130 участници във Великденския крос, „Лудогорец” с две щафети – на треньорите и на детската школа, за пръв път ще бягат и политици

130 са участниците в осмото издание на едно от традиционните масови състезания в Разград – Великденския крос по улиците на града. Той ще стартира утре, 1 май, в 10,00 ч. от паметника на Майстор Манол в центъра на града. Състезанието се организира от клуба за приключенски спортове „Зелена стъпка” с подкрепата на: Община Разград, Инокс ООД, ПФК Лудогорец, Leya, МАТ ООД, солети Хрус-хрус, магазини Яко.

70 са индивидуалните състезатели, които ще тичат по 5 км., а 60 участват в щафетното бягане, всеки отбор е от по 5 човека, като по регламент един от тях трябва да е жена.

След старта от площад „България“ състезателите тичат по бул. „България“ в посока изток. Правят остър ляв завой при достигане края на пешеходната зона и продължават по ул. „Св. св. Кирил и Методий“, която ще бъде затворена за движение на автомобили. При достигане на улица “Иван Вазов”, състезаващите се на 5 километра завиват вдясно, пресичат реката по пешеходния мост, продължава напред, завиват вдясно по улица “Дунав”, достигат “Паркова” и продължават по нея към Градски парк Разград. Влизат в парка, където изминават почти цялото трасе от 2.5 километра на неделното бягане с въртене по посоката на часовниковата стрелка. Следва връщане отново по “Паркова”, “Дунав”, “Иван Вазов”, завой вдясно по „Св. св. Кирил и Методий“, напред покрай Художествената галерия, площад „Независимост“, покрай сградата на драматичен театър „Антон Страшимиров“. При часовниковата кула трасето завива на юг по улица „Искър“. След преминаване покрай Момина чешма и излизане на бул. „България“, трасето завива вляво и достига мястото на старта, който се явява и финал.

Щафетата също стартира от площад „България“, продължава по бул. „България“ в посока изток. След достигане края на пешеходната зона се прави остър ляв завой и се продължава по ул. „Св. св. Кирил и Методий“, която ще бъде затворена за движение на автомобили. Маршрутът продължава право напред покрай художествената галерия, след това по площад „Независимост“, покрай сградата на драматичен театър „Антон Страшимиров“. При часовниковата кула трасето завива на юг, отново покрай сградата на драматичния театър, по улица „Искър“, която ще бъде затворена за автомобили. След преминаване покрай Момина чешма и излизане на бул. „България“, трасето завива на ляво (отново по бул. „България“) и достига мястото на старта, който се явява и финал.

Награди получават първите трима финиширали при жените, първите трима при жените, както и първите три финиширали щафети. За всички участници е предвидена и томбола с различни награди от спонсори.

Макар Лудогорец да подкрепя състезанието от първото му издание и няколко пъти представители на щаба да са участвали като индивидуални състезатели, за пръв път шампионите ще имат два щафетни отбора. Единият ще е воден от треньора на мъжкия отбор Валдас Дамбраускас, след него ще тичат помощниците му Станислав Генчев, Франо Леко и Здравко Здравков, както и съпругата на вратаря Пламен Илиев – Анна Илиева.

Вторият отбор е с име „Академия Лудогорец” и включва предимно работещи в детско-юношеската школа на тима – треньорът Росен Маринов, д-р Ивайло Якимов, масажистът Георги Гюров, видеоператорът Ивайло Венков, както и Грета Момчева.

За пръв път във Великденския крос ще има участник с инвалидна количка. Бойко Обретенов, като един от най-верните фенове на „Лудогорец” също е свързал името на  щафетния си тим с това на деветкратните шампиони – „Шампиони 10 А отбор”.

„Лудогорец”, но със СКЛА преди това, е и името на отбора на разградските лекоатлети, тъй като единият от лекоатлетическите клубове в града също се казва така. Участниците в тима са на възраст между 12 и 16 години.

Футболните съдии от региона също са сформирали отбор под името „Реферите”.

За пръв път има и отбор от политици. Общинските съветници от „Демократична България Обединение” Огнян Обрешков, Пейчо Георгиев, Милен Минчев и Мирослав Цанев ще тичат в един тим с дъщерята на Обрешков – деветгодишната Кристалина.

Кристалина обаче не е най-малкият участник в състезанието, за което няма възрастови ограничения. Петгодишният Леон Купър и седемгодишният му брат Робин са част от щафетен отбор, наречен „Зелена стъпка – малките комети”, включващ и още едно дете на членове на „Зелена стъпка” – осемгодишният Матей Радев. Най-възрастните участници – на по 62 години – са Бойко Обретенов и участващият като индивидуален състезател преподавател във Филиал Разград на Русенския университет Румен Ангелов.

 5,146 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *