16 март – 22 март 2020 г.

Разград

За пръв път можем да сме доволни, че сме на опашката по нещо, каквото и да е то – Коронавирусът ни заобикаля стана вече толкова време, да чукнем на дърво.

А като са замислиш даже при нас беше най-вероятно да се яви сред първите, тъй като гостоприемно посрещнахме на 20 февруари няколкостотин италианци дни преди при тях заразата да удари жестоко, явно и те са осъзнали нашето гостоприемство, та освен, че не ни биха с много, не ни оставиха и зараза.

Удари ни засега вирусът само веднъж, и то нависоко и надалеч, ама доста сериозно, защото пряко касае нашия любим „Лудогорец”.

Благодетелят на отбора Кирил Домусчиев обяви, че е дал положителна проба за COVID-19, заразил се във Франция, даде и положителен пример, като направи дарение от медикамента, с който се лекува.

Това не спря хейтърите, но и Домусчиев и „Лудогорец” са доказали, че злобата и завистта не им влияят.

Стискайки палци да оздравее и уточнявайки, че от началото на годината Домусчиев не е идвал в Разград и няма как тук да е заразил някого, си се връщаме на делиорманските дертове покрай вируса.

До вчера и в съседните ни области Короната я нямаше, но Шумен направи сефтето на Лудогорието.

Все така да ни заобикаля.

Макар че то няма как да сме сигурни, че не е някъде тук.

Досега сме чули за веднъж взети 4 проби от жители на региона, после още 4 – и толкоз.

А контактните лица последно бяха 14, ама преди да се увеличи в пъти броят на рисковите държави, а колко карантинирани избягаха, не ни се и мисли.

Прави впечатление, че в съседните региони информацията е много повече и много по-съдържателна – Търговище, Шумен, Русе.

При нас 40 човека, от които 4 с предпазни средства, стоят час и половина в една стая един до друг и отчитат какво нямат.

Далеч по-съдържателно изглеждат даже и призивите и молитвите във фейсбук, където поне си изкристализираме твърдия електорат според лайковете.

Разбира се, не всичко е театър: има и достатъчно институции, организации и хора, които подхождат отговорно към ситуацията.

Общинските кметове, умело лавирайки между интересите на дребния бизнес и санитарно-хигиеннните изисквания на здравните власти, до последния възможен момент оставиха дюнерджииниците и баничарниците да работят, продавачите на зеленчуковите пазари си пренесоха част от оранжериите, за да покрият стоката си.

Самите кметове пък, демонстрирайки лично как се спазват правилата и как всъщност тяхната ежедневна работа си върви, се събраха през седмицата, за да обсъдят какво ще се случва с Регионалното депо за отпадъци, дезинфекцираха си ръцете,  седнаха през стол и с маски.

Всички поеха ангажименти и Общинските им съвети да заседават до 15 април, интересно ще е дали ще има съветници, които ще избягат от отговорност, пазейки своите персони, или всички с резонни предпазни средства ще се явят на комисии и сесии.

То чак да съжалиш сега, че в нито един от местните парламенти няма съветници от ВОЛЯ, щото щеше за е атракция, ако Марешки е раздал на съпартийците си скафандри като неговия от парламента.

Понеже сме оптимисти под прикритие, държим да отбележим, че от извънредното положение можем да си направим и някои положителни изводи от типа дали сме случили на работодател.

Затова и стартирахме нова рубрика, в която ще показваме добрия пример, вече имаме работодател, който е раздал маски и дезинфектант не само на работниците си, а и на семействата им, а друг е ангажирал по-голям автобус, за да пътуват работниците по един на седалка.

Хвала на такива фирми, давайте ни още примери!

За нас е удоволствие, че увеличаваме рубриките си при това с новини от позитивен характер и се надяваме, че точно тази насока, а и фактът, че непроверени новини и такива без източник не публикуваме, ще засили още вашето внимание към нас.

То и без това медиите в Лудогорието оредяха, а други изтъняха с 4 страници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *