13 април – 19 април 2020 г.

Разград

Тази седмица въртим-сучем и новините ни все са завъртат покрай разградската болница, и само първата не беше точно добра.

Още в понеделник съветниците от ГЕРБ демонстративно хем по банков път, ама хем и лично си дариха възнагражденията от сесията, в която не участваха, на болницата и на Червения кръст, сега се сетихме, че от второто място снимка няма.

Супер, нали с тези пари ще ни лекуват, ама някакси не изглеждаше добре, че досега първото благодарствено писмо от лечебното заведение излезе в посока управляващата партия, толкова други дарители дадоха колко повече пари, дори изработени от тях самите.

Прочие вече е насрочена за 30 април следващата сесия, на по-широко място – в стола на Ученическо хранене, ако съветниците от ГЕРБ са имали притеснения, че ще са твърде близо до колегите си, ей сега всеки ще е абсолютно сам на маса, че и по 2-3 може да си събере.

Като рекохме дарение от ГЕРБ, та се сетихме друго – нищо не се чу за това на кого областният партиен лидер дари спечелените от делото срещу полицая за обида във Фейсбук пари, щото адвокатът му така каза в съда, а знаем, че адвокатите не лъжат.

Ако още се чуди кому да ги дари, можем да дадем малък съвет – 2090 лв., колкото реално са постъпили по сметката на спечелилия делото – е горе-долу храната на полицайчетата на едно КПП за месец, храна от държавата не им се осигурява, та се хранят от общината със средства, предимно от дарители.

А то на тия КПП-та хич не е лесно, особено като ти дойде насреща някоя булка от Ясеновец и без да зачита забрани си влезе в града, това беше миналата седмица, ама сигурно и през тази е имало подобни, най-малкото поне 3-4 нарушители на карантината бяха засечени по КПП-тата, един пък даже отишъл на гишетата на „Пътна полиция”, нещо работа имал, докато трябвало да седи вкъщи под карантина.

Обаче да се върнем на темата с болницата – след първата частично добра, частично странна новина дойдоха една след друга две чисто добри – благодарен пациент ни потърси, за да похвали докторите от Хирургия, а после бе доставена  част от апаратурата за дарената от братя Домусчиеви PCR-лаборатория.

Златен стандарт я нарече докторката, която ще изследва пробите с нея, ние пък се впечатлихме от екипа, който ще работи с лабораторията и затова подробно ви разказахме как тече подготовката за инсталирането и работата на апаратурата.

Освен парите от ГЕРБ и лабораторията на Домусчиеви през Великата седмица толкова дарения бяха направени, че обзорът от 24 изречения няма да стигне и за половината от тях.

Затова ще обърнем внимание на още три: двете са с прагматична насоченост и с перспектива – двама млади предприемачи подариха климатик и пералня на Дома за стари хора, а кметът Денчо Бояджиев и екипът му – закупени с лични средства таблети за 23-те деца от „къщичките”, за да могат да участват в дистанционното обучение, пък и да се забавляват с тях, на тези деца иначе няма кой друг да им купи каквото и да било, освен най-често шоколад за Коледа.

Другото дарение, което предизвика широки дискусии, бе от „Лудогорец” – на парите от правителствената мярка 60/40 – 111 000 лева – за хранителни пакети за бедни хора от региона.

И настана такъв вой заради едно добро дело, че човек пишман да стане, не защо ги дарили, а защо ги поискали – че като имат право и са изряден данъкоплатец защо да не си ги поискат.

То думата „Лудогорец” вече е като „абракадабра”, ама не да предизвика магия, а боен вик за насочване на омраза, без значение от повода, по който се съобщава.

И как чудесно се отклонява вниманието по тоя начин – тутакси бе забравено, че два отбора тренират без да е разрешено и излагайки футболистите си на риск, да сте чули да са глобени, щото ние не сме, забравят и че май-май в Ефбет лигата едва ли има друг клуб без задължения към държавата и други субекти, който да имат шанс и за 5 лева от мярката 60/40.

И това само в сферата на спорта пренасочва вниманието, да не почваме в сферата на бизнеса, политиката и изобщо обществените отношения.

Ей затова най-добре, от нас ако зависеше де, никакви аванти за никого, като продължи първенството, бий, за да те уважават, като ни отменят 1 гол – ще вкараме още 2.

През седмицата ни зарадва с добра новина един от верните фенове на „Лудогорец” – депутатът д-р Хасан Адемов бе излекуван от Коронавируса, чакаме го на трибуните на „Хювефарма Арена”, когато отново започне първенството, както и в парламента с винаги градивните му идеи.

Има сфери, в които за разлика от спорта, животът не е спрял, като поддръжката на инфраструктурата например или вандализма.

Колко ли ще му е кеф на този, който изскубна 27 от 30 новозасадени рози в центъра на Разград, като си ги гледа да цъфнат и вехнат в неговата градинка, пък може и на внуците си да разкаже какъв е герой.

Пак през тази седмица едно малко чудо се случи, което вероятно жителите на „Орел” забелязаха – едно положително събитие започна от техния квартал – дезинфекцията на улиците преди Великден тръгна от „Орел” към центъра, да е ставало друг път?

Друго чудо пък развълнува Исперих – там падна един хубав джакпот от близо 5 милиона и половина лева.

Местните вече се вълнуват какво може да се направи с около една пета от общинския бюджет, имат и съмнения за това кой е щастливецът.

И все пак най-голямото чудо през тази седмица е Възкресението Христово, което донесе светлина в душите ни!

Христос Воскресе!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *