14 септември – 20 септември 2020 г.

Разград

Политика и образование доминират в тазседмичния обзор, да не кажем, че се и преплитат тук-там.

Първият учебен ден още не се е случил в едно от училищата в Разградско – това в село Езерче.

Там родители и местни управници се обявиха срещу училищната директорка, която за 3 години активности не успя да ги убеди, че е точният човек за точното място.

4 дни родителите не пуснаха децата си на училище, накрая директорката бе уволнена дисциплинарно.

Сега хич не е ясно кой ще ръководи училището, знае се само, че първият учебен ден – 21 септември – ще започне с ядене на торти, осигурени от общинския кмет на Цар Калоян, също учил в това училище.

С нов директор започна учебната година в училището в Стражец.

То бе пред закриване в края на миналата учебна година, обаче настана брожение, водено от бившата директорка и селския кмет.

Бившата директорка се е изселила в друга област, а кметът, който клетви даваше, че ще запише детето си в първи клас в училището в Стражец, го видяхме на първи учебен ден в ОУ”Васил Левски” в Разград, сигурно в Стражец паралелката се е препълнила

Там, където видяхме селския кмет, както винаги започнаха оригинално учебната година – с представяне на робот, който пуска дезинфектант и благодари на децата, че са си измили ръцете.

В първия учебен ден нямаше големи тържества заради Коронавируса, но в края на деня деца и дарители се събраха на откриването на реновираната детска площадка до хотел „Централ”.

Получи се хубав празник, на който за пръв път три деца с увреждания имаха възможност да играят на детска площадка заедно с връстниците си благодарение на доброто сътрудничество между бизнеса, местната власт и гражданския сектор.

В местната власт отново акцент започва да става една леко притесняваща думичка – Ясеновец.

Общинските съветници от това населено място вече са колкото за самостоятелна политическа група – 3 броя от 33.

Нов съветник от култовото село ще се закълне на следващата сесия, той влиза в Общинския съвет на мястото на съветничка от ДПС, наскоро станала майка.

Тъкмо си мислехме, че нетипично кротко за нашите ширини върви предизборната кампания в Киченица и Къпиновци и се появи един гневен пост във Фейсбук малко по случка тип пиянска селска свада, точно по вкуса на един сайт, за който шок и бомба са важна част от заглавията и смислово липсваща от съдържанието.

Та постът е на видеоклип, в който на фона на песен на Кичка Бодурова двама общински съветници, видимо пийнали и не особено членоразделно, изразяват, подскачайки като петли, неодобрението си от присъствието в Къпиновци на видни представители на конкурентна политическа сила.

Единият държи служебната си палка, да се чудиш мечките ли респектират горските стражари, та имат палки, но не я използва.

Твърди се, че по този инцидент има сигнал в РУ на МВР-Исперих.

Дали ще е по Указа за борба с дребното хулиганство може би ще разберем, защото малко не ни се вярва да е по нарушаване на конституционните права – все пак всеки може да се напие, дори и да не го пише в основния закон.

Политици се събраха накуп и по още един повод през тази седмица.

Историческият ремонт на пътя към Марс, пардон Русе – Кубрат, започна.

Та там имаше представители на три различни политически сили, две от които отразиха събитието все едно са си били сами там и асфалта с джобните си са купили, само депутатът от БСП кротко присъстваше без гръмки отзвуци след това, може би защото само той е наясно как се  извършват строително-ремонтни работи.

Ама какво се чудим, традиция е в Кубрат всяко хубаво нещо, когато се случи, да се сдобие с много бащи, а преди това всички да се снишават, докато дойде златната вода.

А, пропуснахме една политическа новина – бившият човек на Касим Дал в Лудогорието стана настоящ човек на Цветан Цветанов, може да има и други интересни лица, ама още не се знае.

Сигурно е, че разградската борба се възражда, обаче по малко необичаен начин – в женската си част.

От 8 момичета и кадетки 6 се завърнаха с медали от републиканско първенство, шампионки са и отборно.

Расте значи новата Тайбе Юсеин, а може и да не е само една.

Невероятно, но факт, през тази седмица областният щаб за борба срещу Коронавируса заседава открито за медиите, отчете затишие и на другия ден баба на 91 години се разболя.

През седмицата празнуваха пожарникарите, малко ни стреснаха с шествието си в понеделник, ама да са ни живи и здрави, че когато трябва, винаги са на линия – де баба забравила котлона, де пламнали треви, помагат на всички.

През тази седмица избраха фирмата, която ще изгражда компостираща инсталация до сметището в Разград и ще намали боклука там.

Че по принцип боклук много.

 2,558 total views,  2 views today

One Reply to “14 септември – 20 септември 2020 г.”

  1. Чета с интерес тези обзори, иронични и хапливи, различни от възприятия тон ” при нас всичко е ок” . Даже още малко пипер няма да е излишен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *