150 деца участваха в Детската академия по безопасност

Децата от ЦУТНТ, участници в третата смяна на „Еколято 2022”, и малчуганите от център „Резонанс” в Разград преминаха през последната за това лято Детска академия по безопасност – съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Разград.

Демонстрация за всички присъстващи направи водач на полицейско куче. Четириногият „полицай” Арго, порода белгийска овчарка „Малиноа”, показа как изпълнява команди, как залавя нарушител и го охранява преди да бъде конвоиран от униформените.

Разделени на групи, участниците в Академията разгледаха служебните автомобили и научиха спецификите на работа в различните полицейски звена.

Експерти от Научно-техническата лаборатория при ОДМВР-Разград разказаха на децата как се извършват огледи на местопроизшествия, как се изземат следи от слюнка, кръв, мирис, за да се превърнат след това в доказателства за извършено криминално деяние. Децата имаха възможност да оставят свои пръстови отпечатъци, а експертът им показа нагледно как се снемат дактилоскопски следи.

От служителите на сектор „Пътна полиция” научиха правилата за безопасно управление на велосипеди и поставяне на предпазни колани в автомобилите. Интересуваха се кога имат право да управляват мотопед, скутер или АТВ. Заедно с инспектор Детска педагогическа стая обсъдиха личната си безопасност през летните месеци. Интерес предизвика темата за добилите популярност електрически тротинетки – къде, как и кога е позволено да се управляват.

В секцията на БЧК се запознаха с принципите за оказване на първа помощ в различни ситуации, като сами участваха в демонстрациите.

В секция „Пожарна безопасност” усвояваха знания как да реагират при критични ситуации и природни бедствия, запознаха се с оборудването на противопожарния автомобил и етапите на действие при пожарогасене.

Полицейската академия е финалът на всяка смяна от лятната работа на децата. Това лято през нея преминаха 150 подрастващи. Целта е да се запознаят с действащото законодателство, да придобият чувство за отговорност и работа в екип, както и да осмислят свободното си време през ваканцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *