Капсула на времето отвориха за 60-годишния си юбилей в ОУ”Никола Икономов”, подготвят нова, за след 20 години

Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев бе гост на тържество за 60-годишния юбилей на ОУ“Никола Икономов“-Разград – съобщават от пресцентъра на Община Разград.

То се проведе при спазване на противоепидемичните мерки, разпоредени от Министъра на здравеопазването – при спазване на дистанция и с маски за ограничения брой гости на тържеството, което се предаваше онлайн в класните стаи на учениците в училището-юбиляр, както и в социалните мрежи. С тържеството в навечерието на патронния празник – 1 ноември – се поставя началото на поредица празнични събития през цялата учебна година – съобщи директорът Димитър Петров.

Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев изрази вълнението си от присъствието на това тържество, тъй като е един от възпитаниците на първия випуск, прекрачил прага на тогавашното училище „Васил Коларов“ и има много хубави ученически спомени.

„В исторически план 60 години не са много, но когато говорим за образование, имат голяма стойност за много поколения жители на региона. ОУ“Никола Икономов“ продължава да е на пулса на времето и е сред най-добрите учебни заведения на територията на общината“ – заяви още г-н Бояджиев. Той припомни, че общинската управа полага старание да се подобрят условията за обучение на децата на Разград. За две години бе реновиран сградният фонд, училищата бяха оборудвани и с техника. Ангажиментът на местната управа към подобряване на образователната среда продължава, следващият етап е оформяне и преасфалтиране на училищните дворове.

Подаръкът от Община Разград за училището-юбиляр бе съоръжения за Зелена класна стая, която ще се оформи и оборудва в училищния двор.

По време на тържеството училищният директор Димитър Петров и възпитаничката на училището Полина Коцева отвориха капсула на времето от 2000 г. с послание от тогавашните ученици. Осем ученици, сред които Полина Коцева, са подготвили текста от няколко страници с пожелания към поколението от 2020 г., в текста те разказват и какво се е случило в училището, докато те получават образованието си в него. Днешните ученици научиха например, че преди 20 години е закупен първият компютър за оборудване на нова компютърна зала. Стихотворение, текст и ноти на песен, посветени на училището, както и много снимки, също бяха открити в капсулата и ще бъдат включени сред експонатите на училищния музей.

Настоящите ученици също ще подготвят свое послание за децата от 2040 г. и го зазидат на същото място – съобщи директорът на училището.

Празникът продължи с музикални изпълнения на талантливите възпитаници на ОУ“Никола Икономов“.

През годините в училището са учили над 5500 души, които допринасят за развитието на региона и страната в различни сфери. Деца и внуци на вече порасналите ученици също учат в ОУ“Никола Икономов“, значителна  част от учителите са възпитаници на училището.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *