийската гробница и спретнаха модерна наркооранжерия.

Тъй и не стана ясно колко време е съществувала баш срещу кметството в Свещари, в бившето АПК, обаче предприемчивите млади хора – 3 на брой – вече са в ареста.

Тази седмица към съда пое и първият нарушител на карантина – мъж от Малък Поровец, който бил открит при приятелка в Силистренско.

Досега ги разследваха полиция и прокуратура, вече имаме и първия обвинителен акт, да видим какво ще реши справедливият български съд за тези, които поставят на риск здравето на познати и непознати.

То прочие по брой на нарушители на карантината почти настигаме съседен и доста по-голям Шумен – 29 срещу 31.

Започнаха да обявяват и тези с неверните декларации за пред КПП-тата – вече са 16, а любопитното е, че 5 от тях са от Веселец – не ги свърта нещо жителите на заветското село у дома.

И тази седмица влязохме в националните новини.

Завиждат ни нещо, че вече месец и половина нямаме регистриран болен от Коронавирус, обясненията на властите не звучат много достоверни, затова май най-добре да се върнем към силната ракия, поне е с оптимистичен привкус, защото е очевадно, че не сме дисциплинирани, а също и че властите ни не са от най-загрижените, просто късмет и хубава ракия.

Като нашата ракия имат и комшиите от Търговище – и там още няма коронясан, обаче по друго ни изпревариха.

За пръв път в статистическите изследвания на НСИ Област Търговище се оказа с повече население от Разград – засега само със 125 човека, обаче при последното преброяване през 2011 г. сме били с 4 372 повече, не е много добре това.

С Търговище сме в комплект и по отношение на водоснабдителна система „Дунав”.

Премиерът наш нали реши да продължи делото на Пенчо Кубадински и с дунавска вода ще снабдява и Шумен и Търговище, от изявленията му стигаме до извода, че смята да изгражда системата и в Разградско, може би не е лошо някой да му каже, че тука ремонти трябват, система си имаме.

Ех, почти не остана ред за политика, а местната си ни е интересна.

Имаше комисии тази седмица, а следващата ще е и сесията, на комисиите съветниците от ГЕРБ присъстваха кротко, с коментари ги отсрамваше само съпредседателят на групата, оттам и нововъведената от Пейчо Георгиев единица 1 Над, той ще ви каже за какво е.

От ДПС пък се ограничиха с внасяне в деня преди комисиите на предложение с 11 икономически мерки за облекчаване на бизнеса и населението, част от тях не особено съобразени с разградската действителност, те не минаха на комисии, но вероятно ще са тема на сесията в четвъртък.

Междувременно реакции се появиха по повод най-обстоятелствено аргументираната докладна записка – за закриването на училището в Киченица и преобразуване от основно в начално на училището в Стражец.

На комисиите обаче съветници, работещи в сферата на просветата, признаха, че аргументите са изцяло образователни и колкото и да е трудно по принцип за вземане такова решение, в случая е правилно и в интерес на подобряване на образователната среда за децата, които ще учат в други училища.

 3,504 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *