18 януари – 24 януари 2021 г.

Разград

Да започнем с добрата новина, че Ден на Разград ще има, понеже имаше някои тревожни хора.

По-семпъл и противоепидемичен, не наситен откъм събития, обаче празникът си е празник и ще бъде почетен според обявената през тази седмица от Община Разград празнична програма.

Събитията ще са на открито, но ако не ви се стои през 2 плочки от съседния зрител, можете да ги гледате и онлайн.

Като се замисли човек как се жалвахме, че младите вече живеят онлайн, а как бързо всички се научихме да живеем в компютъра.

Сред добрите новини през тази седмица бе и тази, че за пореден път показахме, че можем за бъдем благодарни.

Този път в ролята на благодарните бяха хората от община Исперих.

Техният кмет Белгин Шукри връчи благодарствен плакет за братя Домусчиеви на управителя на „Биовет” Теменуга Газдова заради дарителските жестове на собствениците на фармацевтичната фирма и  на „Лудогорец”.

Мили думи дойдоха и от болницата за друго дарение – на апаратура, но направено не от Домусчиеви, а от техните служители в „Биовет” и „Лудогорец”.

Новите рентген и система за диагностика работят перфектно – казват докторите.

Като цяло броят на пациентите намаля, вече са около 20 с COVID-19 на легло, обаче напрежението си стои и като гледаме по Европа, вероятно и нашата черга пак ще се запали, затова е важно да имаме добра диагностика.

И още една добра новина, ама леко нагарча, като я премислиш.

Тъй по никое време правителството реши да отпусне едни пари за довършване на новата църква „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител” в Разград.

Това станало със съдействието на депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Чудесно, дори си помислихме, че това може да е нещо като поправителен на правителството за отношението му към Делиормана.

Нали помните през декември като се изляха едни милиони към всички региони, а към Разградска област – 500 000 лева и то строго разпределени за герберски села.

Уви, оказа се, че торбата с парите е била отново много по-широко разтворена за други региони – за Благоевградско например на същото правителствено заседание са отпуснати близо 2,5 милиона лева, а за Мисионис край съседно Търговище – 300 000 лева.

Да не се сърдят комшиите, ама Абритусът ни е по-хубав от Мисионисът им, социализиран е, случват се събития в него и могат да се случват по още по-интересен начин, ако има повече пари.

Да не говорим, че „Априлско въстание” и паркът също имат нужда от ремонти, а през тях минават доста елитни гости от европейски футболни отбори и е срамота не за града, а за държавата.

Та така, пак на нас се паднаха трохите от държавната хазна, ама „Берекет версин”, както май веднъж цитирахме майчиния език на много наши съграждани и съселяни.

Понеже не е далеч официалният старт на предизборната кампания, ще ви припомним, че седмичен обзор, докато тя тече, няма да има, както нямаше и на предишните избори, няма да има и на всички следващи.

Иначе току виж сте избрали някого, когото сме коментирали позитивно, да ни тежи после на съвестта.

Обаче дотогава ще си пишем, каквото си е – истината и само истината.

От нас да знаете: когато някой политик обещае да построи тоалетна, първо си го представете как й прерязва лентичката, а после приемете самата истина, че предизборната кампания е започнала.

А това се случи през тази седмица заедно с посещение насред пандемия на един куп възрастни в училище – същото това място, където политиката няма място, а Коронавирусът се разпространява  спокойно.

За съжаление, едва ли това ще е най-скандалното събитие, на което ще сме свидетели по време на тази кампания и предкампания, но няма да ги спестяваме поне в обзора.

Само може да пропускаме имена, ама ние смятаме, че имаме интелигентни читатели и те бързо ще се сеят за какво иде реч.

И две новини от съдебната система.

Магистратите осъдиха на 4 години ефективно тираджия, който преди повече от 2 години уби при катастрофа на пътя трима човека.

Рядко се случват ефективни присъди за катастрофи, но трябва да се случват, за да са урок за всички, че трябва да бъдем внимателни на пътя.

А прокуратурата през тази седмица реши, че никой не е виновен за сухите язовири в Самуилско, освен Началникът, както му вика любимият ни премиер.

Три водоема пресъхнали заради липсата на валежи – аргументират се от държавното обвинение.

Не спорим, сушаво си беше и нямаше пълен язовир в държавата доскоро.

И любимата ни спортна тема накрая.

Шахматистът от Литва май напипа пулса на „Лудогорец” – онези удари на сърцето, които се ускоряваха от лудата магия.

Да изравниш за няма нищо на отбор, предизвикал фурор в Шампионска лига преди няколко месеца, че сърце се иска, и други органи също.

Все пак да видим и другите контроли и да се надяваме стадионите да са отворени поне частично за първенството и евротурнирите.

 2,598 total views,  3 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *