2 август – 8 август 2021 г.

В седмицата, в която светът и България бяха Олимпиада, да започнем с нашата си добра новина.

Започна ремонтът на „Априлско въстание”.

Четири машини се наредиха откъм Поповското шосе и закъртиха стария асфалт.

Разбира се, че се намериха и съграждани, на които темпото на ремонта им се струва бавно и мислят, че още в първия ден трябва да видят и нов асфалт.

Ще има, ама не в първия ден, и за „Странджа” не вярваха, а после намериха кусур с кръговото.

Отсега залагаме, че на „Априлско” кусурът ще е наличието на половин РПУ „полегнали полицаи” по булеварда – точно 8, те ще убиват скоростта и край с традиционните гонки, напоследък позабравени заради дупките.

Все пак духът на Олимпиадата лъхна и към нашия край.

Едно от десетте безценни български момичета, които спечелиха медали за Родината в Токио, си е нашата „Скрита сила” Тайбе Юсеин.

Малко не стигна на състезателката по борба от Мъдрево на полуфинала, но в битката за бронзовия медал бе безапелационна.

Не само Мъдрево, цялото Лудогорие се гордее с нея!

Спортът ни даде още един повод за гордост през тази седмица.

Насред пожарите в Гърция нашият „Лудогорец” игра като равен, че и надигра, най-титулуваният отбор на южните ни съседи „Олимпиакос”.

Чак не си повярваха и изпуснаха две чисти положения.

Реваншът е във вторник, билетите са разпродадени, вярваме, че в този мач „Лудогорец” ще играе още по-добре и с подкрепата на родната публика ще оползотвори всичките си възможности.

Защото Шампионската лига ни чака, ето даже път асфалтираме, да има откъде да идват европейските отбори, като кацнат на най-близкото летище – в Букурещ.

От тая посока дойде и лоша новина – двама братя от Костанденец загинаха при катастрофа край рибарниците до Цар Калоян, блъснали се в ТИР.

Още по-лошото е, че няколко дни преди това със същата кола единият брат блъснал паркирана кола в Цар Калоян и избягал от местопроизшествието.

Когато полицията го открила, бил с 1,96 промила алкохол в кръвта.

Трябва да се пазим и от себе си, и от другите на пътя.

Трябва да се пазим и от пожари – да не ги предизвикаме без да искаме, а ако видим такъв инцидент – навреме да сигнализираме в пожарната.

На областен кризисен щаб от пожарната отчетоха, че за разлика от други региони, при нас е относително спокойно, обаче какво ни направи впечатление – от 32 сигнала за пожари 2 са лъжливи повиквания.

А ако в същия момент, в който пожарната се разкарва напразно в една посока, в съвсем друга наистина има нужда от нея?

Не само човешката ръка, и природата ни наказва, затова в седмицата, в която станаха 14 години от наводнението в Цар Калоян, което взе жертви и нанесе големи материални щети, в Разград превантивно започна почистването на 100 отводнителни шахти със специализирана техника.

Започна и преглед на състоянието на дърветата в града, тъй като освен запушените шахти при голямата буря на 1 юли, основен проблем бяха нападалите клони и дървета по шосетата.

През седмицата се оказахме отличници в две сфери.

Община Разград получи награда „История и традиции” от Асоциацията на българските градове и региони заради богатия си културен календар.

Четири образователни институции в област Разград пък се оказаха в топ 10 по процент на ваксинация срещу COVID-19 в страната – две училища и два центъра за подкрепа на личностното развитие.

Освен похвалата пред строя – с връчване на шефовете им на Свидетелство за принос към опазването на общественото здраве – има и награда за самите служители – по 2 дни платен отпуск допълнително.

Учителите сега почиват и се подготвят за новата учебна година, времето обаче е усилно за земеделците – те преполовиха, че и повече, жътвата и се радват на високи добиви.

Дали и как това ще се отрази на цената на хляба ще научим наесен, когато ще се броят и пилците, а май барабар с тях и пак бюлетините.

 2,548 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *