18 май – 24 май 2020 г.

Разград

Честит празник да си кажем първо, на 24 май не може друго да е първа тема, по-скоро не бива.

Няколко прецедента в Деня на буквите в Лудогорието.

Заради противоепидемичните мерки, които на министерско ниво сутрин са едни, вечер съвсем други, тържествата в лудогорските общини бяха семпли, където ги имаше, но ги имаше.

В Разград за пръв път един и същ човек получи една награда два пъти, е, опозицията видя гаф в това, но можеш ли да откажеш на инициативен комитет от ученици на стогодишна учителка, 21 общински съветника не отказаха, останалите присъстваха в сесийната зала.

Вторият интересен казус: бас държим, че най-усмихнатият и щастлив човек днес в Лудогорието е кметът на Кубрат Алкин Неби и го поздравяваме за това – първо поохлабиха мерките, та все пак започнаха празниците сред хората и в Кубрат май и балове щяло да има, после Кубрат днес има празник, а мюсюлманите Байрам, пък освен това – дъщерята на кмета е абитуриентка, че е и сред четиримата пълни отличници в общината и получи отличието от баща си.

И понеже днес е и Рамазан Байрам, честито на нашите приятели и читатели-мюсюлмани!

Наложи се и на мюсюлманите да празнуват голям празник в условия на световна пандемия, и добре им се получават нещата – имало е сериозен интерес към молитвите в Ютуб и Фейсбук – смята районният мюфтия.

Мерки мюсюлманите въведоха и навръх празника – в джамите по около 30 човека, а останалите – в дворовете на храмовете.

В съседно Търговище пък използваха градския стадион за молитва, то не знаем „Светкавица” още съществува ли, да ни прощават там феновете, обаче това в съседния областен град стана повод  в  една от фейсбук групите за етно-религиозен спор, бивало ли аджеба звукът от празничната молитва на стадиона да събужда гражданите и изобщо как може на 24 май да има Байрам?!?!?

Та като видяхме тази дискусия и стигнахме до извода, че споровете в разградските групи са най-цивилизованите из Лудогорието, в което, ако не ни подкокоросват политиците, твърде добре си живеем заедно християни и мюсюлмани, българи и турци.

Имаме си и дискусии, по-ожесточени от търговищките, ама са наживо.

На сесията в петък например така се размятаха членове и седене на палци, че неудобно да ти стане къде да се скриеш.

Кулминацията беше в обявяването на справка за данъците на местните парламентаристи, от която стана ясно, че бившият кмет, бившият председател на Общинския съвет и още един съветник от ГЕРБ не са си платили местните данъци за миналата година, когато бяха управляващи и разпределяха бюджета.

Единият си замълча, другият опита да отклони дискусията в друга посока, третият изрази съмнение, че справката се отнася за него.

Как да коментираме сега, като съдилищата вече отвориха, макар, че по 2 часа дневно вместо да правораздават, се дезинфекцират.

Ами няма да коментираме,  ама обещаваме, като си платят данъците тези тримата, да ги похвалим в статия на сайта ни, ако решат да споделят с обществеността де.

Тази седмица няма да ни стигнат 24 изречения, както е заглавието на рубриката, защото събития много, затова започваме през просото наред за това, което ни се стори интересно и докато имаме муза.

Два пъти бяхме в националния информационен поток тази седмица, в телевизора иначе казано.

Част от танцьорите в Капанския ансамбъл излязоха на протест, като веднъж казваха, че е срещу новия шеф или „не го искаме него човек”, после, че е в подкрепа на стария, важното е, че, спазвайки дистанция и създавайки обем за преките включвания на телевизиите, понапълниха площада и хората се размърмориха, че не могат да минат от камери и танцьори.

В навечерието на протеста Кметът Денчо Бояджиев обяви доста подробно причините за освобождаването от ръководния пост на досегашния директор, като уточни, че той ще бъде даден на прокурор, сред аргументите бяха сключване на договори сам със себе си, назначаване и увеличаване на заплатите на родственици – син и съпруга, получаване на командировъчни, когато ансамбълът е в отпуск и т.н. до 3 тома.

Макар в спора да имаше аргументи в цифри и свързани с качеството на работата, дискусията така издребня в един момент с уточненията кой на кого е леля, че стана безинтересен за централните новини и видя ефир в следобедните, които предполагаме, че основно любителите на сериали гледат.

Обаче в централните новини Разград пак беше и то със сравнително позитивна новина – след като Фондация „Четири лапи” преди 2 години води войни за две разградски лъвчета с предишния кмет, сега по покана на новото общинско ръководство от Фондацията дойдоха, за да помагат за възстановяването на лъва Любо, който от миналата година има рана на лапата и тя не зараства.

Тъй като ново поставяне на упойка на голямата котка може да се окаже рисково за здравето на Любо, той първо ще трябва да влезе във форма – тоест да отслабне, с тази цел за седмица в Разград остана експерт от „Четири лапи”, който да състави нов хранителен режим на Любо, както и да подготви упражнения за раздвижване на лъва.

Диалогичността на новата общинска управа явно се  усеща и от хората в града, в анкета в групата „Кауза Разград”, в която се дава оценка по шестобалната оценка на управлението, средният успех на кмета Бояджиев и заместниците му от около 100 отговора е 3,89, което си е Добър (4) все пак, а е за 6 месеца управление, от които почти половината във време на световна пандемия.

Щеше да е интересно, ако подобна анкета бе направена преди 2 години да речем, но също толкова интересно ще е и след 2 години и ще си запишем някъде, ако в Каузата не я направят, ние да я направим.

А за къде обзор без Ясеновец?

Няма такова нещо – оттам идват новини за оздравели от Коронавирус – и бебето, и бабата на 38 години, и от Русе изписаха първия регистриран пациент, в болница обаче са още двама, установен бе и още един нов случай – на 17-годишен младеж.

Вместо абитуриентски бал зрелостниците от Ясеновец ще получат безплатен PCR тест, тъй като карантината в селото завършва 2 дни преди матурите.

Тревожното във връзка със заболяването е, че карантинираните в цялата област, завърнали се от чужбина, вече наближават 1000 и хич не си седят по домовете, а приемат този период като време да свършат някои административни дейности като да си подменят документите за самоличност примерно или документите на колата, та дано не пламнем от тази посока.

Куриозът от полицейските бюлетини е горски надзирател, поискал рушвет в ярета.

Е, после ги върнал, като го разкрили.

Пак от полицейския бюлетин е новина, която показва, че служителите на реда не чакат да получават сигнали, а и сами се самосезират при наличието на информация за престъпление, като в случая, в който в лознишка Фейсбук група бяха публикувани снимки и видео за изоставени извън населено място и завързани за дървета над 5 кучета, от които едното е намерено мъртво.

И да завършим с 24 май – в навечерието на празника, когато все още няма разрешение за активиране на културния живот, архивни видеа от културните събития в Разградска област, по инициатива на Областния управител могат да се намерят на едно място в нов Ютуб канал под надслов „Виртуална културна сцена „Лудогорие”.

 6,973 total views,  2 views today

One Reply to “18 май – 24 май 2020 г.”

  1. Хубаво е обаче и да не забравяме как сегашният клмет се изказваше за фондация “Четири лапи” и да се радваме, че не са злопаметни. Дано искрено си е променил мнението, че Гугъл помни всичко. https://razgradnews.net/2018/01/31/dencho-boyadzhiev-lavchetata-shte-badat-prodadeni-tazi-fondatsiya-si-e-zhiv-targovets

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *