13 юли – 19 юли 2020 г.

Разград

Две от най-чаканите събития в Разградско – Капанският събор и Панаирът на киселото мляко – няма да се състоят заради COVID-19 – стана ясно през тази седмица.

Прочие за едното все още има надежда, ако епидемиологичната обстановка се поуспокои, Капанският събор ще се завърне на изконното си място – Гецово – през есента – заяви в специално изявление във Фейсбук страницата на Община Разград Кметът Денчо Бояджиев.

С противоепидемични мерки срещу Коронавируса засега се провеждат събития от културния  с по-малко участници – като отбелязването на 183 години от рождението на Васил Левски.

Покрай това събитие научихме и политическа новина – ГЕРБ-Разград вече се е сдобил с административен секретар.

Честито на Владимир Димитров!

Това се казва кариера – от независим общински съветник до октомври 2019 г. до втория човек в областното ръководство на управляващата на национално ниво партия няколко месеца по-късно.

Пък и кой знае, може тази позиция да се окаже трамплин за следваща, понеже предшественикът на Димитров – Мирослав Грънчаров – сега е заместник-кмет.

Като започнахме с дефицита в кадрите, да продължим, но в образованието.

Защо така не искат тия хора да стават училищни директори?

Общо 5 конкурса бяха обявени в областта, за 3 от тях – по един кандидат, за 1 – нито един, конкуренция от двама само за бившето Помощно училище в Кубрат.

Дали отговорностите са твърде тежки или пък всички знаят кой ще спечели, та не се бутат?

Не се бутат и на протестите.

В цялата държава протестиращите с всеки ден се увеличават, само в Разград – намаляват.

Или поне така беше в първите 3 дни, докато ги организираха от „Възраждане”, на четвъртия кръста поеха десните и като по-стара структура, макар и многократно разпилявана, мобилизираха каквото успяха и протестиращите станаха към 200.

Протестите продължават и през следващата седмица, всеки ден до оставката – както казват участниците в тях.

Няма спирка и по основната ни тема от последните месеци – COVID-а.

Макар че, чукаме на глава, бюро, нощно шкафче, каквото се сетихме, като че ли понамаляха случаите в региона – тази седмица са само 7 или 8, в зависимост дали вярваме на РЗИ или Националния регистър.

В Ясеновец вече няма регистрирани случаи или здравните власти са се отказали да ги молят да се тестват, появяват се по 2-3 случая в населено място, от справките на РЗИ изобщо не става ясно това семейно огнище ли е, що е, само в Исперих има концентрация, там даже си обявяват във Фейсбук, че са положителни.

Обаче противоположно на тази тенденция, се появиха отново телефонните измамници, въпреки, че българското правителство ги беше преборило.

Тази седмица поредна баба метна 4 000 лева през терасата.

Кубратчани пък пак се метнаха на барикадата.

То вече не знам на някого дали му е наистина ясно тоя път Русе – Кубрат ще го бъде ли аджеба или не и евентуално кога.

Понеже АПИ всяка седмица бият тъпана с идентична информация – одобрен е проектът, отпуснати са парите.

Че като са отпуснати, къде е асфалтът?

В Кубратско и други несгоди, то там ту суша, ту мор, няма оправия.

И тази седмица едно от селата – Сеслав – остана без вода, тоя път от общината май по-навреме занесоха вода на хората.

Да похвалим и един селски кмет.

Белчо Белчев от Благоево осигури за своите съселяни безплатни очни прегледи.

Само за ден офталмолог от варненска клиника прегледа над 30 благоевчани.

От Община Разград пък се похвалиха с трети представител на местната управа, който влиза в ръководство на национална организация.

Секретарят Нели Добрева бе избрана за заместник-председател на Постоянната комисия по административно обслужване и общинска администрация към НСОРБ.

Преди нея Кметът Денчо Бояджиев бе избран за председател на Контролната комисия, а Стоян Ненчев за член на Управителния съвет на Националната асоциация на председателите на Общински съвети.

Още не знаем дали ще се разпространи една инициатива на Община Разград из другите региони, но вече има призиви за споделяне на този челен опит.

От петък 14 от продавачите на пазара имат една важна табелка зад гърбовете си – „Земеделски производител, проверено от ОП„Общински пазари-Разград”.

Така вече знаем дали лелката, която ни продава домати лично или пък член на семейството й са отгледали продукцията.

Красивата новина от седмицата – две лопатарчета са се родили в зоопарка и вече припкат с майките си за радост на малчуганите, които минават през парка.

И добрата новина – Липник, където има едва 20 християнски семейства – вече има осветена камбанария благодарение на местна инициатива и дарение и с благословията на Архиерейството.

Вярата е навсякъде, както и уважението между хората в техните различия, видя се и на церемонията по освещаване, наблюдавана с интерес и от мюсюлмани от селото.

 3,023 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *