18-ият Панаир на киселото мляко започва днес

Екзотични танци от Канарските острови и Китай откриват 18-тото издание на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти в Разград. Празникът е тридневен. Ще го посетят официални делегации от четири държави, а японска телевизия ще направи филм за него.

Официалното откриване на 18-ия Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти е тази вечер от 20,30 ч. на площад „Момина чешма”. Сергиите на занаятчиите обаче от вчера са подредени в централната част на града. Близо 90 майстори участват с щандове на Панаира с грънчарство, декоративни свещи, бижутерия, обработка на дърво, стъклопис, текстил, ковано желязо, кукли, плъстене, иконопис и др. Част от тях обучават предварително записали се малчугани в инициативата „Първи стъпки в занаята” в Етнографския музей.

Има и хранителни щандове, предимно за млечни продукти.

Всяка вечер от 20,30 ч. на открита сцена ще има фолклорни концерти на формации от Русия, Чили, Канарски острови, Китай и Грузия, както и различен местен състав.

Неизменна част от Панаира на киселото мляко е и фотоизложбата на местен фотограф от предишни издания на събитието, както и конкурсът за традиционни ястия и десерти с мляко, както и конкурсът за детска рисунка „Фестивалът на млякото и традициите“,
забавното състезание „Да правим таратор, а не терор“, в което участват отбори на гостуващите танцови състави.

Най-атрактивното събитие е на третата вечер, когато се избират Крал и Кралица на Панаира и Фестивала, отново от фолклорните състави, участващи във вечерните концерти.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *