15 юни – 21 юни 2020 г.

Разград

Да започнем с добрата новина от седмицата, а тя е: има добри хора в Лудогорието, те стават добри родители и отглеждат добри деца.

Поздравяваме родителите на 18-годишния ученик от НПТГ”Шандор Петьофи”, който е намерил портмоне с пари и документи и го е предал в полицията.

И веднага на другия полюс – едни наши други съграждани миналото лято също ей така от нищото получили явно доста повече от 55 лева и нямат намерение да ги връщат.

Към тях чрез местните медии се обърна окръжният прокурор Тихомир Тодоров.

Той разказа, че поради повреда в банкомат са изтеглени доста пари, все още невъзстановени на банката, и прикани тарикатите да ги върнат до месец с ангажимент държавното обвинение да е благосклонно към тях.

Този призив развихри бурни дебати в социалните мрежи и то предимно в подкрепа на изтеглилите пари, а новината за тийнейджъра, върнал портмоне, мина тихомълком.

Лошите новини продължават да са по-интересни на публиката, колкото и да виним за това медиите, коментарите в социалните мрежи всъщност ни показват истината – медиите пишат за това, от което се вълнуват читателите, зрителите и слушателите им.

Още едно доказателство, при което ще спестим имена, макар да знаем, че всички ги знаете, защото така смятаме за морално по отношение на едно дете.

Та някой реши, че тежка катастрофа, станала преди десетина дни в Шуменско и завършила със смъртен случай, не е отразена правилно от тамошните медии и развихри дискусии във Фейсбук, като извършителят бе описан не толкова с името си, колкото като баща на дъщеря си.

Е, дискусията в социалната мрежа постигна целта си: в национални медии се появиха информации, в които се обявява името на извършителя на катастрофата, а към статиите с акцент в заглавието на думата „уби” и името на дъщерята са добавени семейни снимки на шофьора, съпругата му и децата му.

В Разград24/7 такъв тип статии няма да видите за когото и да било.

Точка по темата.

Сменяме посоката и отиваме към Кубрат, където цял един ден пиле не можеше да прехвръкне от полиция.

Накрая в ареста влязоха трима – двама братовчеди, които са разпространявали т.нар. „чай”, и мъж, стрелял с въздушна пушка по тъща си.

Да се готвят следващите общини – обявиха от прокуратурата и полицията.

Като казахме община да се върнем в разградската, където започнаха анкета за приоритетите на местната власт до 2027 г.

Докъде е стигнала – не знаем, но призоваваме всички фейсбук активисти вместо само да си чешат езиците да представят идеите си, онлайн попълването на анкетата отнема 5 минути, и после стриктно да следят дали се работи по тях, ако се приемат и от общността, разбира се.

От Община Разград тази седмица обявиха и колко точно са облекченията, които приеха за местния бизнес по време на извънредното положение.

45 000 лева по-малко ще са приходите от наеми и такси, но това ще е глътка въздух за дребния семеен бизнес.

От Община Разград тази седмица се похвалиха с едно признание от другите общини.

След като Кметът Денчо Бояджиев бе избран за председател на Контролния съвет на Сдружението на общините сега и Председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев получи подобно признание като бе определен от колегите си за член на Управителния съвет на Асоциацията на Председателите на Общински съвети.

За хвалба си е: подобни позиции от времето на Венелин Узунов не е получавала местната власт в Разград.

Преди години и кубратската местна власт имаше добро име, обаче през тази седмица показа забавени реакции по отношение на сериозен проблем в Юпер.

Туби  с питейна вода местните получиха едва на третия ден след като от чешмите им заради сериозна авария вследствие на дъждовете потече кална вода.

Даже телевизиите стигнаха по-рано в Юпер.

То вярно, че селото е далеч от общинския център, че и кметът му е от друга политическа сила, която всъщност подкрепи управляващата на местно ниво, ама и там хора живеят, даже медалист от световно първенство.

И стигнахме пак до COVID-а.

Вярваме или не вярваме, нещата стават все по-сложни, а лошото е, че институциите не ни помагат ни да вярваме, ни да се справяме със заразата.

Само тази седмица в Разградско има 3 смъртни случая от Коронавирус.

Е, единият ни бе представен по безумен начин от същите тия институции, да се чудиш човекът от инфаркт ли е починал или от COVID.

И пак тази седмица имаше тайно заседание на Областния кризисен щаб и разминаване на данни с националните.

Е, как да не поставяш под съмнение това, което ти говорят, като не става ясно какво наистина вършат?

Така плъзват слуховете, като този, че в семейството на кмета на селото с най-много положителни случаи на COVID-19 вече има болни, а той самият спокойно се разхожда из Разград, решавайки проблемите на съселяните си.

Няма кого да попитаме, като ни се подава трудно смилаема информация от типа: „Лицето е със следните придружаващи заболявания: ИБС, АХ и МСБ”.

Гугъл да ни е на помощ.

Става все по-тревожно май и положението с болницата.

Докато в началото си мислехме, че от Ясеновец отиват да се лекуват в Русе, защото един е бил там и е разнесъл добрата слава на лекарите в конкретната болница, вече се появяват информации, че от разградската болница не приемат пациенти с COVID-19 и ги насочват към Русе.

Ама това не е информация от разградски институции, сакън, а от русенската Областна администрация, където както неведнъж сме ги хвалили, подробно описват пътя на всеки пациент.

А дали е толкова трудно да излезеш и да кажеш: имаме 11 легла в Инфекциозно, нямаме лекари, за да създадем второ подобно отделение, каквото прочие се твърдеше, че има, не си губете времето, направо търсете други болници?

Иска се да имаш едно нещо, с което героите от последната ни тема са богове вече 9 години, ама да го имаш в множествено число.

Да не прозвучи твърде феминистично, ама когато се вземаше едно решение, което навярно подпали Североизточна България, имаше само 3 жени, които не бяха съгласни.

Сега ще продължим да се молим на Господ и Аллах да ни закрилят и последната жертва на инфаркт и COVID-19 да е наистина последна за Лудогорието.

Забавихме обзора, пък колко го удължихме, не ни забелязвайте, за да завършим както започвахме – с добра новина.

Нашият „Лудогорец” продължи да троши рекорди, като спечели пред погледа на собственика си Кирил Домусчиев шампионската титла за девета поредна година с тазвечершната победа срещу „Берое” с 2:1.

Това се е случвало само веднъж в българската спортна история.

А догодина вече няма да е интересен факт, тъй като не буди съмнение, че ще се борим за Десетата и ще я спечелим!

 3,373 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *