17 май – 23 май 2021 г.

Разград

Че кое да ни е добрата водеща новина на седмицата, ако не малките вълчици, които не останаха по-назад от момчетата и също се класираха за националните финали, тоест разградските 12-годишни са сред 12-те най-добри отбора в страната по баскетбол.

И докато при момчетата това бе просто възстановяване на разградските баскетболни традиции, при момичетата това е писане на история, тъй като досега Разград нямаше успехи в баскетбола при дамите в никоя възрастова група.

Дори и да не станат големи спортисти тези деца, освен че ще са стройни и красиви възрастни, ще съхранят наученото от спорта – хъс, дисциплина, упоритост, стремеж към съвършенство,отговорност и добра работа в екип, а това са все важни неща за развитието на един Човек, та още веднъж поздравления за създателите на СКБ”Вълци” и за тези, които ги подкрепят – „Лудогорско пиле”, Община Разград, родителите на децата и останалите спонсори на клуба.

Да продължим с децата и още една уникална за Североизточна България инициатива – оказа се, че само в Разград в този регион има общинска детска градина, в които децата се обучават по метода Монтесори и даже дете от Бъзън – на повече от 40 км. от Разград – посещава заниманията.

Тоя метод уж изглежда малко като да се дава твърде много свобода на децата, но се оказва, че има невероятен ефект върху малчуганите – петгодишни четат и смятат, а тригодишни сами си сервират и правят чай, подреждат и изграждат логическо мислене.

Е, скъпички са пособията, ама то като за децата няма, за кого ще има.

Пак заради децата и тяхната безопасност са и новите приспособления на три оживени улици в Разград – преди пешеходните пътеки към три училища са поставени пъстроцветни фигури на деца, които да подскажат на шофьорите, че наблизо има учебно заведение и във всеки момент на пътя може да изскочи дете, а както знаем: децата нямат спирачки, обаче възрастните сме длъжни да имаме.

Разбира се, че имаше хора, които намериха поставянето на тези фигури, каквито има в много градове по света и нас, за излишно, но угодия за разградчанина няма.

Не се впечатлява и когато общината, реагирайки на сигналите за неокосени площи, въведе дежурни екипи, които да работят в събота и неделя в най-оживените квартали, важното е пред твоята къща някой да окоси, пък че само ти минаваш оттам, няма значение.

Да минем към политиката, че тя ще ни изяде обзорите, още два, с този 3, и вече сме в кампания и: млъкни, сърце.

Та кипи в политическите партии, ама не изкипяват новини отвън, освен от една партия, дето няма да се изненадаме, ако се окаже националният победител на 11 юли.

Изненадващо централата на Има такъв народ отстрани доскорошния областен координатор –  преминалия през няколко партии Георги Стефанов – и определи неизкушената доскоро от политиката Мария Господинова да поеме щафетата.

Няма официални мотиви, ама не се чува и да има тъгуващи фенове, даже нови молби за членство се появили при новата лидерка.

Прочие Господинова е единствената жена лидер на областна структура на основните политически сили в областта, което за ИТН говори добре, ама за другите – не толкова, и то не само от феминистична гледна точка.

Та още няма обявени водачи на листи за същите тия основни, пък и не само за основните партии, обаче сме готови отсега да се обзаложим, че тоя път ще е много по-голяма вероятността от Разградски избирателен район да има депутат от Разград, очакваме повече да се залага на местните кадри.

Това, което имаме като имена, свързани с вота, е новият стар председател на РИК.

Уж ЦИК в нов състав, пък определи човекът на ГЕРБ, който поне според две партии, а и не само според тях, не се справи особено добре с администрирането на вота на 4 април, отново да ръководи РИК.

В комисията, нали има нови партии, има и нови имена – примерно изненада бе Иван Радушев да представлява „Изправи се! Мутри, вън!”, а пък от ИТН предложението за зам.-председател бе на доскорошен представител на патриотичните сили.

Без особени изненади при ДПС, само дето вместо младите кадри, които налагаха напоследък, извадиха опитен изборджия, който няколко пъти е оглавявал избирателни комисии.

Изненадата при ДПС е липсата на публичност, макар че то пак не е изненада, от известно време събитията им остават в капсула, само за тях си.

Тази година даже и събор на Демир баба текке нямаше, а бе заменен от кабапчета на „Пчелина” преди седмица.

Пък може и съборът в памет на жертвите на Възродителния процес да се провел хептен нелегално и партизанската, понеже от Фейсбук научихме, че председателят на ДПС е бил по Делиормана.

Партийният пресцентър публикува само 2 снимки пред паметника на Хана в Исперих, а после десетминутно слово на майчин език пред паметника в Езерче без камерата да се обръща към публиката.

Не знаем от кога е законно тържествените събития, проведени на публични места, да се случват на език, различни от официалния в държавата, сега е спорно дали е хубаво да се самосезира новоназначеният РИК или новоназначеният Областен управител, или пък тези, които имаме като шефове на полиция и прокуратура.

Залагаме 5 лева, че никой няма да се самосезира, обаче от доста време ни гложди един въпрос: кой превежда на Данчо Ментата на партийните събрания, дали пък той е научил майчиния език, което разбира се, е богатство само по себе си, а той си е богат …по душа.

Стигнахме до сбогуването с доскорошния областен управител, виж тука имаше сълзички тук-там из верните фенове, колко са верни може би скоро ще научим, а може би по-късно.

Засега феновете ще се задоволят с портретите на стената – този на Профсъюзите и тези край Голямата джамия, може пък като винилите на някои предизборни щабове да стане, те не бяха махнати, щото пак кампания идва и може да се падне същият номер.

Прочие един от винилите на джамията вече се превръща в жива реклама – единственото място в страната, където може да се снимаш с бившия премиер с вратовръзка и костюм, щото нали му вземат мярка за друг тип костюм.

А новият областен управител тая година що роли смени, дали не се обърква – не знаем.

За няколко дни беше едновременно член на РИК и регистриран кандидат за депутат дори, или поне за няколко часа.

Сега с губернаторския пост на Иван Борисов му стават три назначения, още едно и ще запише голям шлем, като един Джокович същи.

Обаче – интересна работа, асфалт се лее и без джипката да съблюдава: тази седмица започна ремонтът на пътя Побит камък – Веселец, по общинска линия си напредва по реда кръговото кръстовище в Разград и ул. „Странджа” в участъка около кръстовището, а два дни останаха до крайния срок за подаване на оферти за ремонт на „Априлско въстание” и другата част от „Странджа”.

Само нещо в статистиката по заплати сдадохме първите позиции и вече сме на 11-то място, ама то сигурно, защото в „Лудогорец” освободиха някой и друг играч.

Критикуват ни, че обзорът става все по-дълъг, ами четете през ред пък, на нас като ни дойде музата и не можем да спрем, а и нали един месец ще си починете от нас.

Та останаха малко кримки и после култура.

Толкова бързо правосъдие рядко се случва и си заслужава отбелязването – нападателят от велоалеята към „Пчелина” от месец март през тази седмица бе осъден на 5 години и 4 месеца затвор.

Мъжът от Шуменско и сам не си знае броя на присъдите, за последно излязъл от затвора 5 месеца преди престъплението.

Другите кримки са малко шегобийски – в Кара Михал отмъкнали казан за ракия, а пък нашенец се проявил във Варна – откраднал сребърни лъжички.

Празникът на културата е утре, но подготовката бе през седмицата.

Над 80 заслужили разградчани с кариери в просветата и културата получиха духовна храна преди празника – визита у дома от представител на Община Разград с книга на известна разградска поетеса и честитка от кмета.

Сесията на местния парламент започна с „Азбучна молитва”, а първите й две точки бяха утвърждаване на носителите на две общински награди – „Златен Пегас” за поетесата Павлина Стаменова и „Никола Икономов” за 90-годишната пенсионирана учителка Тинка Маркова.

 2,440 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *