17 станаха разследванията срещу нарушители на карантинните мерки

Коронавирус

17 са досъдебните производства в Разградско за нарушаване на карантинни мерки. Това става ясно от прессъобщение на Апелативна прокуратура-Варна. Повече в апелативния район имат само във Варна и Шумен.

Досъдебните производства на специален надзор в Апелативната прокуратура във Варна вече са 169 дела – уточняват от държавното обвинение.

Техният брой нараства с всеки ден от началото на извънредното положение във връзка с разпространението на COVID-19, като най-голям е броят на делата за нарушаване на задължителните карантинни мерки след завръщане от рискови страни или след контакт с лица, заболели от опасния вирус.

Само днес, 13 април, в Апелативната прокуратура във Варна са постъпили девет досъдебни производства от районните прокуратури в апелативния район, от чиято компетентност са производствата за престъпления по член 355, ал. 2 /за нарушаване на правила и мерки по време на пандемия или в извънредно положение/ и по член 326 от НК /предаване на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ/.

Най-много са нарушителите на карантинните мерки във Варна и общините в района, за което говорят 95-те производства, образувани от Районната прокуратура във Варна. 26 са делата в Шумен, 17 – в Разград, 16 – в Търговище, 12 – в Силистра, и три – в Добрич.

Пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна напомня, че след измененията в Наказателния кодекс във връзка с обявеното извънредно положение наказанията за отклоняване от задължителната карантина са лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *