16 ноември – 22 ноември 2020 г.

Каква я мислехме, когато възникна идеята за този обзор под надслов „Седмицата в 24 изречения”, каква стана.

Първо ни умаляха 24-те изречения и лека полека ги увеличихме според информационната и емоционална наситеност на седмицата.

Малко смятахме, че ще стане досадно, обаче напротив – даже имаше коментари да е по-дълъг обзорът, когато клонеше към 24, а не към доста по-нагоре.

Сега отново променяме правилата, те нали са за това – да се нарушават.

Бяхме решили винаги да започваме с най-важната според нас новина.

Обаче тя от месец март е една и съща, само все по-черна става, затова вече ще започваме с добра новина.

Ако не сте забелязали, и такава рубрика си имаме.

А тази седмица три красиви момиченца са ни най-добрата новина.

Навръх Деня на християнското семейство тризначките Диляна, Калина и Теодора Терзиеви дариха косите си за изработване на перуки за онкоболни техни връстници.

Ще кажете – и други деца са го правили.

Да, така е, но при тези момиченца жестът има още по-силен заряд – за едното от тях преди 2 години събирахме средства за скъпа операция в САЩ.

И сега, за да продължат пътя на доброто, момичетата помагат по начина, по който могат, на други нуждаещи се.

И доброто се мултиплицирало още във фризьорския салон – фризьорката ги подстригала безплатно, тоест също е допринесла за делото за подпомагане на нуждаещите се деца.

Макар да се случи през миналата седмица, ще включим в този обзор още една добра новина, тъй като я научихме след предходната „Седмица в 24 изречения”, а е също важна.

Дарение направи и нападателят на „Лудогорец” Клаудио Кешеру – на плазма.

Той бе сред първите в отбора, който се зарази от COVID-19 и вече има възможност да прави такова дарение.

Направи го за своите сънародници, но жестът му стана пример в две държави – България и Румъния.

Дано и други го последват.

То с тая плазма взе да става интересно

Не може да се дарява навсякъде, само в София и Варна, обаче пък явно може да се прелива навсякъде.

Нашата любима болница, която напоследък е все повече в епицентъра на общественото внимание, също прилагала този иновативен и засега успешен според експертите метод.

Обаче не го обявиха от болницата, ами го научихме  като се взряхме в една снимка от профила на ВИП-пациент на разградското лечебно заведение.

Областният управител Гюнай Хюсмен бе излекуван за 9 дни, но все още остава мистерия дали той е първият и/или единственият лекуван с плазма пациент на разградската болница.

Не се научи мениджмънтът на болницата, понеже правим разлика между него и редовите медицински лица, които дават всичко от себе си да преборят заразата.

Та не се научи, че медиите освен да са откровени до лошо при нещастен случай, могат да са и полезни, когато хората са уплашени и имат нужда от надеждна, достоверна и полезна информация.

Не ли полезно и доста успокояващо, че в нашата провинциална болница могат да лекуват COVID-19 с плазма?

Не е ли полезно, че вече има часове за даване на информация на близки в отделенията за COVID-19, защото все пак лекарите трябва и да работят?

Ако беше обявено, че можете да занесете нещо необходимо или да получите информация за болния си близък между 12,00 и 13,00 ч. и между 17,00 и 18,00 ч., дали щеше да стане така, че 33-годишен изнервен разградчанин да счупи стъклото на вратата на едно от отделенията, защото не му дали информация как е неговият роднина, когато отишъл в 10,00 ч?

Иначе вече разбрахме, че медицинските лица в разградската болница изнемогват голяма част от тях вече са болни, прочие според слуховете сред причините за това е, че нямат достатъчно предпазни средства, което пак е задача на мениджмънта.

А слуховете леко се потвърждават пак от снимка на Областния управител от болницата, където край него нещо регулира лекарка с предпазен гащеризон, но без ръкавици.

За съжаление на призива към джипитата и специалистите от доболничната помощ да влязат в COVID-отделенията, се отзова само д-р Селиме Карагьозова, за успокоение на многобройната й пациентска листа, това ще става само през почивните дни.

И макар да изглежда, че вече сме на платото на заболяването: държим по 30-40 болни на ден, през тази седмица загубихме втори лекар – невролог от болницата в Исперих.

Точно исперихската болница пък ще е COVID-болницата за областта, ако се повиши още заболеваемостта, в Кубрат ще се лекуват само болни от други заболявания, а разградската – ще е смесена.

И последно за COVID-19 в този обзор – тази седмица „Биовет” получи награда зa coциaлнитe инициaтиви нa ĸoмпaниятa, пoдпoмoгнaлa гpaждaни, мeдици, yчилищa и мecтни aдминиcтpaции и oбщнocти пo вpeмe нa ĸpизaтa.

Това е втори приз тази година за представител на региона с подобна аргументация – преди няколко седмици кметът Денчо Бояджиев получи награда „Социални мерки по време на пандемия” от конкурса „Кмет на годината”.

Не е случайна тая работа, а показва, че отстрани по-ясно се забелязва, че тук, в Делиормана, си се грижим за нуждаещите се от подкрепа – всеки по начина, по който може.

Най-общо с някои изключения сме добри хора и сигурно Дядо Коледа няма да ни пропусне, макар злите езици да твърдят, че тази година щял да идва в зеления коридор – между 13,30 и 16,30 ч.

Пък и ние вече се готвим за празниците, през тази седмица за пръв път бе украсена много ефектно Часовниковата кула и вече създава коледно настроение за малки и големи.

А и какъв по-добър ориентир за Дядо Коледа?

Loading

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *