15 май – 21 май 2023 г.

Отива му на месец май водещите новини да са от културната и образователната сфера и така ще е.

През отминаващата седмица научихме, че абитуриентите-пълни отличници тази година са 19.

Ще ги видим на 24 май на площада пред Новия театър, където ще получат грамота и парична награда от Кмета.

Две са интересните неща в списъка с имена.

Едното е, че има май за пръв път представител на Автото, пък на Механото примерно няма, а второто – че всички без един са момичета.

От образователната сфера изпъква и новината, че учителка от Кубрат представи България на семинар в Унгария с участието на представители на 15 държави.

Важно е и още, че започна електронният прием на първокласници, и то доста успешно, само за ден бяха приети документите на около една трета от подлежащите на прием.

Деня на музеите празнувахме през седмицата.

Къщите-музеи се изпълниха с деца, а вечерта в една от музейните сгради 4 успешни разградчанки разказаха какво ги задържа в родния Разград и как може и в малкия град да реализираш мечтите си.

Седмицата, както и целият месец, бе пълна с концерти, сред които този на Федерацията на жените и на читалище „Напредък”.

Културната хроника може да завършим с една капанска шевица, която вероятно утре ще видим в цялост върху декоративната ваза от живи цветя пред Прокуратурата.

Като казахме прокуратурата, та се сетихме за шоуто на Гешев.

Забелязахте ли, че има тънка разградска нишка и в тази история?

Един от шестимата прокурори, които поискаха освобождаването на Главния прокурор, е разградчанинът Огнян Дамянов, който бе два мандата окръжен прокурор на Разград.

От другата страна пък – сред самодивите на Гешев, които бяха до него на легендарната му пресконференция, бе исперихчанката Пламена Апостолова.

Та и тази каскада от събития не минава без лудогорско присъствие, да се знае.

Да си се завърнем обаче на родна земя.

Където продължават да кипят ремонти.

Освен канализацията на Доброшката махала и ул. „Ропотамо”, тече ремонт на моста до Икономиката, а от тази седмица – и на тротоара на Панчоолу моста.

Започва и вдигането на изоставените трошки от паркингите, засега само се лепят стикери, а след 3 месеца, ако собствениците не вземат мерки, колите ще бъдат вдигнати и ще се поосвободят места за паркиране.

Малко политика да вкараме.

Доста семпъл беше съборът на Демир баба текке тази година, даже лидерът не се яви, казаха, че преговарял за правителство.

Там беше обаче един от спряганите за министри от ДПС – на социалната политика, обаче пък не му дадоха думата, макар че той там си е у дома.

Малко остана, утре ще ги видим.

Малко остана и до края на футболното първенство, а „Лудогорец” в събота направи още една крачка към 12-тата си титла, а можеше да е и по-голяма, ама нейсе, съдията запази интригата в първенството, явно такава му беше задачката.

А за гостуващите фенове можем само да кажем, че твърде правилно секторът им е близо до зоологическата градина.

Много кримки, много нещо тази седмица.

Единствената хубава е, че полицията вече има дрон.

Останалото си е черна хроника.

14-годишно момиче от Кубрат загина при катастрофа.

В същия ден намериха обгорялото тяло на изчезнала няколко дни преди това жена от Гецово.

Разследва се дали става въпрос за убийство или самоубийство.

Разкриха счетоводителка, която отмъкнала повече от 1 милион лева от фирмата, в която работила, тя е с мярка за неотклонение „подписка”.

Апелативният съд във Варна рязко увеличи присъда за наркотици, постановена в Разград, като от условна я превърна в ефективна.

В Гецово засякоха нелегални мигранти, а по време на специализирана полицейска операция намериха незаконен пистолет и боеприпаси у 75-годишен мъж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *