14 декември – 20 декември 2020 г.

Разград

Две новини според нас са добри през тази седмица, малко са свързани, ама то всичко е свързано с Коледа сега.

Едната  е, че започнаха традиционните благотворителни инициативи в навечерието на големите християнски празници.

От «Биовет» и «Лудогорец» обявиха, че от утре раздават 4000 хранителни пакета в областта за четвърт милион лева.

Правят го за втори път тази година, първият бе за Великден.

Много е ценно за регион като нашия, когато големият бизнес подкрепя хората в нужда и когато прави това заедно с общините, защото даренията се получават от общинските управи, а те осигуряват логистиката по достигането на хранителните пакети до нуждаещите се.

Много е ценно за регион като нашия и когато обикновеният човек отвори сърцето си и отдели от залъка си, за да може и по-бедният от него да отбележи светлите празници.

Това стана с кампанията «Бъди човек», която за по-малко от 10 дни събра продукти и ваучери за доста тежки пакети за 40 човека.

Тя продължава и следващата седмица, така че още можете да се включите и с дарение и с информация за някой, който има нужда, защото на много от тези хора достойнството не им позволява да потърсят сами помощ.

Благотворителният коледен дух бе едната добра новина през седмицата, а другата е, че коледната атмосфера в града бе забелязана и удостоена с номинация в национална класация.

Проектът «Замръзналата Часовникова кула», както и в цялост украсата на града за Коледа, участва в конкурса „Кмет на годината” на тема „Коледна украса” на сайта KMETA.BG.

Този сайт за втори път адмирира хубавите неща, които се случват в Разград, първият бе относно социалните инициативи на местната власт по време на пандемия.

Доста неща се забелязват отстрани по-добре, очи да имаш.

А че коледен Разград е значително по-красив от предходни години и Чичко Скруч би признал.

По-хубав е и с успехите на децата на Разград, които в края на годината получават признание от Община Разград.

През тази седмица им бяха преведени парични премии на стойност 25 000 лева за постижения през годината в науката, изкуствата и спорта.

При това доста повече от друг пък, едно защото общината увеличи сумата и второ, защото заради противоепидемичните мерки състезанията и олимпиадите бяха доста по-малко от обикновено, съответно и победителите бяха по-малко.

Подобен, даже по-солиден стимул получи и колоездачът Мирослав Минчев.

За разлика от цялото човечество явно на него това му е късметлийската година, тъй като в един и същ ден получи тази премия и бе избран за спортист на Област Разград.

Хепи енд в края на годината и за Лудогорец – завършиха календарната 2020 г. с победа срещу «Ботев»-Пловдив, обаче през седмицата си потреперихме в Кърджали и изгубихме 2 точки.

COVID-ът нещо размества географията си – през тази седмица се концентрира в Самуил, по наши сметки за дни удари 5% от населението на общинския център.

Не намалява като цяло натискът от заразата.

Аха се зарадваш, че един ден е минал без починали от COVID и на другия ден в справката на РЗИ труповете са 6.

От болницата се похвалиха, че здравното министерство е отпуснало 150 000 лева за ценна в борбата със заразата апаратура.

Малко не на място  прозвуча в съобщението дълбоката благодарност за отпуснатите пари към депутатката от ГЕРБ.

Първо, че малко се омесват властите, нали бяха – законодателна, изпълнителна и съдебна, а тук-там и четвърта – журналистическа, и второ – нали държавата е собственик на държавната болница, редно е да й осигурява апаратура за лечение на гражданите, налага ли се някой депутат да лобира, за да си свърши държавата своята работа.

Като стана дума за власти, и съдебната чат-пат произвежда новини.

Тази седмица осъдиха условно банкова служителка от Исперих, изтеглила близо 80 000 лева от чужди сметки.

Осъдиха, ама 6 години след като е изтеглен последният лев, а преди това 10 години незабелязано си теглила чужди пари.

Това е то справедливо възмездие в България.

Ама все е нещо, като се сети човек за колко много престъпления до възмездие така и не се стига.

Loading

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *