19-25 август 2019 г.

Не е просто добра новина, а най-добрата добра новина от месеци насам – започна ремонтът на пътя Разград – Кубрат.

И почна той, тихо-тихо, без първа копка и официални фанфари, а още преди първият грам асфалт да се излее върху кратерите, почна и състезанието кой да яхне положителните емоции на хората, които минават по него.

Много кандидат-бащи се явиха, но Бащицата в Родината е един и той решава кога и колко да се отпусне за ремонт на републикански път, има ли у някого съмнение в тази аксиома?

Толкова по въпроса за бащите.

Преминаваме към майките.

Майките на неизвестните „ароматизатори” на въздуха над Разград доста бяха споменавани още в предходната седмица, но в началото на тази стана ясно, че ни мирише на птича тор от нива край Мортагоново.

Обаче и тука се появиха неверници, макар че проблемът бе уважен и от екип на национална телевизия, която засне солидни купчини птича тор и жалващи се от миризми жители на Ясеновец и Мортагоново.

И хем всичко е ясно – торенето с оборска тор е добра земеделска практика, ама трябва и веднага след това да се заоре, че да не мирише на целия разградски народ и той да споменава роднините ти по женска линия, хем няма кой да постанови санкция някаква.

Институциите започнаха да си пишат писма, а то и спря да мирише.

Освен на избори, ама тая миризма ще я търпим още два месеца и един балотаж.

Странно пък как не се появяват нови кандидати за местната власт, обаче поне почна да става ясно кои няма да са – предложените за членове на Общинските избирателни комисии.

Първа бе назначена тази в Исперих, чакаме останалите през идващата седмица.

От Исперих се оказа, че е една от малкото санкционирани от съдебна инстанция нарушителки на изборното законодателство.

Ама от преди 2 години – на парламентарните избори в Истанбул.

Тогава нашта исперихчанка два пъти се наредила на опашките, които все показват по телевизията да се вият в южната ни съседка, и два пъти гласувала.

Сигурни сме, че няма да го направи пак след наложената й глоба от 1000 лева.

Да го направят пак обаче пожелаваме на организаторите на събора „Събрало се наше село” в Побит камък.

Там в събота закипя живот в Етнографския музей – над 15 фолклорни състава от цялата област пяха и танцуваха пред местните хора – млади и стари.

Оказа се, че и в публиката е имало малчугани, родени и растящи в Германия, ето за тях е най-важно да видят традициите на бабите и дядовците си и да ги запомнят.

И организаторите на друго събитие – вече с традиции и в по-голям мащаб – можем само да похвалим.

За шести път, макар и с един месец отлагане заради Африканската чума по свинете, се проведе „Лудогорският маратон”, организиран от клуб „Зелена стъпка”.

Дойдоха по-малко от записаните, тъй като хората от бегаческата общност си планират участията в състезания месеци по-рано, обаче дойдоха и се забавляваха, и рекорди поставиха.

А се оказа, че и местната общност е станала по-съпричастна към доброволчеството и останалите идеи на „Зелена стъпка”.

Появили се дарители, които организаторите не очаквали, а това дава надежда, че когато става въпрос за доброто име на града ни, можем да сме заедно.

One Reply to “19-25 август 2019 г.”

  1. Едно съществено уточнение: Пътят Разград -Кубрат е с дължина 35 км, а ще се ремонтират само 8 км, така че новината трябва да е:” започна ремонтът на ЧАСТ от пътя Разград – Кубрат”!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *